Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Eπιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα (10ετές 4,40%)...λόγω Novartis, αγορών - Λάθος η έκδοση του 7ετούς έφθασε 4,06%

Εάν αύριο η Ελλάδα βρεθεί με μια διεθνή κρίση στις αγορές… είναι βέβαιο ότι χωρίς ομπρέλα προστασίας…θα κινδυνεύσει πάλι με κραχ.
Όσο υπάρχει φόβος στις αγορές – παρά τις ισχυρές ανοδικές αναλαμπές σε Wall και Ευρώπη στα χρηματιστήρια όπως χθες 12/2 – οι επενδυτές θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις επενδύσεις σε επικίνδυνες αγορές όπως η ελληνική. 
Όμως στην Ελλάδα υπάρχει και ένας νέος παράγοντας που επιδρά αρνητικά η πολιτική όξυνση με την υπόθεση της Novartis. 
Το διεθνές άκρως ασταθές κλίμα σε συνδυασμό με την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα με αιτία την Novartis έχουν καταστήσει την ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων υψηλού ρίσκου. 
Για τους επενδυτές, η Ελλάδα δεν είναι το ασφαλές καταφύγιο και για τεχνικούς και πρακτικούς λόγους. 
Σε περιόδους κρίσεων οι επενδυτές των ομολόγων φεύγουν από ομόλογα πιστοληπτικής διαβάθμισης Β- και κατευθύνονται σε ΒΒΒ δηλαδή σε investment grade ή σε ΑΑΑ στην ανώτατη πιστοληπτική διαβάθμιση. 
Έτσι εξηγείται γιατί στα ελληνικά ομόλογα καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 3,65% που είναι το χαμηλό έχει εκτιναχθεί στο 4,40% σήμερα 13/2. Το ίδιο αρνητικό κλίμα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων π.χ. το 25ετές από 4,31% έχει αναρριχηθεί στο 5%.
Σε όλες τις αγορές ομολόγων είναι αληθές καταγράφεται ήπια επιδείνωση με άνοδο αποδόσεων και πτώση τιμών. 
Το 10ετές Γερμανικό ομόλογο βρίσκεται στο 0,72% - στις 12/2 ήταν 0,78% - όταν είχε φθάσει και στο -0,18% αρνητικό επιτόκιο. 
Το Πορτογαλικό 10ετές έχει αναρριχηθεί στο 2,08%.
Στις ΗΠΑ επίσης το 10ετές έχει φθάσει στο 2,86%
Η άνοδος διεθνώς των αποδόσεων των ομολόγων θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι η αντίστροφη μέτρηση για αύξηση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει ξεκινήσει…
Η αύξηση των επιτοκίων θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης. 
Όμως ειδικά στην Ελλάδα η επιδείνωση είναι ακόμη μεγαλύτερη στα ομόλογα μετά την δημοπρασία των 7ετών καθώς η υπόθεση Novartis έχει προκαλέσει ισχυρό προβληματισμό στους διεθνείς επενδυτές. 
Η δημοπρασία του 7ετούς ομολόγου ΔΕΝ έπρεπε να πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου, η βιασύνη προκάλεσε ζημίες άμεσα στους συμμετέχοντες και ήδη ορισμένα hedge funds διατυπώνουν την απογοήτευση τους για την συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων. 
Ενώ εκδόθηκε το 7ετές στο 3,5% πλέον διαπραγματεύεται στο 4,06% εξέλιξη που σίγουρα έχει δημιουργήσει πολύ κακή εντύπωση. 
Όταν ο ESM ακυρώνει έκδοση λόγω διεθνούς αναταραχής... δεν μπορεί η Ελλάδα να εμφανίζεται στις αγορές για λόγους εντυπώσεων. 
H έκδοση του 7ετούς δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί, καθώς έχει δημιουργήσει πολύ αρνητική εικόνα, οι επενδυτές είναι δυσαρεστημένοι....
Ποια ήταν τα λάθη στην έκδοση του 7ετούς 
1)Η αρχική ανακοίνωση ότι αναβάλλεται η έκδοση και μετά από 2 ημέρες πραγματοποιήθηκε, μεγάλη βιασύνη χωρίς λόγο 
2)Το αρχικό επιτόκιο 3,75% από εκτιμώμενο 3,40% δεν άρεσε στους επενδυτές 
3)Η σύνθεση των συμμετεχόντων το 29% κατέληξε σε hedge funds και περίπου 19% σε τράπεζες δηλαδή σε δυνητικούς πωλητές.
4)Το χειρότερο λάθος στην έκδοση του 7ετούς ήταν ότι έδωσε λαβή σε πολλούς διεθνείς επενδυτές να πιστέψουν ότι η Ελλάδα στην πρώτη δυσκολία είναι ευάλωτη και εύθραυστη και ότι χρειάζεται υβριδικό πρόγραμμα στήριξης μετά την λήξη του 3ου μνημονίου. 

Η Ελλάδα μόλις πρόσφατα έφθασε να ισορροπεί μετά από 8 χρόνια δραματικής αβεβαιότητας. 
Η πολιτική ένταση τέτοιας κλίμακας λόγω της Novartis θα επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα, οι επενδυτές θα είναι πιο προσεκτικοί με την Ελλάδα και αυτός ο προβληματισμός ήδη καταγράφεται στα ομόλογα.
Έτσι εξηγείται γιατί τα ελληνικά ομόλογα έχουν την μεγαλύτερη επιδείνωση σε σχέση με τα χρεόγραφα άλλων χωρών. 

Συγκοινωνούν δοχείο και το ελληνικό χρηματιστήριο….

Την ώρα που η Wall σημειώνει ισχυρή άνοδο – οι ακραίες διακυμάνσεις θα είναι γνώρισμα των αμερικανικών κεφαλαιαγορών – και ο DAX επίσης καταγράφει ισχυρά κέρδη… το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI διόρθωσε. 
Η αιτία της διόρθωσης σχετίζεται με την επιδείνωση στα ομόλογα η οποία επιδείνωση αποδίδεται τόσο στην μεγάλη συσχέτιση με τις διεθνείς αγορές όσο και με την υπόθεση Novartis. 
Τραπεζίτες, αναλυτές, ξένοι οίκοι θεωρούν ότι η υπόθεση Novartis είναι ικανή να πλήξει την προσπάθεια επιστροφής της ελληνικής αγοράς στην κανονικότητα. 
Άρα διεθνής αστάθεια, με ακραίες διακυμάνσεις σε συνδυασμό με την Novartis στο εσωτερικό μέτωπο που σηματοδοτεί μια περίοδο ακραίας πολιτικής πόλωσης…προκαλούν έκδηλη και εύλογη ανησυχία στους διεθνείς επενδυτές. 
Η ελληνική αγορά ήταν έως πρότινος μια ακραία προβληματική κατάσταση, οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται, είναι καχύποπτοι και επειδή πολλές φορές έχουν χάσει τα χρήματα τους σε κάθε…αρνητικό νέο προβαίνουν και σε κινήσεις… δραστικές. 
Η Ελλάδα χρειάζεται ηρεμία, ηρεμία στις αγορές, οικονομική και πολιτική ηρεμία. 
Για την ώρα όλα αυτά είναι ζητούμενα. 
Όμως η μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα ήρθε να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια με αντικειμενικά κριτήρια. 
Εάν αύριο η Ελλάδα βρεθεί με μια διεθνή κρίση στις αγορές… είναι βέβαιο ότι χωρίς ομπρέλα προστασίας…θα κινδυνεύσει πάλι με κραχ.

Υποσημείωση 

Ενώ η Wall έκλεισε στις 12/2 με ισχυρά κέρδη το GREK το ελληνικό ETF εμφάνισε άνοδο...μόνο... +1,25% στις 10,56 μονάδες.  
Στους δείκτες της MSCI δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση...όπως αναμενόταν. 

www.bankingnews.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: