Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

O ΥΠΕΞ “παρέδωσε” ταυτότητα και γλώσσα στα Σκόπια

Μια διαπραγμάτευση συνήθως καταλήγει σε συμβιβασμό. Συμβιβασμός σημαίνει να υποχωρούν και οι δύο πλευρές προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη.
Στην περίπτωση του “Μακεδονικού”, συμβιβασμός σημαίνει να υποχωρεί μόνον η Ελλάδα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Σκοπίων.
Από τη συνέντευξη Κοτζιά στην Κρατική τηλεόραση προκύπτει ότι η Ελλάδα:
  • έχει υποχωρήσει από την αντίθεσή της στο ονοματολογικό, δεχόμενη σύνθετη ονομασία, τύπου “Βόρεια” Μακεδονία (η οποία υποκρίπτει και αλυτρωτικά χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι υφίστανται αλύτωτοι “Μακεδόνες” στο Νότο)
  • έχει εκχωρήσει τη “Μακεδονική γλώσσα” στα Σκόπια, επικαλούμενη ένα αμφισβητούμενο επιχείρημα της γείτονος. Ο υπουργός δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει ως “άσχετο” τον πρ. Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και διαπρεπή γλωσσολόγο Γ.Μπαμπινιώτη, ο οποίος απέρριψε το επιχείρημα Κοτζιά -ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν παραχώρησης “Μακεδονικής γλώσσας” στην τότε Γιουγκοσλαβία από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
  • δέχεται την χρήση “Μακεδονικής” ταυτότητας από τους Σκοπιανούς.
  • δεν έχει πρόβλημα να χαρακτηρίσει τα Σκόπια ως “σημερινή χώρα της Μακεδονίας”, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τον αλυτρωτισμό τους.
Αυτά τα χαρακρητιστικά είχε και η χθεσινή συνέντευξη του υπουρού των Εξωτερικών στην ΕΡΤ, όπου η Ελλάδα ανέτρεψε το σύνολο των μέχρι σήμερα, πάγιων εθνικών κόκκινων γραμμών της.
Ο κ. Κοτζιάς, προκειμένου να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, δεν δίστασε να επικαλεστεί επιλεκτικά, διάφορα έγγραφα που είχαν διακινηθεί κατά τη διάρκεια την πρωθυπουργίας του Κ.Καραμανλή.
Μετά τη συνέντευξη Κοτζιά, φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στα ζητήματα της γλώσσας, της ταυτότητας, του ονόματος, ακόμα και του erga omnes (εφόσον η γλώσσα και η ταυτότητα που θα χρησιμοποιηθεί δεν θα είναι η νέα αλλά η σκέτη “Μακεδονία”), αίροντας τις επιφυλάξεις της για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε..
Το τι κερδίζει από τη διαπραγμάτευση;
Ορισμένοι συνδέουν το εθνικό αυτό θέμα με τη ρύθμιση του χρέους.
Πάντως στο ζήτημα των Σκοπίων δεν φαίνεται να κερδίζει οτιδήποτε!


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: