Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

WSJ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμα πολλά για μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια

WSJ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμα πολλά για μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια
Τη νέα οικονομική πραγματικότητα για τη χώρα μας, μετά και τη ψηφοφορία, στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας, καταγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα Wall Street Journal, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα τονίζοντας ότι αν και η Ελλάδα βλέπει φως στο τούνελ έχει να κάνει ακόμα πολλά για να κερδίσει μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
«Τόσο η Αθήνα όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να αφήσουν το ελληνικό «δράμα» πίσω τους κάτι που συνηγορεί στην υπόθεση ότι μια έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο είναι πιθανή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των χωρών του Νότου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η η ευρωπαϊκή κρίση τελειώνει από εκεί που άρχισε, από τον Νότο και συμβολικά με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Ωστόσο, οι επόμενοι μήνες είναι εκείνοι που θα καθορίσουν εάν η Αθήνα θα κερδίσει την πολυπόθητη καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα ή εάν ένα μεταμνημονιακό πρόγραμμα θα έρθει μαζί με δεσμεύσεις που θα έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την επανάληψη μιας κρίσης» αναφέρεται στο δημοσίευμα.  
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται μνεία των πρόσφατων δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, στη Σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου και πώς, όπως είχε πει ο κ. Τσίπρας, η ευρωπαϊκή κρίση τελειώνει εκεί από όπου ξεκίνησε, στο Νότο. Τελειώνει ουσιαστικά και συμβολικά εκεί όπου ξεκίνησε, με την έξοδο της Ελλάδας (από τα μνημόνια) τον Αύγουστο του 2018, είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.

Με αφορμή δε, την υπερψήφιση της πιο πρόσφατης δέσμης μέτρων –υποχρεώσεων από 154
βουλευτές, το βράδυ της Δευτέρας, στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η ταχεία έγκριση του τελευταίου «πακέτου» μεταρρυθμίσεων ανοίγει το δρόμο για συνομιλίες σχετικά με την επόμενη μέρα και πώς η Αθήνα δεν θα εξαρτάται από τα «σωσίβια» των Ευρωπαίων και διεθνών πιστωτών.

Εκτίμηση της WSJ είναι ότι οι εν λόγω συζητήσεις θα ξεκινήσουν πιθανώς τον Απρίλιο στο πλαίσιο των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ, ωστόσο τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα. Θετικό σήμα στέλνουν, την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου, που έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.

Στην ανταπόκριση γίνεται, τέλος, αναφορά στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, για προληπτική πιστωτική γραμμή.

liberal.gr


Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: