Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Πρωθυπουργική εμφάνιση Μητσοτάκη, έτοιμη η ΝΔ για τις κάλπες

Πρωθυπουργική εμφάνιση Μητσοτάκη, έτοιμη η ΝΔ για τις κάλπες
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Μερικές φορές οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους, αφήνοντας τα λόγια σε δεύτερο πλάνο. Όσοι βρέθηκαν στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 12ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ αντιλήφθηκαν ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επικράτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις επερχόμενες εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν. Παλμός, παρατεταμένα χειροκροτήματα αλλά και τοποθετήσεις πολιτικής ουσίας  από τον κ. Μητσοτάκη συνέθεσαν το σκηνικό που σηματοδοτεί  την έναρξη της τελευταίας στροφής πριν από την εκλογική μάχη.
Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ είχε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Τόσο προς τους πολίτες,  όσο ασφαλώς και εντός της ΝΔ. Αποτέλεσε ουσιαστικά το «μανιφέστο» της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως εκείνος το αντιλαμβάνεται, μια και θέλησε να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των κινήσεων που προτίθεται ο ίδιος να κάνει με στόχο τη βελτίωση της ζωής του μέσου Έλληνα σε πολλά επίπεδα.
Με το «καλημέρα» της ομιλίας του, ο κ.Μητσοτάκης οριοθέτησε το πού θέλει να πάει το κόμμα. «Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι κόμμα του λαού. Της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων.Ένα κόμμα ανοικτό αλλά συγκροτημένο. Ένα κόμμα πατριωτικό αλλά και ευρωπαϊκό. Ένα κόμμα που τολμά τις μεγάλες αλλαγές και σέβεται την ιστορία του» επεσήμανε, θέλοντας να αναδείξει το κοινωνικό πρόσημο της ΝΔ.
Παρότι φειδωλός, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε στην εξαγγελία επιδομάτων, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε για την υλοποίηση συγκεκριμένων παροχών:
- βοήθεια 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα
- αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.
Πιστός στην λογική της θετικής ψήφου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έμεινε μόνο στην σκληρή κριτική απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, με αιχμή την αναφορά στο σκοπιανό, η οποία άλλωστε πήρε και την μερίδα του λέοντος στο χειροκρότημα του ακροατηρίου. Αντιθέτως επέμεινε στην ανάγκη η ΝΔ να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα τους και να απαλύνει τα βάρη της καθημερινότητάς τους. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε σε ειδικό έντυπο που διανεμήθηκε στους συνέδρους αναγράφονται πολιτικές δεσμεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση:

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους κατά 30% εντός διετίας.
-Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% που είναι σήμερα.
-Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%.
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για όλους στο 15%, από 20%, εντός της τετραετίας.
-Καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, (από 13% και 24% σήμερα).
-Μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) στο χαμηλό συντελεστή.
-Ειδική ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
-Νέο αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε να σταματήσει η ομηρία 130.000 οικογενειών.
-Μείωση των λογαριασμών του ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά με τον περιορισμό των χρεώσεων που επιβάλλει το κράτος.
-Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
-Αξιοπρεπείς συντάξεις με βιώσιμο ασφαλιστικό / συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων.
-Αύξηση της δαπάνης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο €1 δισ. ετησίως, για την κάλυψη 800.000 συμπολιτών μας.
-Αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά €200 εκατ. και διπλασιασιασμός του αριθμού των δικαιούχων.
Ενδιαφέρουσα πτυχή της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ ήταν η αποστολή μηνυμάτων στο εσωτερικό του κομματός του, επιθυμώντας να κατεβάσει τα αισθήματα ευφορίας που έχουν δημιουργηθεί στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ , εξαιτίας των θετικών δημοσκοπήσεων.
Ο κ.Μητσοτάκης ήταν σαφής : «...Δεν χρειάζεται καμία επανάπαυση, αλλά απόλυτη ετοιμότητα και εγρήγορση. Σας θέλω όλους πανέτοιμους να δώσουμε μαζί τη μεγάλη εκλογική μάχη. Όσοι ήδη έχουν ράψει κοστούμια εξουσίας, σας συνιστώ να τα αφήσετε στη ναφθαλίνη και να φορέσετε στολή εργασίας. Γιατί η μάχη είναι σκληρή. Ο πραγματικός μας αντίπαλος, όμως, είναι τα προβλήματα που μας κληροδοτούν...»
Δεν έμεινε μάλιστα εκεί. Πήγε ένα βήμα παραπέρα «προειδοποιώντας» ουσιαστικά τα μέλη της ΝΔ ότι ακόμα και αν η ΝΔ έρθει στην εξουσία, πρώτη προτεραιότητα θα είναι οι πολίτες.
«Δεν είμαστε εδώ ούτε για να απολαύσουμε τις χαρές της εξουσίας, ούτε για να ικανοποιήσουμε την προσωπική μας ματαιοδοξία. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τους πολλούς.Και για να το κάνουμε πρέπει να αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους, αλλά και να ταυτιστούμε με τις ελπίδες τους» είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλοντας τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα με τον οποίο θα λειτουργήσει ως πρωθυπουργός, την επόμενη μέρα των επερχόμενων εκλογών. 



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: