Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε οι πιο κατάλληλοι και για τα εθνικά θέματα

Στο Palais des Academies , με τον πανέμορφο κήπο και τα αγάλματα, δίπλα από τα Βασιλικά ανάκτορα των Βρυξελλών, το βροχερό πρωινό της Πέμπτης οι πιο ισχυροί ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται για τη σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ανάμεσα στη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κουνοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και πολλούς πρωθυπουργούς ευρωπαικών κρατών, ο έλληνας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τη θέση του στο τραπέζι της συζήτησης προτάσσοντας μετ’ επιτάσεως στους ομοϊδεάτες του ένα θέμα που του προκαλεί ανησυχία.
Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και το θέμα της επιστροφής των δυο ελληνων στρατιωτικών. Στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία, ζήτησε να υπάρξει αλλαγή στάσης από την Τουρκία που θα πρέπει να αποτυπωθεί τη Δευτέρα στη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα. Επεσήμανε ότι «η Ευρώπη και η Ελλάδα επιδιώκουν να έχουν μια ουσιαστική και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Το ερώτημα είναι πια, αν η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί. Δυστυχώς, η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα απέναντι στην Ελλαδα και στην Κύπρο δεν συμμορφώνεται με τους βασικούς κανόνες καλής γειτονίας που η Τουρκία θα έπρεπε να επιδεικνύει. Ενόψει και της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Τουρκίας στη Βάρνα, την επόμενη Δευτέρα, επιβάλλεται ως μια κίνηση καλής θέλησης η Τουρκία να απελευθερώσει τους δυο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας εδώ και είκοσι μέρες χωρίς λόγο».
O κ. Μητσοτάκης ζήτησε επίσης να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του ΕΛΚ καθώς και το ίδιο να συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. διότι θεωρεί ότι είναι απαραίτητο σε αυτές περιπτώσεις να υπάρχουν απτά δείγματα γραφής. «Επιδιώκουμε μια παραγωγική συνεργασία που δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο ζήτημα της διευθέτησης του προσφυγικού όπου η Τουρκία λαμβάνει χρήματα, ανταποκρινόμενη και αυτή με τη σειρά της στις υποχρεώσεις της, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, η σύλληψη των δυο στρατιωτικών, αλλά και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.
Μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους μετά την σύνοδο του ΕΛΚ τόνισε σχετικά με την κράτηση των δυο ελλήνων στρατιωτικών ότι «ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο έχει μετατραπεί σε βαθιά προβληματικη κατάσταση για τις σχέσεις των δύο χωρών και θέτει σε κίνδυνο την αμοιβαία προσέγγιση των δύο λαών». Επεσήμανε δε ότι ζητά «ανοιχτά τη στήριξη των εταίρων μας για να επιλυθεί το ζήτημα που είναι σημαντικό για τις σχέσεις των δύο χωρών. Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μαζί, επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες ευρωπαίων αξιωματούχων πάντως το ζήτημα της απελευθέρωσης των δυο ελλήνων στρατιωτικών, καθώς και τα θέματα που τίθενται από Ελλάδα και Κύπρο για την τουρκική προκλητικότητα και την ΑΟΖ συζητήθηκαν χθες το βράδυ στο δείπνο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για το ζήτημα στους κόλπους της Ε.Ε. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπάρχουν πολύ αιχμηρές διατυπώσεις. Πάντως υπάρχει ευρωπαϊκή στήριξη για τους δυο έλληνες στρατιωτικούς, όπως ανάλογα υπήρξε και για γερμανούς πολίτες που φυλακίστηκαν στην Τουρκία. «Ο Γιουνκερ και ο Τουσκ δεν θα πανε με αδεια χερια στη Βαρνα.Η Συνοδος της Βαρνας προσφερεται για λυση αλλα..και για καβγά» είπε με νόημα ανώτατη πηγή των Βρυξελλών..
Το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια καταιγιστική σκυταλοδρομία διεθνών επαφών, από τις συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον με υψηλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, το ταξίδι του στο Κατάρ όπου συναντήθηκε του με τον Εμίρη του αραβικου κράτους και την αμέσως μετά χθεσινή σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ θέτει το σύνολο των ζητημάτων στους ομοτραπεζους του που αφορούν το συμφέρον της χώρας, έχοντας πάντα ως κεντρικό καθοδηγητικό κανόνα ότι «η οικονομική σταθερότητα και η ισχυρή γεωπολιτική παρουσία είναι η ασπίδα της χώρας».
Αν και στα εθνικά θέματα όπως ο ίδιος έχει επαναλάβει πολλές φορές απαιτούνται τρεις αρετές «ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, ενότητα» δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία του έχοντας διαπιστώσει ότι η Κυβέρνηση δεν είναι ικανή να «διαβάζει» σωστά τις εξελίξεις στον κόσμο και στην περιοχή μας. Ο ίδιος μιλώντας στο «γαλάζιο υπουργικό του συμβούλιο» στηλίτευσε τους δυο κυβερνητικούς εταίρους χαρακτηρίζοντας τους λίγους. «Όταν μιλάμε όμως για τα εθνικά θέματα, το «λίγος» δεν σημαίνει, απλά, ανεπαρκής. Σημαίνει επικίνδυνος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι « όταν επί σχεδόν ένα μήνα, στην ίδια υποτίθεται Κυβέρνηση και με διεθνές ακροατήριο πάντα, μιλάς πότε για «κράτηση» και πότε για «ομηρία», τότε δεν παίζεις απλά με τις λέξεις, όπως ισχυρίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παίζεις – φοβάμαι – με τη θέση της χώρας. Και παίζεις και με το αύριο δύο παιδιών μας. Όταν από τη μια μιλάς για “διμερές θέμα” και από την άλλη σπεύδεις να καλέσεις τον γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει, είσαι αναξιόπιστος».
Με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά να βρίσκεται στα Σκόπια, αν και το ονοματολοικό των Σκοπίων δεν τέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης ανησυχεί καθώς η κυβέρνηση σ το Σκοπιανό του θυμίζει Βαβέλ. Όπως αποκάλυψε μάλιστα στους τομεάρχες του όσον αφορά το Σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης δεν δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και πολύ καιρό είχε ξεκαθαρίσει σε συνομιλίες του με ευρωπαίους ηγέτες τη σταθερή θέση της Νέας Δημοκρατίας που έθετε ως προτεραιότητα την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας κάνοντας κατανοητό και ότι πρέπει να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές επιδιώξεις πρώτα πριν συνεχισθεί ο διάλογος για τα υπόλοιπα. Το ίδιος επανέλαβε και στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας με αιχμές ότι «κάποιοι επιμένουν να βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο»
Σε αντίθεση με την αποτυπωμένη εδώ και πολλούς μήνες θέση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν επεδίωξε ποτέ να δημιουργήσει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Δεν μπορούσε καλά καλά να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο να έχει την ίδια θέση με αυτόν».
Σε ερώτηση δε ελλήνων δημοσιογράφων αν και τώρα θα ενθάρρυνε μια πρωτοβουλία του έλληνα Πρωθυπουργού για δημιουργία εθνικού μετώπου, επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη στον κ. Τσίπρα. «Ποιος προκαλεί με λόγια και με πράξεις ακραία πόλωση εντός της Ελλάδος που δεν διευκολύνει την εξεύρεση ευρύτερων συναινέσεων που θα ήταν πάντα χρήσιμες; Σε αυτό το κλίμα πόλωσης, τοξικότητας, έντασης, ανελέητης στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων, οιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής αλλα δεν έχουμε εμείς την ευθύνη. Για να μιλάμε και να διαμορφώνουμε εθνική στρατηγική, πρέπει να υπάρχει πλαίσιο. Δεν βλέπω τη διάθεση από την κυβέρνηση. Εγώ εντός και εκτός Ελλάδος φοράω τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος, παρουσιάζω τη χώρα ως προορισμό επενδύσεων. Να σας θυμίσω τι έκανε ο κ. Τσίπρας όντας στην αντιπολίτευση και να την αντιδιαστείλετε με τη στάση τη δική μου;»
Πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εξαπολύσει κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση εκτός από τα εθνικά και για την οικονομία και για τους θεσμούς. «Ο κ. Καμμένος είναι εξαφανισμένος, εκτός αν πρόκειται να περάσει για λίγο από τις κάμερες προκειμένου να πετάξει λάσπη. Είναι με τη λάσπη αυτή που χτίστηκε η παράγκα της σχέσης του με τον κ. Τσίπρα – μην έχετε καμία αμφιβολία – κι έτσι θα πάνε μέχρι τέλους. Είναι προφανές πια σε όλους τι συμβαίνει ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Ο ένας κρατάει τον άλλον. Ο ένας είναι όμηρος του άλλου. Και δυστυχώς και οι δύο μαζί κρατάνε όμηρο τη χώρα» .
vradini.gr
Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: