Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
Να πάρει ξεκάθαρη θέση η Ευρώπη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
«Η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα επιδιώκει να έχει μια ουσιαστική και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Το ερώτημα είναι πια αν η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί. Δυστυχώς η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν συμμορφώνεται με τους βασικούς κανόνες καλής γειτονίας που η Τουρκία θα έπρεπε να επιδεικνύει», τόνισε προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα συνέδεσε την επερχόμενη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
«Ενόψει της συνόδου κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα την επόμενη Δευτέρα, επιβάλλεται ως κίνηση καλής θέλησης η Τουρκία να απελευθερώσει τους δυο Έλληνες αξιωματικούς, οι οποίοι κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας χωρίς λόγο εδώ και 20 μέρες.
«Θα ζητήσω να υπάρξει μια επίσημη τοποθέτηση τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος αλλά ακόμα καλύτερα και σε επίπεδο συνόδου κορυφής γιατί είναι απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρξουν απτά δείγματα γραφής ότι επιδιώκουμε μια ουσιαστική και παραγωγική διαδικασία η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο ζήτημα της διευθέτησης του προσφυγικού προβλήματος. Όπου θυμίζω ότι η Τουρκία λαμβάνει σημαντικότατη οικονομική βοήθεια ανταποκρινόμενη και αυτή με τη σειρά της στις υποχρεώσεις της, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι συμπεριφορές όπως αυτή της Τουρκίας στο Αιγαίο, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών αλλά και η προκλητικότητα απέναντι στην Κύπρο δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε και για τη διαπραγμάτευση με τα Σκοπιά: «Η δική μας θέση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ξεκάθαρη, εδώ και πολλούς μήνες. Δυστυχώς ο κύριος Τσίπρας δεν επεδίωξε ποτέ να σχηματίσει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Δεν μπορούσε, ούτε καλά-καλά να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο να έχει τύχη στην ίδια θέση με αυτόν. Εμείς κι από την πρώτη στιγμή θέσαμε στο επίκεντρο της συζήτησης το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος και της απαλοιφής των οποίων αλυτρωτικών διεκδικήσεων από πλευράς Σκοπίων. Μιλάμε ξεκάθαρα ότι αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα πρώτα, δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε στη συνέχεια αυτής της συζήτησης. Θα δούμε που θα οδηγήσει αυτή κατάσταση, η δικιά μας θέση όμως ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι παραμένει σταθερή και αταλάντευτη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφερόμενος στον κοινοτικό προϋπολογισμό τόνισε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να ψηφιστεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μέχρι τα μέσα του 2019, ώστε να μην υπάρχει άλλο αυτή η εκκρεμότητα και να μην υπάρχει άλλο για την Ελλάδα αυτή η εκκρεμότητα.
«Είναι παρά πολύ σημαντικό η διαφύλαξη της κοινής αγροτικής πολιτικής όσο και των πολιτικών της ευρωπαϊκής συνοχής που αφορούσαν σημαντικά στη χώρα μας. Όσο αναφορά την ΚΑΠ, ιδιαίτερα η προστασία θα πρέπει να δίνεται στους μικρούς αγρότες, που είναι και η πλειοψηφία των αγροτών στη χώρα μας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Γιάννης Τρουπής


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: