Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Καθαρή έξοδος αλλά με δέσμευση της δημόσιας περιουσίας

Καθαρή έξοδος αλλά με δέσμευση της δημόσιας περιουσίας
Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Όχι τώρα αλλά εδώ και πολύ καιρό. Οι δανειστές φοβούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στον ESM και για αυτό δεσμεύει τη δημόσια περιουσία.
Άραγε για ποια καθαρή έξοδο μιλάει η κυβέρνηση όταν στο πολυνομοσχέδιο, που κατατίθεται σε λίγες ώρες στη Βουλή, περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει την ενεχυρίαση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για περισσότερα από 32,5 χρόνια.
Δηλαδή, εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει να πάρει ένα περιουσιακό στοιχείο ο ESM θα μπορεί να το εκποιήσει και να πάρει τα λεφτά.
Στο πολυνομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη με την οποία θα τροποποιείται η δανειακή σύμβαση της Ελλάδος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στη βάση της οποίας η χώρα μας έλαβε το 2015 το δάνειο των 86 δισ. ευρώ, διάρκειας 32,5 ετών. Η τροποποίηση θα ορίζει ότι: η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας θα καταστεί συμβαλλόμενο μέρος της δανειακής συμφωνίας και θα αναλάβει διάφορες υποχρεώσεις στο πλαίσιο αυτής.
Υπενθυμίζεται ότι στη σύμβαση του 2015, η οποία θα επικαιροποιηθεί, αναφέρεται πως μπορεί να παρασχεθεί στον ESM εγγύηση για την υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να εξοφλήσει τη χρηματοδοτική συνδρομή «από οποιαδήποτε μέρος του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων ενδέχεται να απαιτήσει ο ESM κατά τη διακριτική του ευχέρεια».
Όλα αυτά θα γίνουν γνωστά σε λίγες ώρες. Ενδεχομένως στο κείμενο να συμπεριληφθούν οι διατάξεις για τη μείωση των συντάξεων το 2019 καθώς και η μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020. Επίσης, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για Αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα να μειώνεται η πρώτη τιμή του πλειστηριασμού, όταν αυτός αποβαίνει άκαρπος, μέσω ενός μηχανισμού, χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση καθώς και η κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έως το τέλος Ιουνίου, η κωδικοποίηση ΦΠΑ με στόχο την απλοποίηση, σχέδιο προσλήψεων στην ΑΑΔΕ, ενώ οι νέες αντικειμενικές και ο ΕΝΦΙΑ θα ρυθμιστούν πιθανώς με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: