Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Αποχωρεί και επισήμως η Al Rayyan του Κατάρ ως επενδυτής από την Ελλάδα

Αποχωρεί και επισήμως η Al Rayyan του Κατάρ ως επενδυτής από την Ελλάδα
Τα επενδυτικά σχέδιά του στην Ελλάδα παγώνει το κράτος του Κατάρ, το οποίο συνέστησε το 2010, ως επενδυτικό όχημα την εταιρεία Al Rayyan.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, νέα εμπόδια ανακύπτουν συνεχώς με αποτέλεσμα τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, η οποία προσέβλεπε στην επέκτασή της, μέσω της Ελλάδας, στην Ευρώπη να μην προχωρούν.
Αφορμή για την ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία έχει, θέσει σε αναστολή, εδώ και καιρό, τα επενδυτικά σχέδιά της, υπήρξε η στοχοποίηση του Εμίρη του Κατάρ μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ζάκυνθο.
Ποιες είναι οι επενδύσεις που δρομολογούσε στην Ελλάδα το Κατάρ και η Al Rayyan 
Το 2013 η εταιρεία Pimara - μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η Al Rayyan προχωρά  στην αγορά της Οξειάς, του νησιωτικού συμπλέγματος των Εχινάδων, κοντά στην τοποθεσία Νεοχώρι Μεσολογγίου έναντι 5.600.000 ευρώ. Ο επενδυτής είχε στο επιχειρηματικό του πλάνο τη δημιουργία ενός πρότυπου "art island” αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που θα αποτελούσε διεθνή τουριστικό πόλο έλξης. Εν τέλει η επένδυση ναυγάγησε καθώς ουδέποτε υλοποιήθηκαν οι διαβεβαιώσεις –τις οποίες άγνωστο πως και με ποιο σκεπτικό, είχε αποδεχθεί η πλευρά των Καταριανών ότι το νησί θα αποχαρακτηρίζονταν ως ζώνη Natura και η υπόθεση οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες. 
Στη Ζάκυνθο η Al Rayyan έχει εμπλακεί σε μια δαιδαλώδη υπόθεση, νομικά και επιχερηματικά, που αφορά στην πρόθεση υλοποίησης σύνθετης τουριστικής επένδυσης στη βορειοδυτική πλευρά της Ζακύνθου, σε έκταση 15.000 κοντά στην περιοχή "Ναυάγιο”. 
Σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά τη μεταβίβαση των 15.000 στρεμμάτων στην Pimara, το Δημόσιο αναιρεί την παλαιότερη βεβαίωσή του και παρενέβη κατά της εταιρείας που συνδέεται με τον πρώην εμίρη του Κατάρ. Παράλληλα, υπήρξε αγωγή που υπέβαλαν η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, εκπροσωπούμενες από τον Μητροπολίτη του νησιού, κατά της εταιρείας Pimana Investments, στο έλεγχο της οποίας έχει περάσει η συγκεκριμένη έκταση. Μητρόπολη και Μονή ισχυρίζονται πως μέρος της έκτασης ανήκει στη Μονή, κάτι που αντικρούεται από την πλευρά των επενδυτών οι οποίοι χρησιμοποιούν ως βασικό επιχείρημα πως η συναλλαγή έχει επικυρωθεί από το ελληνικό κράτος και εισπράχθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι. Ο κυκεώνας αυτός έχει καταστήσει το όλο project ανενεργό. 
Στην Κέρκυρα, η ανακατασκευή του ξενοδοχείου Miramare σε υπερπολυτελή μονάδα
αντιμετώπισε σοβαρά εμπόδια. Πληροφορίες ήθελαν οι εκπρόσωποι των Καταριανών να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες αδειοδότησεις για συγκεκριμένες αναπτύξεις από την Πολεοδομία. 
Υπήρξαν επίσης έντονες προστριβές με μερίδα των εργαζομένων, που συνοδεύτηκε από μια σκληρή ανακοίνωση από το Συνδικάτο Οικοδόμων Κέρκυρας που έκανε λόγο για καταπάτηση εργατικών νόμων, συλλογικών συμβάσεων, ωραρίων εργασίας, κανόνων ασφάλειας εργοταξίου, καθεστώτος ασφάλισης των εργαζομένων, απλήρωτων υπερωριών και πολλών άλλων. Ακόμη υπήρξε ανακοίνωση και από το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας με την οποία "καταδικάζει και καταγγέλλει τις αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας ακινήτων ΠΙΜΑ-ΜΑΡ, η οποία έχει αναλάβει την ανακατασκευή του ξενοδοχείου Μιραμάρε”.
Το Miramare, που βρίσκεται σε έκταση 50 στρεμμάτων στα Μωραίτικα της Κέρκυρας, χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 από τον Γεράσιμο Πατρονικόλα, σύζυγο της Καλλιρόης Πατρονικόλα- Ωνάση, που ήταν ετεροθαλής αδελφή του μεγιστάνα Aριστοτέλη Ωνάση και εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
"Το 2010 δόθηκε προτεραιότητα από το Κράτος του Κατάρ στις επενδύσεις στην Ελλάδα, για το λόγο αυτό και η Al Rayyan, ως όχημα επενδυτικό, έχει συσταθεί στην Ελλάδα και όχι σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Η ανάπτυξη ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από εδώ και να εξαπλωθεί περαιτέρω στην Ευρώπη. Αυτό για τους γνωστούς λόγους σε όλους μας δεν ευδοκιμεί και συνεχώς σκοντάφτει σε εμπόδια.
Το Κράτος του Κατάρ, όπως και κάθε κράτος, κατά καιρούς συμβαίνει να αντιμετωπίζει κάποια πολιτικά ζητήματα, αλλά στην περίπτωση των Επενδύσεων δεν έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, πόσω μάλλον δυσφήμιση, παρά μόνο στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις του Κράτους του Κατάρ τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε Ευρωπαϊκό απασχολούν επαγγελματικά χιλιάδες κόσμο.
Μερικοί, δεν επιθυμούν να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα γενικότερα. Αλλά και ειδικότερα, μιλώντας για τη Ζάκυνθο διάφοροι παράγοντες δήλωναν σε αρκετές περιστάσεις ότι δεν θέλουν επενδυτές, επιθυμούν να αναπτύξουν οι ίδιοι την περιοχή... Ειδικότερα στη συνέντευξη τύπου στις 13-2-17, μετά την ακροαματική διαδικασία στη Ζάκυνθο, με δήλωσή του ο Κ. Δ. Γκούσκος, πρώην Βουλευτής, πολιτικός αλλά και δικηγόρος, πρότεινε να δημιουργήσουν έναν κοινό φορέα μεταξύ της Εκκλησίας και της περιφέρειας για να μπει μπροστά μία νόμιμη και υψηλού επιπέδου επένδυση για την ανάπτυξη της περιοχής.
Δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι καίγονται χιλιάδες στρέμματα σε πολλά μέρη της Ελλάδος, ακόμα και αυτό το καλοκαίρι σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Ηλεία και Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν πυρκαγιές. Ο Κ. Γκούσκος, πάλι, μετά τις πυρκαγιές που σημάδεψαν το νησί της Ζακύνθου στοχοποίησε με τις δηλώσεις του τον Εξοχότατο Εμίρη του Κατάρ για τις φωτιές. Και αυτό διότι αντί να γίνουν έρευνες για τις αιτίες των πυρκαγιών, αρπάζουν την ευκαιρία ενός δυσάρεστου γεγονότος για να χτίσουν την ιστορία που εξυπηρετεί του σκοπούς τους.
Παρατηρώντας την Ελληνική πραγματικότητα, και δη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, το πρόβλημα δεν περιορίζετε μόνο στις επενδύσεις του Κατάρ, αλλά σε όλους του επενδυτικούς κλάδους και με άλλους επενδυτές, ξένους και μη. Μπορεί να θεωρηθεί λοιπόν εμμέσως πλην σαφώς ότι η στάση της Ελλάδος προς τους επενδυτές είναι αρνητική.
Ο πρωταρχικός σκοπός της εταιρίας Al Rayyan στην Ελλάδα είναι να γίνουν πραγματικές επενδύσεις - ανάπτυξη και όχι εκμετάλλευση. Ο σκοπός αυτός πάντως δεν φαίνεται υλοποιήσιμος μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι το Κατάρ ήρθε στην Ελλάδα μετά από πολιτικές συμφωνίες. Σε όλη αυτή την πορεία, γεμάτη αντιξοότητες και δυσχέρειες δοθήκαν ευκαιρίες, ακούστηκαν λόγια, παρηγορητικά, για αλλαγή του επενδυτικού τοπίου, από πολιτικούς και μη αλλά μετά από τόσα χρόνια δεν υπήρξε βελτίωση, ούτε η υπάρχει πλέον ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι.
Παρόλα αυτά η εταιρία θα συνεχίσει να πληρώνει τους φόρους της, τον ΕΝΦΙΑ και τις υποχρεώσεις της στο Ελληνικό Κράτος, δίχως όμως να υλοποιηθούν τα πρωταρχικά της σχέδια για ανάπτυξη.
Θεωρητικά το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει, γίνετε μία απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοιχτών ζητημάτων. Πλέον έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, όπως και οι υπόλοιποι επενδυτές, αυτό φαίνεται άλλωστε, αν επένδυαν θα ήταν πολύ διαφορετικό το τοπίο.
Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις. Η λογική πορεία για τις επενδύσεις θα ήταν τα τελευταία χρόνια να γίνονται συναντήσεις με μηχανικούς και κατασκευαστές .. η κατάληξη είναι να γίνονται συναντήσεις μόνο με νομικούς συμβούλους και δικηγορικές εταιρείες..."
capital.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: