Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

ΚΕΕΛΠΝΟ: Οι πραγματογνώμονες «εξαφάνισαν» το δήθεν έλλειμμα - Η διαφορά είναι λογιστική


Του Αλέξανδρου Διαμάντη
«Καπνός» έγινε, τελικά, το περίφημα κατά Πολάκη έλλειμμα των 89 εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ! Και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά των ορκωτών λογιστών που κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, ο οποίος για την ιστορία αρχικά είχε μιλήσει για μαύρη τρύπα που ξεπερνούσε τα 230 εκατομμύρια.
Τον κ. Πολάκη, πάντως, δεν διέψευσαν μόνο οι ορκωτοί λογιστές, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο οποίος στις επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Γεωργαντά, ομολόγησε ότι «εγώ δεν μίλησα ποτέ για έλλειμμα πάντα έλεγα για διάφορα» .
Νωρίτερα, οι τρεις ορκωτοί λογιστές που βρέθηκαν στη Βουλή για ακρόαση ξεκαθάρισαν ότι «τα 89 εκατομμύρια για μας είναι διαφορά λογιστική  και όχι έλλειμμα».  «Εμείς δεν μιλάμε για ελλείμματα αλλά για λογιστικές διαφορές», επαναλάμβαναν στις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που επέμεναν, μήπως και εκμαιεύσουν κάτι να τους βολεύει.




Την ίδια ώρα, επιβεβαίωσαν ότι ακόμα και η εν λόγω απόκλιση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, από την στιγμή που, όπως τους ενημέρωση η Αικατερίνη Πολύζου, πρώην προϊσταμένη οικονομικών Υπηρεσιών, υπήρχαν δαπάνες ειδικού σκοπού που δεν συμπεριλαμβάνονταν στους απολογισμούς.
Άλλωστε, οι τρεις ορκωτοί λογιστές διαπίστωσαν  ότι οι απολογισμοί που ελέγξανε δεν είναι συγκρίσιμοι και συνεπώς δεν επιτρέπουν τη διατύπωση ασφαλών συμπερασμάτων, καθώς έως το 2009 ήταν ταμειακοί κι από το 2010 έως το 2014 λογιστικοί.
Πάντως, οι πραγματογνώμονες ανέφεραν στα μέλη της εξεταστικής ότι προκύπτει μία εικόνα χάους που επικρατεί  στο ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά  με την οικονομική διαχείριση του οργανισμού, αν και ξεκαθάρισαν πως δεν μπορούν να κρίνουν εάν υπάρχει κάτι ύποπτο ή αν διαπράχθηκε το ποινικό αδίκημα της υπεξαίρεσης, όπως τουλάχιστον τους καλούσαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας.
«Με ρωτάτε αν διακρίναμε υπεξαιρέσεις. Από ό,τι σας είπαμε δεν είδαμε βιβλία. Προφανώς και δεν μπορούσαμε να βρούμε κάτι τέτοιο. Δεν είχαμε δυνατότητα να δούμε αν τα έξοδα που βλέπαμε έγιναν πραγματικά», τόνισε σχετικά είς εκ των ορκωτών λογιστών, επιβεβαιώνοντας ότι ο Π. Πολάκης επιχείρησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την υπόθεση με το ΚΕΕΛΠΝΟ.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: