Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου

Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου
Την αλληλεγγύη όλων των ευρωπαίων ηγετών στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική μεσόγειο και τη νέα, σημερινή, παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της Eni, SAIPEM 12000, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά», στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των 27, ο πρόεδρος D. Tusk δήλωσε πως τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσαν τους ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις.
Ο D. Tusk έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ζητώντας από την Άγκυρα να τερματίσει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς «αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να πραγματοποιεί τις ερευνητικές δραστηριότητές», όπως διέπονται από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τους όρους καλής γειτνίασης που καθορίζουν τις σχέσεις της με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ματαίωσης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου στη Βάρνα.

Γ. Κουμουτσάκος: Να αναβληθεί η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα

Bίντεο με τις τουρκικές προκλήσεις παρουσίασε ο Ν. Αναστασιάδης στους ευρωπαίους ηγέτες

Κύπρος: Καταγγελία στον γγ του ΟΗΕ των τουρκικών παραβιάσεων




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: