Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Καλύτερη κοινωνία με χτύπημα του λαϊκισμού και του οικονομικού αναλφαβητισμού!

Επί δεκαετίες η χώρα στηρίχθηκε σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο μάλλον συνέτεινε στον εκμαυλισμό της κοινωνίας παρά στον… τρίτο δρόμο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Βασίστηκε στα δανεικά πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των δημοσίων οικονομικών και της πραγματικής οικονομίας. Γιατί ο δανεισμός μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη, μόνο στην περίπτωση μιας φιλελεύθερης οικονομίας που επιτρέπει τη διαμόρφωση εξαιρετικά φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της προσέλκυσης μεγάλου όγκου επενδύσεων.
Το μεγάλο βαρίδι για την ανάκαμψη της χώρας είναι οι νοοτροπίες που εμπεδώθηκαν εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Ακόμη και σήμερα ο ελληνικός λαός δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα. Δεν διαθέτει το απαιτούμενο επίπεδο παιδείας, δεν έμαθε το ελάχιστο ως προς την οικονομική παιδεία που θα έπρεπε να έχει και δυστυχώς πέφτει θύμα του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, του ψεύδους και των απατηλών υποσχέσεων. Δυστυχώς, κατά τη Μεταπολίτευση και μέχρι την ημέρα της επίσημης χρεοκοπίας μας (ευτυχώς οργανωμένης…) δημιουργήθηκε μια ολέθρια σχέση ανάμεσα στους εξουσιάζοντες και τους εξουσιαζόμενους. Ο εκμαυλισμός συνειδήσεων δια του εύκολου χρήματος ήταν κάτι το οποίο σήμερα πληρώνουμε πανάκριβα.
Η Ελλάδα ότι έχτισε σε πραγματικές βάσεις μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, το γκρέμισε μέσα σε σχετικώς λίγα χρόνια. Ο στερημένος λαός… ανακάλυψε ότι υπάρχουν πολιτικοί ταγοί που μπορούν να του εξασφαλίσουν μια σχετικώς εύκολη ζωή με δανεικά και άφθονα… ψέματα. Βεβαίως, ουδέποτε διερωτήθηκε ή αναρωτήθηκε για το τι, το που, το πότε, το πώς και το γιατί. Η καλλιέργεια μιας νοοτροπίας βολέματος με εφαλτήριο το Κράτος ήταν ό,τι πιο καταστροφικό. Άλλωστε μια τέτοια νοοτροπία σε μια οικονομία που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν κατά 70% κρατικοδίαιτη, δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφορετική τύχη από αυτήν που έχουμε σήμερα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, αντιλαμβανόμαστε ότι τα «κοινωνικά συμβόλαια» και κάθε μορφής πολιτική απάτη που χρησιμοποίησαν λαοπλάνοι και λαϊκιστές πολιτικοί, μας οδήγησαν σε εθνική αποτυχία.
Η… άνοδος του λαού στην εξουσία τη δεκαετία του ΄80 αλλά και το εύκολο χρήμα, δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να διαχειριστούμε ορθολογικά τα νέα οικονομικά δεδομένα. Αυτό πίστεψε πραγματικά σχεδόν το σύνολο του ελληνικού λαού. Βέβαια, ποιος… στραβός δεν θέλει το φως του; Όμως, βλέπουμε ότι η πλασματική ευφορία του παρελθόντος έχει οδηγήσει σήμερα σε μια εφιαλτική κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν δεν κυριαρχούσαν ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός, το ψέμα, ο λαϊκισμός και η… ανοησία.

Η αποδοχή του βολέματος και της ήσσονος προσπάθειας σε μια υπερδανεισμένη οικονομία, η… τραγωδία του 1999 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η «φούσκα» των τιμών των ακινήτων μέσα από τα… εύκολα δάνεια αποδεικνύουν τη διαχρονική ευθύνη, τόσο του πολιτικού συστήματος για τις λανθασμένες επιλογές, όσο και τις ευθύνες των πολιτών για την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους. Και όλα αυτά συνέβησαν γιατί ο Έλληνας δεν είχε και δεν έχει οικονομική παιδεία. Αν την είχε θα είχαν αποφευχθεί πολλά. Αν του τη δίδασκαν, θα είχαμε αποφύγει τα χειρότερα.
Στην πραγματική ζωή, οφείλουμε όλοι να είμαστε υποψιασμένοι και κυρίως συντηρητικοί στους σχεδιασμούς και τις κινήσεις μας. Όταν αναλαμβάνουμε ρίσκα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το σενάριο της αποτυχίας και κυρίως όταν αυτή έρθει να ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το φέρουμε εμείς ως οικονομικά ενεργοί πολίτες. Ο συνδυασμός χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, περιορισμένης σκέψης και οικονομικού αναλφαβητισμού (financial illiteracy) μας συνοδεύουν και μάλιστα κατά τον χειρότερο τρόπο και στη μνημονιακή εποχή. Ο οικονομικός αναλφαβητισμός κάνει θραύση ακόμη και σήμερα και μετά απ΄ όσα έχουν συμβεί. Κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα αποφύγουμε ένα νέο έμφραγμα στο μέλλον, συνεχίζοντας να ζούμε με τον ίδιο τρόπο που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και στην οικονομία. Κάποιοι έχουν στο μυαλό τους τα δανεικά, την ίδια ώρα που αναδιανέμονται η φτώχεια και η μιζέρια.
Η ιστορία των μνημονιακών χρόνων έδειξε ότι οι άνθρωποι που είναι οικονομικά αναλφάβητοι και την.. πατάνε, μοιραία μπαίνουν στο περιθώριο του οικονομικού συστήματος. Επιπλέον, επειδή είναι πνευματικά… απονευρωμένοι είναι ιδιαιτέρως επιρρεπείς σε ατυχείς επιλογές πολιτικών δείχνοντα ιδιαίτερη προτίμηση σε λαϊκιστές, ψεύτες και δημαγωγούς. Δεν διαθέτουν ευθυκρισία για να αντιληφθούν τι έφταιξε στο παρελθόν και τι πρέπει να γίνει στο παρόν ώστε να φτιάξουν ένα καλύτερο σενάριο για το μέλλον. Είναι σαν έναν εμφραγματία που γλίτωσε ως εκ θαύματος τον θάνατο και στη διαδικασία της ανάρρωσης ακολουθεί τη… μισή θεραπεία. Δηλαδή, έχει χάσει κιλά και παίρνει τα χαπάκια του, αλλά δεν λέει να κόψει τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Και βεβαίως, σε μια τέτοια περίπτωση οι αστοχίες της θεραπείας επιρρίπτονται αποκλειστικά στον γιατρό! Αυτός είναι ο Έλληνας. Δεν κάνει αυτοκριτική, αλλά ξύνει τα… νύχια του για καυγά με τον πρώτο τυχόντα, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τα δικά του λάθη…
Το μεγάλο στοίχημα για να μπορέσει αυτή εδώ η χώρα να σταθεί στα πόδια της είναι η δημιουργία οικονομικά καταρτισμένων και ώριμων πολιτών. Τα μαθήματα της πολιτικής οικονομίας και οι βασικές αρχές της οικονομικής θεωρίας πρέπει να διδάσκονται με απλό και έξυπνο παιδαγωγικά τρόπο από το Γυμνάσιο, αν όχι από το Δημοτικό. Η οικονομική παιδεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και του ομαδικού πνεύματος, ώστε και οι πολίτες να λειτουργούν ως παραγωγικά μέλη μιας καλά οργανωμένης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που θα βελτιώνει συνεχώς το επίπεδο ευημερίας της και θα… παράγει «εγκεφάλους» οι οποίοι θα δημιουργούν υπεραξίες.
Ίσως να μιλάμε για το… όγδοο θαύμα του κόσμου, καθώς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Σήμερα ο οικονομικός αναλφαβητισμός, ειδικά στη χώρα μας αποτελεί οξύ κοινωνικό πρόβλημα. Δυστυχώς, αυτό το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν αναλφάβητοι πολίτες ψηφίζουν και αναθέτουν τις τύχες τους σε οικονομικά αναλφάβητους και άχρηστους πολιτικούς που ταυτόχρονα είναι λαϊκιστές, δημαγωγοί και αισχροί ψεύτες…
Άρθρο του Λουκά. Αθ. Γεωργιάδη


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: