Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Η ώρα του λογαριασμού

Σε κάθε σοβαρή επιχείρηση, όταν γίνονται οι υπολογισμοί και οι εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών της την επόμενη χρονιά, το κάθε αρμόδιο στέλεχος στον τομέα του, χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα (ιστορικά και άλλα) στοιχεία για να διαμορφώσει στόχους πωλήσεων, αναμενόμενα κόστη και κέρδη, χρηματοδότηση, χρηματοροές κ.λπ. 
"Για να εισπράξουμε τόσα ευρώ εντός ενός μήνα, θα πρέπει να επιτύχουμε τόσες πωλήσεις, οι οποίες θα προέλθουν από τόσους πελάτες. Για να επιτύχουμε σε τόσους πελάτες, θα πρέπει οι ομάδες πωλήσεων να δουν τόσες φορές τόσους υποψήφιους πελάτες…" κ.ο.κ. 
Το Γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche απέκτησε πρόσβαση και δημοσίευσε μέρη από το "νέο, ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης" του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των συνεργατών του.
Καθώς, πριν την προηγούμενη Παρασκευή που έγινε η δημοσίευση, αυτό το σχέδιο ή λεπτομέρειές του δεν είχαν γίνει γνωστές σε κανέναν εκτός των υπουργών του Eurogroup, είναι προφανές ότι υπήρξε διαρροή από την πλευρά των Βρυξελλών. Και οι διαρροές δεν συμβαίνουν τυχαία, έχουν συγκεκριμένους στόχους…
Εμφανέστατα, στόχος της συγκεκριμένης, ήταν να γίνει γνωστός ανά την Ευρώπη ο βαθμός ανυπαρξίας ουσίας στο συγκεκριμένο "σχέδιο". Οι αποστροφές-σχόλια "Ευρωπαίων αξιωματούχων", παρότι λακωνικότατες, είναι ιδιαίτερα εύγλωττες.
"Δεν αξίζει ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένο", "Πρόκειται για ένα κακογραμμένο ευχολόγιο, το οποίο δεν στηρίζεται σε καμία ρεαλιστική βάση" είναι τα δύο πιο χαρακτηριστικά.
Σχόλια τα οποία θα πρέπει να θεωρούνται (και προφανώς είναι) απολύτως δικαιολογημένα. Θα μπορούσε να αρκεστεί κανείς στις, εξαιρετικά φειδωλές, διαρροές του υπουργείου πριν λίγο καιρό αλλά φαίνεται ότι τα περιεχόμενα του "σχεδίου" είναι ακόμη χειρότερα από τις, εντελώς ανεδαφικές, ανέφικτες και ανεφάρμοστες αυξήσεις μισθών, επαναφορές των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις υπόλοιπες μερίδες σανού. Διότι, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει στα χέρια του το Γερμανικό περιοδικό, η Ελληνική κυβέρνηση αναμένει έσοδα €1,5 δις από την νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς! Ένα δισεκατομμύριο και πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ!
Όταν, σε 29 πολιτείες των ΗΠΑ (μεταξύ τους η Καλιφόρνια και η Πολιτεία της Νέας Υόρκης), με την νομιμοποίηση να έχει γίνει εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, τα συνολικά έσοδα είναι λιγότερα από το διπλάσιο αυτού του αριθμού. Περί τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια ή €2,7 δισ. ευρώ...
Υπάρχει περίπτωση, έστω και μία στο εκατομμύριο που έλεγε κάποτε κάποια ψυχή, να πάρει κανείς σοβαρά ένα τέτοιο σχέδιο; Αυτό το σχέδιο; Φυσικά όχι...
Όμως, από τα σχέδια για τις (οικονομικές και όχι μόνο) πολιτικές για την μέρα μετά την 20η Αυγούστου, εξαρτάται το μέλλον της Ελλάδας. Το μέλλον της χώρας για πάρα πολλές δεκαετίες.
Όποια σχέδια συμφωνηθούν με τους εταίρους και υπό την δαμόκλειο σπάθη της μη εφαρμογής της (απόλυτα απαραίτητης) ελάφρυνσης του χρέους, θα δεσμεύουν την χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2038. Δηλαδή, τουλάχιστον για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Είκοσι χρόνια, ΑΝ υποθέσουμε ότι θα είναι μόνο τόσα, είναι πάρα πολύς καιρός. Αλλά, δυστυχώς, είναι μέρος του κόστους που οφείλουν να πληρώσουν οι πολίτες.
Όταν οι Έλληνες πολίτες πίστεψαν τις αυταπάτες του Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισαν και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του 2014, στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ανέλαβαν ταυτόχρονα την υποχρέωση να πληρώσουν το κόστος της αυταπάτης. Σίγουρα εξαπατημένοι πως θα υπήρχαν κέρδη ν’ απολαύσουν, αλλά την ανέλαβαν.
Τώρα πλέον, που όλοι γνωρίζουν πως ο θησαυρός ήταν άνθρακες, ήρθε και η ώρα της πληρωμής αυτού του τιμήματος, ήρθε η ώρα του λογαριασμού.
Και ο λογαριασμός είναι βαρύς και ασήκωτος. Πολύ βαρύτερος απ’ ότι πιστεύουν οι περισσότεροι. Θα το διαπιστώσουμε με λύπη όλοι, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Όσα έχουν πληρωθεί έως τώρα, δεν είναι παρά οι πρώτες υποδόσεις της πρώτης δόσης. Τους επόμενους μήνες και τα (πολλά) χρόνια, οι πολίτες θα πληρώνουν συνεχώς το τίμημα εκείνων των αποφάσεων, μπροστά στην κάλπη.
Ας ελπίσουμε μόνο ότι, όταν έρθει η ώρα, δεν θα ξανακάνουν το ίδιο λάθος. Δεν θα εξαπατηθούν ξανά από την αυταπάτη και δεν θα δώσουν την ευκαιρία σε κάποιους εμμονικούς, να κάνουν πειράματα εφαρμογής παμπάλαιων και αποτυχημένων ιδεολογιών στην πλάτη τους…


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: