Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Homo graecus ή homo sovieticus

Του Σάκη Μουμτζή
«Το πολιτικό ύφος του κόμματος είναι χυδαίο, η γλώσσα ξεδιάντροπη, ο τρόπος σκέψης ύπουλος, η αντίληψη περί δικαίου αυθαίρετη, η επιχειρηματολογία υποκριτική».
Αυτά τα διόλου κολακευτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα γράφει κάποιο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ή κάποιος αντιπολιτευόμενος σχολιαστής. Τα γράφει, δυστυχώς, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine στην κυριακάτικη της έκδοση.
Μια εφημερίδα που, κατά καιρούς, έχει αναδείξει και κάποια θετικά στοιχεία της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.
Διαβάζοντας όλο το κείμενο, που αναδημοσιεύθηκε στα Ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπίστωσα πως το διατρέχει ένας λόγος οξύς, όμως άριστα τεκμηριωμένος. Πίσω από τις γραμμές του βρίσκεται η πραγματικότητα που ζούμε.
Ο αρθρογράφος έχει μια κορυφαία στιγμή. Οταν μιλά για τον «homo graecus», δηλαδή για τον «άνθρωπο που δημιουργήθηκε σύμφωνα με το σοβιετικό πρότυπο» και που στην «ουσία είναι ένας καιροσκόπος, ευθυνόφοβος, που κάνει την δουλειά του μέσα και κοντά στο Κράτος, χωρίς ενδιαφέρον και χωρίς ανάληψη πρωτοβουλίας».
Βαριές κουβέντες, αλλά αληθινές. Και δυστυχώς αυτός ο homo graecus δεν υπάρχει μόνον στον δημόσιο τομέα. Αυτή η νοοτροπία της αδιαφορίας, της έλλειψης άμιλλας και ανταγωνισμού, η εχθρότητα απέναντι στην αξιολόγηση, έχουν διαποτίσει σχεδόν όλον τον κοινωνικό ιστό.
Η εφημερίδα μιλά για «κουλτούρα της μετριότητας».
Είναι μια οριζόντια, διαταξική «κουλτούρα.» Κύριο στοιχείο αυτής της «κουλτούρας» είναι η αντί-μεταρρύθμιση. Ολοι επιθυμούν να μεταρρυθμιστούν οι άλλοι, πλην αυτών των ιδίων. Kι έτσι, τελικά, δεν κινείται τίποτα.

Γι΄αυτόν τον λόγο και οι νέοι άνθρωποι, που έχουν και όνειρα και φιλοδοξίες εγκαταλείπουν την χώρα. Όσοι έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους, δεν θέλουν να εγκλωβισθούν στο πνεύμα της «δημοσιοϋπαλληλίας» που διακατέχει την πλειοψηφία των Ελλήνων.
Αυτή η νοσηρή κατάσταση έχει εντοπισθεί και έχει αξιολογηθεί από τους δανειστές μας που είναι και εταίροι μας. Διαπιστώνουν πως μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης, δυσβάστακτων μέτρων και ριζικών «μεταρρυθμίσεων», ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτα στην συνείδηση του έλληνα πολίτη.
Γι΄αυτό και οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις ψηφίσθηκαν μεν, αλλά δεν εφαρμόσθηκαν, γιατί υπονομεύθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή από το «βαθύ κράτος», που δεν θέλει να χάσει τίποτα από τα κεκτημένα του.
Συνεπώς, οι εταίροι-δανειστές μας έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν τώρα που—κατά δήλωση του Α.Τσίπρα—η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης και χωρίς την ανάληψη δεσμεύσεων.
Και οι ανησυχίες τους γίνονται εντονότερες όταν διαβάζουν το «ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα» του Ε.Τσακαλώτου, που είναι γεμάτο από σοσιαλιστικές ανοησίες, ξένες προς το μοντέλο ανάπτυξης της ΕΕ.
Ένα κείμενο παροχών, που οι αγορές θα το «εκτιμήσουν δεόντως».
Δεν χρειάζεται να διαβάσει κάποιος το κείμενο της Frankfurter Allgemeine, όταν ζει στην Ελλάδα. Καθημερινά βιώνει αυτήν την μιζέρια, την ανομία, την κακομοιριά.
Το πρόβλημα της πατρίδας μας ήταν και παραμένει ιδεολογικό και πολιτικό. Όσο υπάρχει η ιδεολογία του κρατισμού και όσο οι φιλελεύθεροι πολιτικοί δεν θέλουν να συγκρουστούν με αυτόν, ο homo sovieticus θα ζει και θα βασιλεύει και θα μας παρασέρνει στον βυθό.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: