Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Σκόπια: Ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι συνεπής στην αλαζονεία και στον διχασμό

Του Κωστή Χατζηδάκη*

Επιπολαιότητα, αλαζονεία, διχαστική ρητορική. Η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της χώρας μας είναι γνωστή. Είναι ίσως ο μόνος τομέας στον οποίο δεν μπορεί να κατηγορηθεί για στροφή 180 μοιρών. Δεν θα μπορούσε, φυσικά, να αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο και το Μακεδονικό ζήτημα. Αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις ευαισθησίες των Ελλήνων πολιτών, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε μια κακή συμφωνία ως μεγάλη επιτυχία. Χωρίς να παραλείψει, φυσικά, να λοιδορήσει όσους τόλμησαν να εκφράσουν διαφορετική άποψη.

Κανείς μας, φυσικά, δεν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα είναι υπερδύναμη. Όμως είναι σαφές πως αυτή η συμφωνία είναι ετεροβαρής. Η πραγματικότητα, δηλαδή, για πολλοστή φορά βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα πανηγύρια του ΣΥΡΙΖΑ. Και η πραγματικότητα είναι απλή:

1. Με τη συμφωνία αυτή οι βόρειοι γείτονές μας αναγνωρίζονται ως «Μακεδόνες» και η γλώσσα τους ως «μακεδονική». Υπάρχει κάποιος λογικός πολίτης που δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα σε αυτό; Υπάρχει κάποιος λογικός πολίτης που δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή η συμφωνία δίνει επίσημο πάτημα στον ψευδεπίγραφο εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό που καλλιεργείται εδώ και χρόνια στη γειτονική μας χώρα;

2. Το erga omnes δεν ισχύει γιατί οι Σκοπιανοί θα εξακολουθούν για πέντε χρόνια να χρησιμοποιούν επίσημα έγγραφα με το Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στο δε εσωτερικό θα μπορούν να χρησιμοποιούν το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» μέχρι την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή ενδεχομένως για πάντα! Αυτό δεν είναι erga omnes.
3. Ο πρωθυπουργός, στο διάγγελμά προς τους Έλληνες πολίτες για ένα μείζον εθνικό θέμα προσπάθησε να τους παραπλανήσει λέγοντας ένα ωμό ψέμα: Πως εμείς θα αποκαλούμε τους γείτονές μας Severna Makedonija. Κάτι που δεν υπάρχει στη συμφωνία! Προσπαθήστε να αντιληφθείτε το επίπεδο θράσους: Είπε ψευδώς πως κάτι υπήρχε σε ένα κείμενο το οποίο είχε δημοσιοποιηθεί. Ο κ. Τσίπρας, δηλαδή, ήξερε πως ο καθένας θα μπορούσε να διαβάσει τη συμφωνία και να διαπιστώσει πως είπε ψέματα και αυτό δεν τον πτόησε! Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω τι περνούσε από το μυαλό του.

Σε αντίθεση με την ανεύθυνη στάση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στο εν λόγω ζήτημα, η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή σε μια ρεαλιστική και ταυτόχρονα πατριωτική γραμμή. Παραμένουμε σταθεροί στη φιλοσοφία του Βουκουρεστίου, η οποία προφανώς και δεν συμβαδίζει με τη συμφωνία αυτή.

Οι εξελίξεις τρέχουν και είναι άκρως ανησυχητικές. Για αυτό χτυπάμε καμπανάκια. Έχουν την εξουσιοδότηση να υπογράψουν το Σάββατο οι Τσίπρας-Ζάεφ; Σύμφωνα με συνταγματολόγους, η υπογραφή της συμφωνίας θα παραγάγει συγκεκριμένα πολιτικά και έννομα αποτελέσματα. Θα δημιουργήσει τετελεσμένα. Για αυτό είπαμε ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής προτού πάει και την υπογράψει, όπως είχε κάνει τον Ιούλιο του 2015 προτού κάνει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στις Βρυξέλλες. Ο κ Τσίπρας, όμως, όχι απλά απορρίπτει το δημοψήφισμα, αλλά δεν θέλει να πάρει καν τη ρητή εξουσιοδότηση της Βουλής για μια τόσο σημαντική απόφαση που δεσμεύει τη χώρα μας!

Δεν το λέω ως αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, το λέω ως πολίτης: Δεν είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίζει έτσι ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα, που βρίσκεται στην καρδιά της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα. Ας ελπίσουμε πως η κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει έστω και την τελευταία στιγμή το λάθος της.
*Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄Αθηνών



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: