Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

H κυβέρνηση παραδέχεται ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός Σένγκεν


H κυβέρνηση παραδέχεται ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός Σένγκεν
Στην ευθεία παραδοχή ότι «πάει να σπάσει το κεκτημένο Σέγκεν» προχώρησε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μονιμοποίηση αλλά και επέκταση των ελέγχων που υφίστανται οι επιβάτες των ελληνικών πτήσεων στην Γερμανία.
Αρχικά ο κ. Τόσκας σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατo, υποστήριξε ότι έλεγχοι γίνονται και σε άλλες τέσσερις χώρες (Αυστρία, Δανία, Φιλανδία, Σουηδία) εκτός από την Γερμανία.  «Διαπιστώνω ενοχική αντίληψη» υποστήριξε μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή  για να ομολογήσει ότι «ν
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι οι ενέργειες στις οποίες θα προχωρούσε η γερμανική πλευρά ήταν γνωστές στην ελληνική κυβέρνηση ωστόσο υπογράμμισε ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι τα μέτρα θα ήταν διακριτικά.
Την ίδια ώρα, αμφισβήτησε  τον αριθμό (1000) που δημοσίευσαν οι Γερμανικές εφημερίδες, σχετικά με το πόσοι εισήλθαν στην χώρα δίχως τα απαραίτητα έγγραφα. «Μην υιοθετείτε άκριτα τις γερμανικές εφημερίδες και μην χρησιμοποιείτε άκριτα τον όρο πλαστά. Εμένα ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας μου μίλησε για 850 κι όχι 1.000 και σε αυτούς συμπεριέλαβε πολίτες που μπορούσαν να ταξιδέψουν στη Γερμανία χωρίς βίζα αλλά με το διαβατήριό τους, άρα δεν ήταν παράτυποι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως ειδικό καθεστώς θα διέπει τους επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι η είσοδός τους στο έδαφος της χώρας δεν θα είναι ελεύθερη. Σύμφωνα με διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ από τις 12 Νοεμβρίου και λήγει στις 11 Μαΐου, οι αρχές θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν τους επιβάτες των πτήσεων αυτών σε εντατικό έλεγχο, σε αντίθεση με όσους προέρχονται από άλλες χώρες της Ζώνης του Σένγκεν. 
Με το συγκεκριμένο διάταγμα ουσιαστικά παρατείνονται οι περιορισμοί και εξαιρέσεις που έχει επιβάλει η Γερμανία από το 2015 στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ζώνης του Σένγκεν, εξαιτίας του προσφυγικού και της τρομοκρατίας. Η παρούσα παράταση αφορά δύο χώρες -την Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε και την Αυστρία, στα χερσαία σύνορά της με τη Γερμανία.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: