Στην υποψηφιότητα της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρονται οι Financial Times τονίζοντας πως έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές αλλά και την οξύτατη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.
Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκει να διορίσει την επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του ως επικεφαλής της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού της χώρας, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες λόγω των στενών δεσμών της με τον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ
Η Βασιλική Θάνου, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, προτάθηκε ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού μόλις την περασμένη εβδομάδα, ενώ αναμένεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σήμερα Τετάρτη, να εγκρίνει το διορισμό της.
Ωστόσο, αναφέρουν οι Financial Times, πολλοί είναι αντίθετοι με την επιλογή του κ. Τσίπρα υποστηρίζοντας πως η κ. Θάνου είναι υπερβολικά κοντά στην κυβέρνηση ώστε να είναι σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντά της αμερόληπτα.
«Επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα ανησυχούν για την υποψηφιότητα της κ. Θάνου καθώς εκτιμούν ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα καθοδηγούνται βάσει κομματικών κριτηρίων που θα ορίζει ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο Στέφανος Μάνος, πρώην υπουργός Οικονομικών. «Θα ήταν συνετό να αποσυρθεί η υποψηφιότητά της», πρόσθεσε.
Οι Financial Times σημειώνουν πως δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με την κ. Θάνου και συνεχίζουν τονίζοντας πως στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη τοποθετηθεί ένα άτομο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την Άννα Νάκου, πολιτικό σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, η οποία πέρσι ανέλαβε ως αντιπρόεδρος της Αρχής.
Ο κ. Τσίπρας έχει διορίσει την κ. Θάνου σε μια σειρά σημαντικών θέσεων από τότε που το ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία το 2015, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Οι FT κάνουν μια αναδρομή στην καριέρα της κ. Θάνου εξηγώντας πως έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, στην κυβέρνησης υπηρεσίας το 2015. Όταν έφτασε κοντά στην συνταξιοδότηση πρότεινε μια συνταγματική τροπολογία για την παράταση της θητείας των δικαστικών για πέντε χρόνια.
Αρχικά ο κ. Τσίπρας φάνηκε να ευνοεί την πρόταση, ωστόσο, υπήρξε μια αναδίπλωση λόγω της δημόσιας κατακραυγής και τις απειλές παραίτησης από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Θάνου μετά από αυτό ορίστηκε ως επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, μια θέση που δεν έχει επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Ωστόσο, αναφέρουν σκωπτικά οι FT πριν από μια δεκαετία, η κ. Θάνου είχε ταχθεί κατά την αποδοχή θέσεων σε ανεξάρτητες αρχές από συνταξιούχους δικαστές με το σκεπτικό ότι μπορεί να κατηγορηθούν ότι αποδέχονται πολιτικό πατρονάρισμα ή ακόμα ότι εμπλέκονται σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές.
«Δεν πρέπει να επισκέπτονται γραφεία πολιτικών κομμάτων για να αναζητήσουν θέσεις εργασίας ή να δεχθούν νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα καλά αμειβόμενες θέσεις, όπως επικεφαλής μιας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής», είχε πει στα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων το 2009.
«Οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια, αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος», είχε προσθέσει η κ. Θάνου.
Ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μια αιχμηρή επιστολή διαμαρτυρίας για την υποψηφιότητα της κ. Θάνου προς την κ. Margrethe Vestager, Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ, λέγοντας πως η υποψηφιότητά της είναι απολύτως ασύμβατη με το ρόλο και την αποστολή ενός ανεξάρτητου ρυθμιστικού φορέα.
thepresident.gr
Υπέρ της κυρίας #Θάνου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων. Καταψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». https://t.co/bEA1CLhhik— Nikos Romanos (@NickRomanos) December 19, 2018
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου