Γιώργος Π. Τερζής
Αδωνις Γεωργιάδης: «Παράγω περισσότερο θόρυβο απ’ όσο θα έπρεπε...»
Εν μέσω σελίδων από τη δικογραφία για τη Novartis και μέσα από προσωπικές του σημειώσεις, τηλεφωνήματα και τιτιβίσματα στα κοινωνικά δίκτυα, ο Αδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζεται πολύ θυμωμένος. Πολύ περισσότερο θυμωμένος και έντονος από τις –ούτως ή άλλως υψηλών τόνων– δημόσιες παρεμβάσεις του.
«Η προσβολή της τιμής και της υπόληψής μου είναι για εμένα πολύ μεγάλη κατηγορία. Πλήττει τον πυρήνα της ύπαρξής μου», εξηγεί. Προφανώς δεν είμαι ο μόνος που επισημαίνω την ένταση που βγάζουν οι συνεντεύξεις του, αν και μάλλον δεν προτίθεται να ρίξει τους τόνους: «Μου έχουν πει φίλοι ότι πρέπει να βγαίνω πιο ήρεμος και τους απαντώ “αν σας πουν εσάς κλέφτες, να δω πώς θα βγαίνετε πιο ήρεμοι”».
Για τον ίδιο, «σκάνδαλο Novartis» υπάρχει, όχι όμως στο επίπεδο που ετέθη στη δημόσια συζήτηση. «Ενα διεθνές σκάνδαλο Novartis υπάρχει και σίγουρα πολλοί γιατροί έχουν πάρει χρήματα... οφείλω να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι σε θέση να βεβαιώσω απολύτως αν η Novartis έκανε κάτι τελείως διαφορετικό απ’ ό,τι κάνουν οι υπόλοιπες εταιρείες». Ομολογουμένως ενδιαφέρουσα παρατήρηση από έναν πρώην υπουργό Υγείας και μάλιστα για ένα θέμα, όπως οι πρακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών, που είναι τόσο «οικείο» στους πολίτες όσο και τα... φακελάκια. Γι’ αυτό, άλλωστε, και το «σκάνδαλο Novartis» είναι εύκολο να «απορροφηθεί» από την κοινή γνώμη και, ανεξαρτήτως της δικαστικής του έκβασης, να μείνει ως στίγμα σε όσους φέρονται να εμπλέκονται. «Πρόκειται για μια αριστοτεχνικά σχεδιασμένη ιστορία, διότι γνώριζαν ότι με τις ψευδομαρτυρίες και τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας, που έχουν παραγραφεί, εμείς θα μείνουμε εσαεί χωρίς δίκη και με την εις βάρος μας κατηγορία να πλανάται», αναφέρει ο Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «θα είχε πετύχει ο στόχος τους εάν δεν το είχαν κάνει τόσο πρόχειρα. Πλέον, δεν νομίζω ότι έχει ακροατήριο μια τέτοια ιστορία».
Βεβαίως, ο κ. Γεωργιάδης δεν έχει ανάγκη την υπόθεση Novartis για ένα επικοινωνιακό... blitzkrieg. Ο ρυθμός των δημόσιων παρεμβάσεων και των αναρτήσεών του στα social media είναι τέτοιος, που λέγεται ότι είναι ο Αδωνις που δίνει τον τόνο της «γαλάζιας» παράταξης, αν δεν αποτελεί τη «φωνή» της. «Είμαι εξαιρετικά πληθωρικός. Οι εμφανίσεις μου είναι περισσότερες του μέσου όρου και η ένταση των εμφανίσεων μεγαλύτερη από το συνηθισμένο ύφος. Παράγω περισσότερο θόρυβο απ’ όσο θα έπρεπε...».
Αυτή ακριβώς η μιντιακή υπερπροβολή υπήρξε η αφορμή για τα επιθετικά σχόλια του Ευ. Αντώναρου κατά τού, όπως τον αποκάλεσε, «μουσαφίρη» Αδ. Γεωργιάδη. Σχόλια που, τελικά,
οδήγησαν στη διαγραφή Αντώναρου από το κόμμα. Στη συζήτησή μας, ο Αδ. Γεωργιάδης δείχνει να ενοχλείται από τον χαρακτηρισμό: «Εγώ ήμουν πάντα δεξιός. Είτε στην ΠΟΛΑΝ, είτε στον ΛΑΟΣ, είτε στη Ν.Δ., η ιδεολογία μου παραμένει ίδια. Η Ν.Δ. είναι ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος μιας ευρύτερης παράταξης. Υπό την έννοια αυτή, δεν έχω μετακινηθεί, πάντα στην παράταξη ήμουν, δεν ήρθα στη Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ». Απαριθμώντας τους σταθμούς στη «γαλάζια» διαδρομή του (βουλευτής το 2012 και το 2015, πρόεδρος επιτροπής στη Βουλή, υπουργός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, υποψήφιος αρχηγός και τώρα αντιπρόεδρος της Ν.Δ.), ο Αδ. Γεωργιάδης αναρωτιέται: «Αν κάποιος κάνει όλα αυτά, και μάλιστα με την ψήφο των νεοδημοκρατών, μετά 6 χρόνια εξακολουθούμε να τον λέμε μουσαφίρη; Οσοι επαναφέρουν διαρκώς το ίδιο θέμα δημιουργούν ένα μεγάλο πρόβλημα στη Ν.Δ. Τι λέμε στους πολίτες, να έρθουν ή να μην έρθουν στη Ν.Δ.;».
Στη συνομιλία μας, ο κ. Γεωργιάδης επιμένει στην ανάγκη ενότητας του κόμματος και ενιαίας έκφρασης προς τα έξω. «Για να έχει επιτυχία η παράταξη, πρέπει όλοι να λέμε τα ίδια πράγματα», λέει. Του επισημαίνω ότι αμφιβάλλω εάν ο ίδιος έχει ίδια θέση με τον Κυρ. Μητσοτάκη για το Σκοπιανό. Η απάντησή του με επιβεβαιώνει. «Σε μια μεγάλη παράταξη δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε ακριβώς. Η ενότητα όμως δεν κινδυνεύει γιατί όλοι είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε την απόφαση που θα λάβει ο πρόεδρος της Ν.Δ., άσχετα με την προσωπική μας θέση». «Προσωπικά», προσθέτει, «δεν θέλω να υπάρχει ο όρος Μακεδονία, με ενοχλεί πάρα πολύ... αλλά δεν θα διασπούσα τη Ν.Δ. γι’ αυτό».
Καθώς, όμως, οι διαβουλεύσεις Αθήνας - Σκοπίων για το ονοματολογικό συνεχίζονται, και με τον Αδ. Γεωργιάδη να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη «σκληρή γραμμή» του πρ. πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, κάποιοι έσπευσαν να προβάλουν το σενάριο μιας «μακεδονικής» εσωκομματικής κρίσης, με τους δύο ως πρωταγωνιστές. «Το θεωρώ τελείως αστείο να λέγεται ότι ο Αντ. Σαμαράς και ο Αδ. Γεωργιάδης θα επιχειρήσουν να πάρουν το κόμμα από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πρόεδρος της Ν.Δ. και παραιτήθηκε, είχε το κόμμα και το άφησε. Είναι, λοιπόν, αστείο και να το λέμε. Εις ό,τι με αφορά, στήριξα μετά πάθους τον Κυρ. Μητσοτάκη στην εσωκομματική διαδικασία, εξακολουθώ να τον στηρίζω τώρα και πιστεύω ότι θα γίνει ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός».
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου