Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Μισές αλήθειες και μεγάλα ψέματα για τα F-16

Του Άδωνι Γεωργιάδη, αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας
Όταν ο Donald Trump ανακοίνωνε από τον Λευκό Οίκο τη συμφωνία Ουάσιγκτον –Αθήνας για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16, αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων  δολαρίων, λίγα μέτρα πιο πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας μοίραζε χαμόγελα στους παριστάμενους δημοσιογράφους. Μόλις η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών έλαβε τέλος, το επικοινωνιακό επιτελείο του Πρωθυπουργού έπεσε «με τα μούτρα» στη δουλειά για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο Έλληνα πολίτη πως το πρωθυπουργικό ταξίδι στις ΗΠΑ στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.
Ο πάντα «λαλίστατος» Πάνος Καμμένος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και με μια ανάρτηση στα social media προσπάθησε να δικαιολογήσει το εξωφρενικό ποσό των 2,4 δισ., διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα αυτά αφορούν αντισταθμιστικά και τεχνική βοήθεια. Η εξήγηση του κ. Καμμένου δεν έπεισε κανέναν.  
Το ίδιο βράδυ, προσκεκλημένος σε τηλεοπτικό πάνελ, ξεκαθάρισα ότι τα αντισταθμιστικά ισχύουν μόνο σε αγορά καινούργιων αεροσκαφών και όχι σε περίπτωση αναβάθμισής τους. Εξέφρασα δε την άποψη ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπολόγισε από τα 2,4 δισ. δολάρια την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου μας, δηλαδή και τα 123 αεροσκάφη, ενώ εμείς θέλαμε την αναβάθμιση σε 55 ως 83 αεροσκάφη. Το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το υπόλοιπο ποσό από το 1,1 δισ. που θα πληρώναμε εμείς, θα βαρύνει τους Αμερικανούς, άρχισε να καταρρέει μέσα σε λίγες ώρες. Το έγγραφο του αμερικανικού Κογκρέσου «άδειασε» μεγαλοπρεπώς τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας και έθεσε το όλο θέμα στην πραγματική του πλέον διάσταση.
Παρ΄ όλα αυτά ο κ. Τσίπρας δεν εγκατέλειψε την ρητορική του ψέματος. Σε νέα του συνέντευξη, εντός αμερικανικού εδάφους, επέμεινε ότι επετεύχθη μια σπουδαία συμφωνία και ότι οι ΗΠΑ θα μας έδιναν ένα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το επόμενο πρωί, σε ραδιοφωνική συνέντευξή μου επανέλαβα πως δεν θα υπάρξει καμία τέτοια «δωρεά» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι θα γίνει αυτό που προβλέπει το έγγραφο του αμερικανικού Κογκρέσου. 
Οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου και οι κακοί χειρισμοί του Μεγάρου Μαξίμου που ακολούθησαν, εξέπεμψαν μια εικόνα χάους και γέννησαν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες. Γιατί για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την εθνική μας ασφάλεια, την Πολεμική μας Αεροπορία, την αεροπορική υπεροχή της χώρας και την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, η Κυβέρνηση δεν είχε ιδέα τι της γίνεται;
Χρειάστηκε να περάσουν τρεις ολόκληρες ημέρες ώστε  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας να εμφανιστεί σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή και να δώσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς περιελάμβανε αυτή η περίφημη συμφωνία των 2,4 δισ. δολαρίων. Μέσα σε λίγα λεπτά τηλεοπτικού χρόνου, επιβεβαίωσε αυτά που λέγαμε από την πρώτη στιγμή. Ο κ. Καμμένος παραδέχτηκε ότι τα 2,4 δισ. αφορούν στο σύνολο του στόλου των αεροσκαφών, επομένως η χώρα μας αναγκαστικά θα αναβαθμίσει λιγότερα αεροσκάφη και θα δώσει λιγότερα χρήματα.
Σε παρέμβασή μου, στην ίδια εκπομπή, αρίθμησα ένα προς ένα τα ψέματα του κ. Καμμένου και τον κάλεσα να κάνει επιτέλους την αυτοκριτική του. Είναι χρέος του πλέον  να αντιληφθεί ότι η Εθνική Άμυνα της χώρας δεν ενδείκνυται για παιχνίδια εντυπώσεων και επικοινωνιακά σόου.
Το βέβαιο είναι ότι οι μεγάλες προσδοκίες του πρωθυπουργικού ταξιδιού, στις ΗΠΑ, σε καμία περίπτωση δεν επαληθεύτηκαν. Επέστρεψαν χωρίς κανένα απολύτως χειροπιαστό αποτέλεσμα, επιβεβαιώνοντας όλους όσοι μιλούσαν για μια επίσκεψη περισσότερο για επικοινωνιακούς παρά για ουσιαστικούς λόγους. «Ο Πρωθυπουργός δεν πήγε για να κάνει βόλτα» αναφώνησε σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας. Αν ήμουν στη θέση του, δεν θα έβαζα και στοίχημα…
liberal.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: