Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

"Ασπίδα" στην ενότητα της ΝΔ σηκώνει ο Κ. Μητσοτάκης

Του Δημήτρη Γκάτσιου
"Καμία διαφοροποίηση δεν πρόκειται πλέον να γίνεται ανεκτή". Ήταν Μάρτιος του 2017, όταν η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ερχόταν, για πρώτη φορά, αντιμέτωπη με τα πολιτικά… φάλτσα της τότε αναπληρώτριας τομεάρχου Υγείας και βουλευτού της παράταξης, Κατερίνας Παπακώστα. Και η συγκεκριμένη αποστροφή στενών συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνομιλία τους με το "Capital.gr", έδειχνε την οδό της διαγραφής για όποιο στέλεχος στεκόταν σε δρόμο αντίθετο των κεντρικών επιλογών και των στρατηγικών αφηγημάτων της οδού Πειραιώς. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, στις πλείστες παρεμβάσεις του στα αρμόδια όργανα έχει καταστήσει σαφές πως προσωπικές ατζέντες δε χωρούν σε ένα κόμμα, το οποίο στήνει ημέρα με την ημέρα momentum κυβερνησιμότητας. Πολλώ, δε, μάλλον, στην παρούσα χρονική συγκυρία. Με τους "γαλάζιους" να εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις κατά της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, εγκαλώντας τη για "παρακρατικές μεθόδους". Για "ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής". Για "επιχείρηση σκευωρίας". Αλλά και για "πολωνοποίηση".
Η απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, να θέσει εκτός παράταξης τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, Βαγγέλη Αντώναρο, δεν εξέπληξε κανέναν στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του, έχει θέσει πάνω από όλα την ενότητα και τη συμπόρευση του κόμματος και στο πλαίσιο αυτό δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα φάλτσο, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει αφορμή περιδίνησης και εσωστρέφειας. "Όπως έχει εξ αρχής πει δημόσια ο πρόεδρος της ΝΔ επιθυμεί να χυθεί άπλετο φως στη συγκεκριμένη υπόθεση χωρίς κουκούλες. Με αυτό το δεδομένο είναι αδιανόητο κάποια στελέχη του κόμματος την ώρα που είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση κατασκευάζει κατηγορητήρια να παίζουν προσωπικά παιχνίδια αμφισβητώντας ακόμη και το τεκμήριο της αθωότητας", ήταν η φράση-αιχμή πηγών της οδού Πειραιώς. Όλα αυτά, την ώρα που πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ένα νέο μπαράζ συνεδριάσεων των οργάνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης (όπως για παράδειγμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) με στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στείλει, εκ νέου, διαυγή μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό του κόμματος, όσο και προς το κυβερνητικό οικοσύστημα της Κουμουνδούρου-κόμματος Καμμένου.
Όπως αναφέρουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, η απόφαση διαγραφής του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και πρώην βουλευτή, Βαγγέλη Αντώναρου, ήταν αποκλειστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως δεν προηγήθηκε συνομιλία ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
Στον απόηχο της κίνησης διαγραφής του κ. Αντώναρου, σημείο περαιτέρω ενίσχυσης της ενότητας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκινάει σήμερα διήμερη περιοδεία στην Εύβοια.  Προηγουμένως, βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να διαμηνύσει προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν το τρομάζουν "παρακρατικές μέθοδοι", όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στο Αιγάλεω. "Δεν πρόκειται να δεχθώ η ιστορία του κόμματος να διασύρεται από τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες. Όλα στο φως αλλά με κανόνες. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν μας τρομάζουν οι παρακρατικές μέθοδοι ενός καθεστώτος που καταλαβαίνει ότι ψυχορραγεί και θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανάμεσα σε ευθείες βολές κατά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία ορίζει τις γραμμές των παρεμβάσεών της για τη Novartis. Η οδός Πειραιώς αναφέρει, με τις αιχμές της σαφώς εστιασμένες στη συγκυβέρνηση, ότι Κουμουνδούρου και κόμμα Καμμένου δεν τήρησαν ούτε καν τα προσχήματα, εκφράζοντας εσπευσμένες αξιολογικές κρίσεις και προδικάζοντας ακόμη και το αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαδικασίας. Την ώρα, δε, που το δριμύτατο "γαλάζιο κατηγορώ" έχει ως στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητάει την άμεση διαλεύκανση του ζητήματος. Και προκαλεί την κυβέρνηση να τα φέρει όλα στο φως, "χωρίς κουκούλες". Χαρακτηριστικό είναι αυτό που σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του. "Δε θα ανεχθώ τη λάσπη". 
capital.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: