Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Εθνικής σημασίας επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ – Η θερμή χειραψία με τον Νετανιάχου (Photo)

Συνάντηση Μητσοτάκη - Νετανιάχου
Με μία θερμή χειραψία υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου,τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και τέθηκαν όλα τα διμερή θέματα, καθώς και ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους οι δύο χώρες μπορούν να ενισχύσουν τη στρατηγική συνεργασία τους στο εμπόριο, τις επενδύσεις στον τουρισμό και την ενέργειααλλά και σε άλλους τομείς.
Ακόμη, οι δύο πολιτικοί  υπογράμμισαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον που υπάρχει για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στη σημαντική συμβολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδος και Ισραήλ

Επίσης, συζήτησαν για περιφερειακά ζητήματα και συγκεκριμένα για τις εξελίξεις που αφορούν το Ιράν και την πορεία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ύστερα και από την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν.
Επιπλέον, επισημάνθηκε ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή ενώ υπήρξε αναφορά και στους κινδύνους που απορρέουν από την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό αλλά και για την αδικαιολόγητη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές για πάνω από 100 ημέρες.
«Ελλάδα και Ισραήλ έρχονται ολοένα και πιο κοντά», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στον Έλληνα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δύο χρόνια μετά την τελευταία του παρουσία στο Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκηςεπισκέπτεται ξανά την Ιερουσαλήμ σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και με τις προοπτικές συνεργασίας που ανοίγονται στο τρίγωνο Ισραήλ- Κύπρος- Ελλάδα, στο πεδίο των ερευνών του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου να είναι μεγάλες. Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της, ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές.
Η επίσκεψη όμως έχει και μία προσωπική διάσταση για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αφού θα δώσει το «παρών» στο ετήσιο συνέδριο του Εβραϊκού Συμβουλίου Αμερικής, το οποίο θα τιμήσει τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μαζί με άλλες προσωπικότητες εν ζωή ή όχι. Σημειώνεται πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη χώρα, στις 18 Μαΐου 1992.
Είχε προηγηθεί η αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, που ήταν μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής του, όπως επισήμανε ο ίδιος στη δήλωση που έκανε κατά την επίσημη υποδοχή του στο Τελ Αβίβ.
Τότε υπεγράφησαν και οι πρώτες συμφωνίες Ελλάδας – Ισραήλ από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Ισραηλινό ομόλογο του, Γιτζάκ Σαμίρ.
Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύει ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ @netanyahu συζητήσαμε για τη νέα στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ στο εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια, ενώ τον ενημέρωσα και για την απαράδεκτη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές για πάνω από 100 ημέρες.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: