Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

CDU και CSU καλούν Μητσοτάκη στην Bundestag

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, οι γέφυρες πρέπει να είναι ανοιχτές

της Χριστίνας Κοραή

Αποστολή στο Ελσίνκι

Πρόσκληση να πάει να μιλήσει στην ολομέλεια της κυβερνητικού συνασπισμού που αποτελείται από τα κόμματα της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) δέχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από τον αντιπρόεδρο της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας Αλεξάντερ Ντομπρίντ, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται εδώ στο Ελσίνκι.

Μια τέτοια πρωτοβουλία από γερμανικής πλευράς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις δραματικές αλλαγές που σημειώνονται στα δυο κυβερνητικά κόμματα της Γερμανίας με την Μέρκελ να παραδίδει την προεδρία του CDU και να κρατάει μόνο την καγκελαρία και τον Χορστ Ζεεχόφερ να ακολουθεί μάλλον και εκείνος τον δρόμο του αναχωριτισμού.

Η επόμενη μέρα στο Βερολίνο θα είναι διαφορετική και εφόσον γίνουν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, οι γέφυρες πρέπει να είναι ανοιχτές.

Λίγη ώρα πριν ο πρόεδρος της ΝΔ ανεβεί για δεύτερη φορά στο βήμα του συνεδρίου, μπήκε στην αίθουσα ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. «Θα κερδίσουμε τους λαϊκιστές» δήλωσε και χειροκροτήθηκε από όλους - και τον Γιούνγκερ που κάθισε στην πρώτη σειρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον Γιούρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρο της Κομισιόν με τον οποίο συζήτησαν τη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα για επενδύσεις στην δεύτερη φάση του Invest Eu, που είναι το δεύτερο μέρος του σχεδίου Γιούνκερ που θα εφαρμοστεί μετά το 2020.

Με την CEO της World Bank Kristalina Georgieva έδωσαν βάρος στα προγράμματα της κοινωνικής ενσωμάτωσης που εφαρμόζει η παγκόσμια τράπεζα σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα.

Με τον Andrian Delia, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Μάλτας συζήτησαν τις δυνατότητες της μεσογειακής συνεργασίας και το μεταναστευτικό.

Τα εθνικά ζητήματα και οι προκλήσεις της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της ΝΔ με τον Αβερωφ Νεοφύτου.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: