Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

EWG: Καθοριστική η υπόθεση Γεωργίου για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου

EWG: Καθοριστική η υπόθεση Γεωργίου για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου
Να μην υπάρξουν «πισωγυρίσματα» στη μεταρρυθμιστική πολιτική της Ελλάδας και να συνεχιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα ζήτησε ο επικεφαλής του Euroworking Group, Xανς Φάιλμπριφ, μιλώντας με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, ο κ. Φάιλμπριφ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς τα εμπόδια που προκαλεί σε αυτή η εκκρεμότητα με τη δικαστική εμπλοκή του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. 
Ο ίδιος εκτίμησε πως η υποδόση του 1 δισ. ευρώ θα δοθεί αύριο στην Ελλάδα, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να πει κάτι εφόσον η Αθήνα δεν την έχει ζητήσει.
Για τη μεταμνημονιακή εποχή, ο πρόεδρος του Εuroworking Group υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα υπαχθεί στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» (Εnhanced Surveillance), η οποία προβλέπει αξιολογήσεις των συμφωνηθέντων τέσσερις φορές τον χρόνο. Μάλιστα τόνισε ότι ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έλαβε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της, η εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα είναι πιο ενισχυμένη σε σχέση με τις άλλες χώρες που είχαν μνημόνιο.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουλίου θα υπάρξει μία «αξιόπιστη» συνολική λύση για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις δεν θα μετατεθούν για το Eurogroup του Ιουλίου.
Εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, θα ακολουθήσει η τελευταία δόση των δανείων, ύψους 11-12 δισ. ευρώ η οποία είναι σημαντική προκειμένου να αυξηθεί το ταμειακό απόθεμα της χώρας, είπε ο πρόεδρος του EWG.
Σχετικά με το ΔΝΤ, ανέφερε ότι παραμένει η διαφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το ύψος της αναγκαίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τόσο στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, όσο και στη μεταμνημονιακή εποχή, με τεχνική μορφή.
liberal.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: