Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Βενεζουέλα: Προεδρικές εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση ανήγγειλε ο Μαδούρο

Τα κόμματα που απείχαν από τις τοπικές εκλογές δεν θα συμμετάσχουν και στις προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό περίπου ένα χρόνο από την αναμέτρηση

Τη μεγάλη νίκη της κυβερνητικής παράταξης στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στη Βενεζουέλα πανηγύρισε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Παράλληλα, είπε από τώρα ότι η αντιπολίτευση, τα μεγαλύτερα κόμματα της οποίας απείχαν από τις τοπικές εκλογές, θα αποκλειστεί και από τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2018, αν και δεν αποκλείεται να γίνουν νωρίτερα.

Ο Νικολάς Μαδούρο έκανε λόγο την Κυριακή για μια μεγάλη νίκη της παράταξής του, του σοσιαλιστικού κόμματος (PSUV).

«Κερδίσαμε σε πάνω από 300 δήμους της χώρας από τους 335» δήλωσε ο πρόεδρος Μαδούρο κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Καράκας, μετά τις τοπικές εκλογές. Ακόμη, επικράτησε σε 20 από τις 23 πρωτεύουσες Πολιτειών. Το κόμμα του, το PSUV, έλεγχε 242 δήμους μέχρι σήμερα.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 47,32%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, ενώ το 2013 είχε ανέλθει σε μόλις 42%. Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη σε γενικά ήρεμη ατμόσφαιρα, ωστόσο πολλά εκλογικά τμήματα ήταν σχεδόν έρημα.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αποκλειστούν από τις προεδρικές εκλογές του 2018 εξαιτίας της αποχής τους από τις τοπικές εκλογές.

«Κάθε κόμμα που δεν συμμετείχε σήμερα και προέτρεψε σε αποχή από τις εκλογές δεν μπορεί πλέον να συμμετάσχει» στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι απόφαση της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, την οποία θέσπισε ο ίδιος και συγκροτείται αποκλειστικά από υποστηρικτές του.

Από την πλευρά τους τα τρία κόμματα, ανάμεσά τους αυτά του Ενρίκε Καπρίλες, του Λεοπόλδο Λόπες και του Χένρι Ράμος Αγιούπ, κατήγγειλαν νοθεία και αρνήθηκαν να κατεβάσουν υποψήφιους στις δημοτικές εκλογές.

Εξι μήνες μετά το κύμα διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτησή του, που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια με περισσότερους από 100 νεκρούς και θορύβησε τη διεθνή κοινότητα, ο πρόεδρος Μαδούρο μοιάζει να ανακτά τον έλεγχο και να ενισχύει την ηγεμονία του στη χώρα.

kathimerini.gr - protagon.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: