Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

ESM: Εγγύηση για τα υψηλά πλεονάσματα η περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου

ESM: Εγγύηση για τα υψηλά πλεονάσματα η περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου
Κανένα περιθώριο για αλλαγή των αποφάσεων περικοπής των συντάξεων το 2019 και μείωσης του αφορολόγητου το 2020 (ή και νωρίτερα) δεν αφήνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στην ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύεται σήμερα, ενώ χτυπά καμπανάκι για την «απογοητευτική» όπως λέει, πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων που εξακολουθούν να συνιστούν συστημικό κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον ESM, παρά την πρόοδο που έχει γίνει η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να ταλανίζεται από πολύ μεγάλες δυσκολίες και πρέπει να εφαρμόσει εγκαίρως τις μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει ότι μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντί της και ανταπεξέλθει μετά τη λήξη του μνημονίου.
Στην έκθεση επισημαίνεται πως τόσο η μείωση των συντάξεων όσο και του αφορολόγητου ορίου που ψηφίστηκαν ως επιπλέον μέτρα για την μεταμνημονιακή περίοδο «αποτελούν πρόσθετες εγγυήσεις προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει να επιτυγχάνει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μεσοπρόθεσμα». Αφήνει δε σαφή υπονοούμενα ότι η υπέρβαση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα του 2017 (4,2% σε όρους προγράμματος) επετεύχθη επειδή η Ελλάδα μείωσε σημαντικά τις δημόσιες επενδύσεις για να εξοικονομήσει πόρους με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το πλεόνασμα.
Στο μέτωπο της προσπάθειας μείωσης των κόκκινων δανείων ο ESM επισημαίνει ότι το πρόβλημα παραμένει εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για την γειτονική Κύπρο. Χαρακτηρίζει «απογοητευτική» την επίδοση στην Ελλάδα, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν κοντά στο peak της κρίσης σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα και εκτιμά ότι ενώ σε άλλες χώρες η εικόνα θα βελτιωθεί στην επόμενη τριετία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο το πρόβλημα θα διαρκέσει πολύ περισσότερα χρόνια.
Σύμφωνα με τον ESM, το χρέος παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, στο 178,6% του ΑΕΠ το 2017. Για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ESM εφάρμοσε με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφώνησε το Eurogroup στα τέλη του 2016. Ο ESM εκτιμά ότι μέχρι το 2060, τα μέτρα αυτά θα μειώσουν την αναλογία του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25% και τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης κατά σχεδόν 6%.
Σύμφωνα με το Eurogroup, θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια δεύτερη δέσμη μέτρων για το χρέος μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM - εάν χρειαστεί - για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων μέτρων, την αναμόρφωση των δανείων του EFSF με επιμήκυνση της ωρίμανσης και την περαιτέρω αναβολή των τόκων και πληρωμών του EFSF από μηδέν έως 15 χρόνια.
Για να ληφθούν υπόψη οι πιθανές διαφορές μεταξύ των υποθέσεων για την πορεία της ανάπτυξης και των πραγματικών αποτελεσμάτων κατά την μεταμνημονιακή περίοδο, η αναπροσαρμογή των δανείων του EFSF θα επαναξιολογηθεί σύμφωνα με ένα μηχανισμό προσαρμογής της ανάπτυξης που θα συμφωνηθεί.
Διαβάστε ακόμα: 


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: