Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Δεν είδαμε τίποτα ακόμη στην Ιταλία

Δεν είδαμε τίποτα ακόμη στην Ιταλία
Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα αριστερό και ένα ακροδεξιό κόμμα; Τη διάθεση για αντιπαράθεση με το κατεστημένο της Ευρώπης. Η εμπειρία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας δίνει μία εικόνα του τι πρέπει να περιμένουμε στην Ιταλία. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τα... ρίχτερ ενός ιταλικού δράματος θα είναι για την Ευρώπη πολλαπλάσια σε σύγκριση με αυτά που προκάλεσε η «περήφανη διαπραγμάτευση» του 2015.
Όπως πολύ εύστοχα είχε δηλώσει στο liberal.gr, ο επί χρόνια επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας, Lorenzo Codogno, αν η Ιταλία μας δώσει ένα νέο «φαινόμενο Τσίπρα», η κρίση θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού κανένα ευρωπαϊκό πακέτο, όσο μεγάλο κι αν είναι, δεν μπορεί να σώσει την Ιταλία.
Το θέμα είναι το κατά πόσο η Ιταλία θέλει να διασωθεί ή πραγματικός στόχος είναι η έξοδος από το ευρώ. Άλλωστε, η ιστορία έδειξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αρχικά καμία πρόθεση να παραμείνει στο ευρώ.
Αν οι Λουίτζι Νι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι καταφέρουν να συμφωνήσουν και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, τότε η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα είναι λαϊκιστική, ευρωσκεπτικιστική, ξενοφοβική και στα οικονομικά καθόλου φιλελεύθερη. Θα είναι, πάνω απ' όλα, η πρώτη φορά που μία δυτική χώρα της Ευρώπης θα έχει φιλορωσική κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη διαρροή της αρχικής συμφωνίας και άρα των πραγματικών διαθέσεων Λέγκας - Πέντε Αστέρων, το τελικό «συμβόλαιο» που καλούνται να υπογράψουν τα δύο κόμματα, τροποποιήθηκε. Αν δούμε με προσοχή τα όσα λέει η νέα συμφωνία, είναι το ίδιο τρομακτική με την προηγούμενη, αφού μπορεί να μην αναφέρεται σε διαγραφή χρέους 250 δισ. ευρώ αλλά ζητάει πλαγίως αλλά ουσιαστικά την διάλυση της Ευρώπης.
Κατά συνέπεια, δεν έχει σημασία αν οι προγραμματικές δηλώσεις των δύο κομμάτων θα είναι γεμάτες πομπώδεις υποσχέσεις αλλά ο πραγματικός τους στόχος. Και αυτός είναι να προκαλέσουν σεισμική δόνηση στην Ευρώπη και να ανακτήσει η Ιταλία την κυριαρχία της σε όλα τα επίπεδα.
Ζητάει «κούρεμα» χρέους αλλά το παίρνει πίσω. Σκοπεύει να φέρει τα πάνω-κάτω στο τραπεζικό σύστημα και να διατηρήσει υπό τον έλεγχο του κράτους την αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο, Monte Paschi. Σχεδιάζει να ιδρύσει μία επενδυτική τράπεζα που θα παίξει το ρόλο της αναπτυξιακής τράπεζας και όλα, φυσικά, θα ελέγχονται από το κράτος.
Η νέα ιταλική κυβέρνηση θα έχει πολλά κοινά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερη από την Ελλάδα και η διαπραγματευτική της ισχύ σαφώς και μπορεί να κλονίσει συθέμελα την Ευρώπη. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, από το 2013 αναλυτές ξένων οίκων εκτιμούσαν ότι ο πραγματικός «ασθενής» και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης, η χώρα που θα μπορούσε πραγματικά να διαλύσει την Ευρωζώνη, είναι η Ιταλία.
Η Ελλάδα αποτέλεσε μία πολύ καλή αφορμή για να αγνοηθούν τα προβλήματα της Ιταλίας. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Monte Paschi, Η τράπεζα που θέλει σήμερα να διατηρήσει υπό κρατικό η συμμαχία Λέγκας-Πέντε Αστέρων, έπρεπε να φτάσει στον γκρεμό για να γίνουν κινήσεις αναδιάρθρωσης.
Ενώ όλοι γνώριζαν ότι οι ιταλικές τράπεζες έχουν τεράστιο ποσοστό προβληματικών δανείων και η Monte Paschi αδυνατούσε να βρει κεφάλαια, όλοι ασχολούνταν με τις ελληνικές. Χρειάστηκε να εμφανίσει αρνητικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα stress tests του 2016 για να ακολουθήσει μετά από σχεδόν 1 χρόνο η ανακεφαλαιοποίησή της. Και αυτή όμως έγινε με... το ζόρι και με διάφορες αλχημείες, αφού υπήρχε ο κίνδυνος του bail-in.
Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη δεν θα προέλθει από τις... τραπεζικές βλέψεις της συμμαχίας αλλά από τις απαιτήσεις της στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, της δημοσιονομικής χαλάρωσης και του μεταναστευτικού. Οι Ευρωπαίοι έσπευσαν ήδη να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα γίνει καμία εξαίρεση στους δημοσιονομικούς στόχους για την Ιταλία, έχοντας μάλλον κατά νου τον Αλέξη Τσίπρα και την «kolotoumpa» του.
Κατά τα άλλα, η συμφωνία των δύο κομμάτων χαρακτηρίζει την κατάσταση στο μεταναστευτικό «μη βιώσιμη για την Ιταλία», και βέβαια δημιουργούνται θέματα με τη Ρωσία. Το σίριαλ μόλις ξεκίνησε...


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: