Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

SOS για την κάνναβη από τα κέντρα απεξάρτησης: Δεν υπάρχει «ψυχαγωγική» χρήση, οι εξαρτημένοι είναι σαν ηρωινομανείς!

Συναγερμός από τους υπευθύνους του «18 ΑΝΩ», το ΚΕΘΕΑ και την «ΟΑΣΗ»: Παλαιότερα ζητούσε βοήθεια το 4% των χρηστών κάνναβης και ήταν κυρίως έφηβοι, τώρα ζητούν βοήθεια για απεξάρτηση το 12% και είναι ενήλικες
Τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξητική τάση που παρουσιάζει η χρήση κάνναβης ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες κρούουν οι επικεφαλής των κέντρων απεξάρτησης στην Βουλή, την ώρα που η κυβέρνηση αποποινικοποιεί την χρήση του φυτού για φαρμακευτικούς σκοπούς και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση.

Κατά την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των Ναρκωτικών της Βουλής ο επιστημονικός υπεύθυνος του «18 ΑΝΩ» Δημήτρης Υφαντής εξήγησε στους βουλευτές πως «η χρήση κάνναβης είναι ένα φαινόμενο που μας προβληματίζει. Πριν χρόνια στην κοινότητα μας είχαμε ένα 4% χρηστών κάνναβης που είχε να κάνει κυρίως με εφήβους και εντασσόταν κυρίως στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον και όχι ως εξάρτηση» για να επισημάνει «σήμερα όμως στη δική μας κοινότητα το ποσοστό που ζητά βοήθεια για την κάνναβη είναι 12% και έχει να κάνει με ενήλικες. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Τους βρίσκουμε σε μια ψυχική κατάσταση που μας θυμίζουν ηρωινομανείς». Σε άλλο σημείο ο κ. Υφαντής εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τον όρο «ψυχαγωγική χρήση» που αρκετοί επιχειρούν αν δώσουν στην κάνναβη. «Υπάρχει ψυχαγωγική χρήση; Και μόνο ο όρος λέει κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του κέντρου απεξάρτησης «18 ΑΝΩ».

Την αύξηση χρήσης κάνναβης επισήμανε και ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γιώργος Μπαρδάνης ενώ ο διευθυντής του κέντρου Βασίλης Γκιοτάκος πρόσθεσε: «Υπάρχει έλλειψη σχεδίου δράσης. Ενας στους πέντε μας ζητά θεραπεία απεξάρτησης από την κάνναβη. Καλό είναι να προετοιμαστούμε για το μέλλον και για τις ψυχοδραστικές ουσίες».

Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του Διαμαντή Δουίτση, προέδρου της «ΟΑΣΗΣ» που σημείωσε «μας έρχονται πιο συχνά νέα παιδιά χρήστες κάνναβης. Είναι ανησυχητικό».

Πέραν αυτών, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Λιβανίου αναφέρθηκε στις τραγικές συνθήκες που διαμορφώνονται για τους τοξικομανείς και της οικογένειές τους επικαλούμενη παράδειγμα από το ευρύτερο οικογενειακό της περιβάλλον.

Η κυρία ϊβανίου σημείωσε πως «βρήκαμε ένα από τα παιδιά σε κατάσταση που δεν πήγαινε άλλο και χρειαζόταν εντατική. Πήραμε περισσότερα από 20 νοσοκομεία και κανένα απο αυτά δεν δέχονταν να μπει στην εντατική ένας τέτοιος ασθενής ηλικίας 24 ετών».

protothema.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: