Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Μπ. Νετανιάχου: Το Ιράν παραβίασε την κόκκινη γραμμή

Μπ. Νετανιάχου: Το Ιράν παραβίασε την κόκκινη γραμμή
Καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή κορυφώνεται, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι τα αεροπορικά πλήγματα ενάντια σε ιρανικούς στόχους στη Συρία πραγματοποιήθηκαν επειδή η Τεχεράνη «πέρασε την κόκκινη γραμμή» και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να εδραιωθεί στρατιωτικά στη Συρία.
«Το Ιράν παραβίασε την κόκκινη γραμμή και η ισραηλινή απάντηση ήταν η κατάλληλη» διεμήνυσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος στις επιθέσεις εναντίον δεκάδων στόχων στη Συρία, ως ανταπόδοση στην ομοβροντία ιρανικών ρουκετών εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στο κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, σύντομης διάρκειας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε μια «πολύ ευρύτερη επίθεση ενάντια σε ιρανικούς στόχους στη Συρία».
«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας παρατεταμένης μάχης και η πολιτική μας είναι σαφής: δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να εδραιωθεί στρατιωτικά στη Συρία», διεμήνυσε ο Νετανιάχου.
Παράλληλα επανέλαβε ότι όποιος κάνει κακό στο Ισραήλ θα χτυπηθεί δυο φορές ισχυρότερα, ενώ το Ισραήλ θα κινηθεί πρώτο σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να το βλάψει. «Έτσι κάναμε και έτσι κάνουμε» κατέληξε στο διάγγελμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι με βαση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, τη νύχτα της Τετάρτης δυνάμεις του Ιράν εξαπέλυσαν επίθεση με περίπου 20 ρουκέτες κατά ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν. Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για την πρώτη φορά που οι ιρανικές δυνάμεις έπληξαν το Ισραήλ από τη Συρία.
Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να «απάντησε» άμεσα, εξαπολύοντας τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιχείρηση κατά ιρανικών στόχων εντός της Συρίας και καταστρέφοντας δεκάδες στόχους. Όπως ανακοινώθηκε, η Ρωσία ήταν απολύτως ενήμερη για την επιχείρηση. Όπως φάνηκε, μάλιστα, δεν πρόβαλε κανένα εμπόδιο, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει την Τετάρτη από τη Μόσχα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.



Ορισμένες από τις ρουκέτες του Ιράν αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, ανέφερε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας πως υπήρξαν μόνο περιορισμένες υλικές ζημιές. «Δεν ενημερωθήκαμε για τραυματίες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Στοχοθετήθηκαν πολλές στρατιωτικές θέσεις, αλλά οι ζημιές ήταν περιορισμένες, ενώ δεν απειλήθηκαν ισραηλινοί πολίτες, διευκρίνισε ο ίδιος.
Οι ισραηλινοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν στη συνέχεια στοχοθέτησαν επίσης συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, βάσεις στη Δαμασκό, στην πόλη Μπάαθ της επαρχίας Κουνέιτρα, αλλά και στη Χομς, καθώς επίσης τουλάχιστον μία αποθήκη όπλων και πυρομαχικών, ανέφεραν συριακά κρατικά ΜΜΕ.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: