Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018

Αστυνομικοί Θεσσαλονίκης: Στις υποχρεώσεις μας δεν είναι η δολοφονία μας από θερμοκέφαλους ιδεοληπτικούς

 Αστυνομικοί Θεσσαλονίκης: Στις υποχρεώσεις μας δεν είναι η δολοφονία μας από θερμοκέφαλους ιδεοληπτικούς
Έντονες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης προκάλεσε η επίθεση με 30 βόμβες μολότοφ εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ το βράδυ του Σαββάτου, καθώς θα μπορούσαν να υπάρξουν και τραυματισμοί.
Οι αστυνομικοί έκαναν λόγο για δολοφονική επίθεση και ζήτησαν την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών.
Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης τονίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι έχει επισημάνει αλλεπάλληλες φορές πως η στατική διμοιρία, σε 24ωρη βάση, έξω από το τουρκικό προξενείο, καθιστά τους αστυνομικούς σε ζωντανούς στόχους. Παράλληλα σημειώνει ότι η διμοιρία έχει δεχθεί πολυάριθμες επιθέσεις έως τώρα, χωρίς να αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.
Οι αστυνομικοί επικρίνουν την ηγεσία για την αντίδραση μετά την επίθεση ενώ σημειώνουν πως, «στις υποχρεώσεις μας δεν συγκαταλέγεται η δολοφονία μας από θερμοκέφαλους ιδεοληπτικούς» και αναφέρουν ότι η Ενωση θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες για την «παράνομη ακινητοποίηση των συναδέλφων στο σημείο», αλλά και τις εντολές που δόθηκαν μετά την επίθεση για τη σύλληψη των δραστών.
Η επίθεση έγινε την ώρα που η διμοιρία φύλαξης του τουρκικού προξενείου αποχωρούσε από το σημείο, μετά το τέλος της βάρδιάς της.
Οταν το λεωφορείο των ΜΑΤ έφτασε στο κτίριο του Φυσικού του ΑΠΘ, 30 κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ανάμεσα σε ΙΧ, και στη συνέχεια άλλη ομάδα βγήκε από τον χώρο του πανεπιστήμιου και εκτόξευσε περίπου 30 βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης:

«Νέα πρωτοφανής επίθεση σημειώθηκε εναντίον διμοιρίας ΥΑΤ, η οποία ενώ βρίσκονταν καθ'οδόν μετά την λήξη ωραρίου, έπεσε σε ενέδρα και δέχθηκε σφοδρή επίθεση με δεκάδες μολότοφ.
Πλην των υλικών ζημιών στο λεωφορείο, ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός Αστυνομικού.
Αλλεπάλληλες φορές, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης έχει επισημάνει ότι η στατική διμοιρία, επί 24ωρου βάσεως, έξω από το τούρκικο προξενείο καθιστά τους αστυνομικούς σε ζωντανούς στόχους. Μέχρι σήμερα, η διμοιρία έχει δεχτεί πολυάριθμες επιθέσεις, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.
Ως συνήθως, η αντίδραση της Ηγεσίας ήταν η περιμετρική κάλυψη του σημείου και προσαγωγές για ύποπτα άτομα. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την επιλεκτική ευαισθησία των αρμοδίων, οι οποίοι αντιδρούν άμεσα σε κατ' έγκληση πλημμεληματικά αδικήματα εναντίον πολιτικών, προχωρώντας χωρίς χρονοτριβές σε ταυτοποιήσεις προσώπων και συλλήψεις. Αντιθέτως, σε κακουργηματικές πράξεις σαν την σημερινή, περιορίζεται απλά στην περιμετρική επίβλεψη του χώρου.
Είναι απορίας άξιο, σε ποιο ευνομούμενο κράτος οι εγκληματίες του ποινικού δικαίου απροκάλυπτα αποπειρώνται να αφαιρέσουν ζωές εργαζομένων και η αστυνομία να παραμένει αδρανής λόγω "ασύλου";
Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι αστυνομικοί είναι οι πλέον εκτεθειμένοι εργαζόμενοι.
Για πόσα ακόμα χρόνια, οι επιθέσεις με μολότοφ θα προσεγγίζονται επιδερμικά;
Θα το βροντοφωνάζουμε, έως ότου εμπεδωθεί, ότι στις υποχρεώσεις μας δεν συγκαταλέγεται η δολοφονία μας από θερμοκέφαλους ιδεοληπτικούς. Υποχρέωση μας είναι να φυλάσσουμε την κοινωνική ειρήνη της χώρας και να ενεργούμε βάσει των Νόμων της.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες για την παράνομη ακινητοποίηση των συναδέλφων στο σημείο  (η οποία αντίκειται στα ΠΔ που προβλέπουν διαφορετική χρήση και διάθεση των διμοιριών), αλλά και για τις εντολές που δόθηκαν μετά την επίθεση για την σύλληψη των δραστών. Επίσης, θα ερευνήσουμε αν ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας για το περιστατικό ή αν αντιμετωπίστηκε σαν επίθεση "ρουτίνας".
Όσο βασιλεύει η ατιμωρησία, έμμεσα επικυρώνεται και η ανομία. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών απρόκλητης βίας έναντι των αστυνομικών, και πλέον να αποδίδεται δικαιοσύνη στους εν δυνάμει δολοφόνους της ΕΛ.ΑΣ».


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: