Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

«Θα λογοδοτήσετε»


Ποτέ άλλοτε στην Μεταπολιτευτική ζωή του τόπου, δεν ακούστηκε αυτή η φράση τόσες φορές όσες χθες στην Βουλή.
Ο Α.Σαμαράς, ο Β.Βενιζέλος, ο Α.Λοβέρδος, κατέστησαν σαφές πως η ιστορία της Novartis τώρα αρχίζει. Και θα τελειώσει.
Δεν άφησαν και οι τρεις την παραμικρή αμφιβολία πως η κατάληξη της υπόθεσης θα είναι ποινική. Ξεκάθαρα πράγματα.
Και οι τρείς αντέδρασαν με ιδιαίτερη οξύτητα στην σκευωρία του παρακράτους Τσίπρα—Παπαγγελόπουλου. Και δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς.
Συγχρόνως, έστειλαν ένα μήνυμα στους επίορκους δικαστικούς λειτουργούς πως και αυτοί είναι μέσα στο κάδρο των διώξεων. Με δική τους επιλογή και ευθύνη.
Τι σηματοδοτούν όλα αυτά; Πού βαδίζει η πολιτική ζωή του τόπου;
Με ψυχρό και κυνικό σχεδιασμό της συμμορίας που κυβερνά, η χώρα βαδίζει σε μια πρωτοφανή πόλωση. Ο Α.Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η πόλωση τους εξυπηρετεί.
Πιστεύουν πως μπορούν το 2018 να αναπαράγουν τους όρους σύγκρουσης του 2015. Λησμονούν όμως πως μεσολάβησε το αριστερό μνημόνιο και η πρωτοφανής εξαθλίωση της μεσαίας τάξης.
Οι πολίτες γνωρίζουν πως το παραμύθι του «ή εμείς ή αυτοί», σήμερα δεν περνά, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε μνημονιακότερος των μνημονιακών.
Αυτό που του απέμεινε και που τον χαρακτηρίζει είναι η πρωτοφανής θρασύτητα και η υπέρβαση κάθε ορίου στην πολιτική αντιπαράθεση.
Ακόμα και η πολωμένη δεκαετία του ΄80 μοιάζει με παιδικό πάρτι με αυτό που ζούμε και κυρίως με αυτό που θα ζήσουμε. Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργούν οι άνθρωποι που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα.
Πολύ δε περισσότερο όταν γνωρίζουν πως στις επόμενες εκλογές η διακύβευση δεν θα είναι η εξουσία, αλλά η προσωπική τους ελευθερία.
Θα πάνε φυλακή.
Αυτό ήταν το μήνυμα από την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή. Ήταν τόσο κραυγαλέα η σκηνοθεσία που δεν αξίζει να ασχοληθούμε με το «κατηγορητήριο.»
Το ξετίναξαν όλοι οι «διωκόμενοι».
Συγχρόνως, όλοι τους απέδειξαν πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι «το χειρότερο από το πολύ παλιό», όπως τους είπε ο Α.Σαμαράς. Κατέρριψαν όλοι οι ομιλητές την μανιχαϊστική αντίθεση του «παλιού» με το «νέο», στερώντας από τον Α.Τσίπρα ένα βασικό όπλο από την φαρέτρα του.
Αυτό το «είστε το χειρότερο από το παλιό» θα τους ακολουθεί.
Γενικότερα, από την χθεσινή συζήτηση αναδείχθηκε μια πρωτοφανής επιθετικότητα από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, κάτι που αποτυπώνεται και στην φράση του Α.Λοβέρδου προς τον πρόεδρο της Βουλής, που τον καλούσε να συντομεύσει: « θα κατέβω όταν τελειώσω.»
Μερικές φορές μια ολόκληρη πολιτική ατμόσφαιρα καθρεφτίζεται σε πέντε λέξεις ή και σε ακόμα λιγότερες, ή σε κάποιες συμβολικές κινήσεις.
Η πολλαπλώς επαναλαμβανόμενη φράση του Β.Βενιζέλου «πάρτε το κι αυτό», με την σχετική κίνηση του χεριού του που παρέδιδε τα πειστήρια των λόγων του, ήταν από τα highlights της χθεσινής συζήτησης.
Το πολιτικό κλίμα ήταν ήδη βαρύ για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η τροπή που παίρνει το σκάνδαλο Novartis που μετατρέπεται σε σκευωρία Novartis, την κάνει ακόμα βαρύτερη.
Και έπονται τα εθνικά θέματα και οι πλειστηριασμοί.
Θα λογοδοτήσουν για όλα!


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: