Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Αυστηρό μήνυμα Κυριάκου στα Σκόπια: Απαραίτητη προϋπόθεση η αλλαγή του Συντάγματος

Αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια έστειλε από την Βουλγαρία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Η λύση πρέπει να είναι συνολική, ενιαία με προϋπόθεση την συνταγματική αλλαγή”, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε διμερείς επαφές με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και τον πρόεδρο του Ε.Λ.Κ., Γιόζεφ Ντολ.

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:



«Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας.

Αυτό αφορά και τις σχέσεις μας με το βόρειο γείτονά μας. Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό».

“Οχι σε μία λύση με δόσεις στο Σκοπιανό”

Στη σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σόφια, της μεγαλύτερης ομάδας του ευρωκοινοβουλίου, όπου θα παρευρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθούν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι Eυρωπαίοι ηγέτες.

Κεντρικό θέμα η ευρωπαϊκή πρόοδος των Βαλκανίων με το ζητήματος του ονόματος των Σκοπίων να είναι ψηλά στην ατζέντα.

Ο Κυριακός Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει για μια ακόμα φορά πως απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους.

Αλλαγή που προφανώς δεν θα προσδιορίζεται στο μέλλον, αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας τονίζουν στο κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθεί καμία λύση σε δόσεις. Μια συμφωνία που δεν θα επιλύει το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων και θα μεταθέτει την εκπλήρωση των σκοπιανών δεσμεύσεων για το μέλλον είναι απλά απαράδεκτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: