Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όταν η πολιτική ζωή βουλιάζει στη σκανδαλολογία, δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση»


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όταν η πολιτική ζωή βουλιάζει στη σκανδαλολογία, δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση»
Του Γιάννη Τρουπή

Έμμεση αλλά σαφή αναφορά στην υπόθεση της Novartis έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης του 2ου διαγωνισμού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για τοξικότητα που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στη χώρα, στοιχείο που δε βοηθάει στην καλλιέργεια της έννοιας της συναίνεσης, που έχει ανάγκη η χώρα.

«Υπάρχει τοξικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως φαίνεται τις τελευταίες μέρες. Πρέπει να υπάρχει συναίνεση, εγώ πιστεύω ως πολιτικός στην συναίνεση, αλλά δε βλέπω να υπάρχει διάθεση. Όταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στην σκανδαλολογία και στην λάσπη είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση, για να μπορέσει να βοηθηθεί η χώρα» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μάλιστα μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του, τονίζοντας για μία ακόμα φορά την προσήλωση του στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

«Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αδιαπραγμάτευτα μεταρρυθμιστική. Δε θα ανεχτώ προσωπικές ατζέντες και εσωκομματικές ισορροπίες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πλαίσιο της οικονομικής πρότασης της ΝΔ, επιμένοντας ιδιαίτερα στη μείωση της φορολογίας, στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στις νέες θέσεις εργασίας.
Την ίδια ώρα πηγές της ΝΔ σχετικά με την υπόθεση Novartis και την δικογραφία που κατατέθηκε το μεσημέρι στη βουλή διατυπώνουν έξι παρατηρήσεις:
1. Από μια πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας -καθώς παραδόξως δεν επετράπη ακόμη στους βουλευτές που κατηγορούνται να λάβουν αντίγραφά της- δεν προκύπτει κανένα συγκεκριμένο αντικειμενικό εύρημα (λογαριασμοί ή έγγραφα) που να δικαιολογεί τις εσπευσμένες αξιολογικές κρίσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει προδικάσει ακόμη και το αποτέλεσμα της εν εξελίξει διαδικασίας.
2. Όλες οι κατηγορίες στηρίζονται σε τρεις ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις οι οποίες δόθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες (υπάρχει μόνον μία μαρτυρία τον προηγούμενο Νοέμβριο). Η επισήμανση αυτή δεν γίνεται καθόλου τυχαία, καθώς εδώ και περίπου ένα χρόνο συγκεκριμένα δημοσιεύματα του, ελεγχόμενου από το Μαξίμου, Τύπου, είχαν προαναγγείλει το περιεχόμενο των εν λόγω καταθέσεων. Ας σημειωθεί δε, ότι η τελευταία κατάθεση δόθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ημέρα που είχε ήδη κυκλοφορήσει η εφημερίδα Ντοκουμέντο, η οποία περιέλαβε στο “ρεπορτάζ” της και τη συγκεκριμένη κατάθεση, πριν καν ο μάρτυρας μεταβεί στην Εισαγγελέα διαφθοράς.
3. Από κανένα απολύτως στοιχείo της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι η εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων έχει γίνει από το FBI, όπως ψευδώς ισχυρίζονται από χθες κυβερνητικοί παράγοντες για να προσδώσουν αξιοπιστία στις καταγγελίες τους. Όλες ανεξαιρέτως οι μαρτυρίες στις οποίες στηρίζονται οι κατηγορίες είναι ανώνυμες, δόθηκαν στην Ελλάδα, και κανένας εκ των τριών ανωνύμων μαρτύρων δεν ισχυρίζεται καν ότι μετείχε σε διαδικασία χρηματισμού. Και οι τρεις υποστηρίζουν ότι “άκουσαν”, “τους είπαν”, “υποθέτουν”, “εικάζουν”.
4. Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, ο πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε χθες να δοθούν αντίγραφα ακόμη και στους βουλευτές της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής, παρά το γεγονός ότι τα μέλη της ομόφωνα το ζήτησαν. Επιπλέον δε ο πρόεδρος της βουλής αρνήθηκε να δοθεί η δικογραφία στη δημοσιότητα, όπως αξίωσε η ΝΔ για να πληροφορηθούν όλοι οι πολίτες το περιεχόμενό της. Η απαράδεκτη αυτή πρακτική είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι στοχεύει αποκλειστικά στη δημιουργία εντυπώσεων, καθώς αποσπασματικές διαρροές στον Τύπο υπήρξαν (εμφανώς από την κυβέρνηση) ήδη από από χθες το πρωί, δηλαδή πριν καν διαβιβαστεί η δικογραφία στη βουλή.
5. Προκαλεί εύλογες απορίες ότι στις 2 Φεβρουαρίου του 2017 σε δηλώσεις του στη βουλή ο κ. Αλ. Τσίπρας υποστήριξε επί λέξει ότι “καθοριστικός παράγοντας στο σκάνδαλο «NOVARTIS» υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες” και ότι “μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε αυτές τις χώρες για τις εταιρείες”. Είναι αν μη τι άλλο παράδοξο ότι το προφητικό αυτό επιχείρημα του πρωθυπουργού το επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση ως βασικό συμπέρασμα της δικογραφίας που σχηματίστηκε εκ των υστέρων.
6. Η ΝΔ, τέλος, όπως έχει ήδη τονίσει από χθες, επιθυμεί να διερευνηθεί το ταχύτερον δυνατόν το επονομαζόμενο σκάνδαλο της Novartis. Κι αυτό γιατί το μόνο σίγουρο σκάνδαλο που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής από την δικογραφία, είναι η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και η κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών εκ μέρους της.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: