Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Έλλειμμα ηγεσίας

Γράφει ο Διαμαντής Καρασούλας, Δημοσιογράφος
 Δεν υπάρχει αμφιβολία πως βιώνουμε μια περίοδο πολύπλευρης αστάθειας και διεθνών ανακατατάξεων. Μια κοσμογονία εξελίξεων που αλλάζει απρόβλεπτα τους διεθνείς συσχετισμούς και τις γεωπολιτικές ισορροπίες χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει ασφαλώς την συνέχεια. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα η Ελλάδα βρίσκεται παντελώς απούσα και χωρίς καμία εθνική στρατηγική για οποιοδήποτε ζήτημα. Είναι ίσως απ τις ελάχιστες φορές στην νεότερη Ελληνική ιστορία που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τόσα πολλά αδιέξοδα. Η ειδοποιός διαφορά με το παρελθόν είναι ότι -για καλή μας τύχη- όποτε το Έθνος βρέθηκε σε μεγάλη δυσκολία είχε στο τιμόνι του μεγάλες και φωτισμένες ηγεσίες. Είχε έναν Ελευθέριο Βενιζέλο, έναν Ιωάννη Μεταξά, έναν Κωνσταντίνο Καραμανλή. Σήμερα η Ελλάδα μοιάζει με καράβι που πλέει ακυβέρνητο εν μέσω τρικυμίας.
Δυο μήνες μετά την πολυτάραχη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο με μια πρωτοφανή επιθετική συμπεριφορά που μας θυμίζει ημέρες ’96.Όσοι είπαμε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ήταν διπλωματικά απροετοίμαστη και τελικά βλαπτική για εθνικά συμφέροντα κατηγορηθήκαμε από την κυβέρνηση ως καταστροφολόγοι. Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν, δυστυχώς. Στα 15 χρόνια που ο Ταγίπ Ερντογάν ηγείται της Τουρκίας συναντήθηκε πολλές φορές με Έλληνες πρωθυπουργούς. Ποτέ όμως στο παρελθόν δεν τόλμησε να θέσει δημόσια ζητήματα συνόρων, να αμφισβητήσει την Συνθήκη της Λωνάζης και να πει όλα αυτά που είπε κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα.
Ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει πλέον απρόβλεπτος και ικανός για όλα ενώ στην από δω πλευρά το έλλειμμα ηγεσίας είναι εμφανές και τραγικό. Το εθνικό μας δράμα είναι ότι στην δυσκολότερη συγκυρία η χώρα έχει την πιο ανεπαρκή κυβέρνηση της μεταπολεμικής της ιστορίας. Διαχειρίζονται τα εθνικά θέματα άνθρωποι οι οποίοι μια ζωή αποκαλούσαν τα Σκόπια «Μακεδονία» και διακύρηταν ότι το Αιγαίο ανήκει μόνο στα ψάρια του…
Ο κ.Τσίπρας μέχρι το ’15 έλεγε πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα, ενώ μετά το προχθεσινό συμβάν στα Ίμια επισκέφτηκε το Λιμενικό σώμα για να το συγχαρεί για την αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας… Πιλότοι που μαθαίνουν να πιλοτάρουν εν ώρα πτήσης. Ένας πρωθυπουργός ανίδεος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με ελλειμματική έως τραγική παρουσία στα διεθνή φόρα και σε κάθε επίσκεψη ξένου ηγέτη. Χωρίς καμία πείρα αλλά και χωρίς γνώσεις και ικανότητες με ένα επιτελείο που πάσχει επίσης από άγνοια, απειρία και ιδεοληψία, πράγμα πολύ επικίνδυνο για τον χειρισμό τέτοιων θεμάτων.
Οι Σκοπιανοί παρουσιάζουν ως υποχώρηση την μετονομασία του αεροδρομίου τους ενώ δεν συζητούν καν την αλλαγή του συντάγματος και των σχολικών τους βιβλίων στα οποία βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος, ενώ ο Αλβανός πρόεδρος Έντι Ράμα θέτει επιτακτικά το θέμα της «Τσαμουριάς» παίζοντας ταυτόχρονα σκληρό παιχνίδι στη συνεκμεταλλεύση των υδρογονανθράκων στο βόρειο Ιόνιο. Γιατί αυτή η συγχορδία των διεκδικήσεων Τουρκίας – Αλβανίας τώρα; Γιατί διαβλέπουν το έλλειμμα ηγεσίας. Γιατί τώρα πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν.
Την ώρα αυτή οι μαθητευόμενοι μάγοι του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν να ρίξουν λάσπη στους πολιτικούς τους αντιπάλους με κακοστημένες σκευωρίες τύπου Novartis αντί να επιδιώξουν συναίνεση και συνεννόηση του πολιτικού συστήματος με ενιαία στρατηγική απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα και τους κινδύνους που μας απειλούν. Αλαζόνες, ανιστόριτοι και εθνικά ασυνείδητοι νομίζουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν όλα μόνοι τους. Ας μάθουν πως δυο ηγέτες άλλου μεγέθους το 1976 απέκρουσαν την τουρκική απειλή με το «βυθίσατε το Χόρα». Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται διπλωματικά ανίσχυρη και παντελώς απούσα από τις εξελίξεις στην περιοχή.
Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί τώρα ένα διακομματικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που με γνώση και σοβαρότητα θα χαράξει την εθνική στρατηγική απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα. Η πραγματικότητα απαιτεί σύνεση, σοβαρότητα και εθνική συνεννόηση. Τα εθνικά ζητήματα δεν προσφέρονται για μικροκομματικά παιχνίδια. Γιατί αν η διαπραγματευτική αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία το ’15 στοίχισε 200 δις όπως δήλωσε προχθές ο τ.πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, ανάλογοι πειρασματισμοί στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε τραγικά τετελεσμένα και απώλεια εθνικού εδάφους.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: