Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Χωρίς αιδώ και κόντρα στη λαϊκή βούληση ξεπουλούν τη Μακεδονία: 2 στους 3 Έλληνες λένε «ΟΧΙ» στις Πρέσπες (κάρτες)


Η τελευταία πράξη του δράματος το οποίο λέγεται «Συμφωνία των Πρεσπών» γράφεται στην τέταρτη επέτειο από την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία.
Το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου 2019, ολοκληρώνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο η συζήτηση μιας Συμφωνίας με την οποία για πρώτη φορά στην Ιστορία η χώρα μας παραχωρεί επισήμως το όνομα «Μακεδονία», αλλά και τα παράγωγά του, στον γείτονα που αποκτήσαμε στα βόρεια σύνορά μας πριν από 30 χρόνια που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία.
Με ονομαστική ψηφοφορία, τα 300 μέλη της Βουλής των Ελλήνων καλούνται να πουν το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «Όχι» σε μια Συμφωνία που αντιστρατεύεται τη λαϊκή βούληση των Ελλήνων πολιτών και ικανοποιεί τη θέληση ξένων παραγόντων που πίεσαν την κυβέρνηση Τσίπρα να αποδεχθεί, όπως καταγγέλλεται από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, ταπεινωτικούς όρους που καμιά άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί στο παρελθόν.
Παρά ταύτα, οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους συντάσσεται και ένα συνονθύλευμα οκτώ «προθύμων» που προέρχονται από όλα τα σημεία του πολιτικού ορίζοντα -Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης- είναι έτοιμοι να συγκροτήσουν μια νέα πλειοψηφία – «κουρελού» για την έγκριση της αμφιλεγόμενης Συμφωνίας.
Στην αντίθετη πλευρά αναμένεται να συνταχθούν 147 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και κάποιους ανεξάρτητους.
Από τη χθεσινή πολύωρη αντιπαράθεση των δύο «στρατοπέδων», που κορυφώθηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο γεγονός ότι τρεις ηγέτες με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και ιστορικές αναφορές, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αποδομώντας τη Συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, συνέκλιναν στην κριτική τους.
Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων τους ήταν οι επισημάνσεις ότι το κύριο πρόβλημα με τις «Πρέσπες» δεν είναι το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, αλλά οι απαράδεκτες παραχωρήσεις που έγιναν στη γλώσσα και στη εθνότητα, πίσω από τις οποίες δεν μπορούν να κρυφτούν οι αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων μας, αλλά και η ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων.

Κακή η Συμφωνία των Πρεσπών λέει το 62%

Κακή θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών το 62% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Pulse για την τηλεόραση του Σκάι. Καλή θεωρεί τη Συμφωνία το 27%.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 10,5 μονάδες, με αναγωγή επί των εγκύρων (9,5 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου).
Το 62% έχει αρνητική γνώμη για τις «Πρέσπες», το 27% θετική και το 11% δεν απαντάει. Έχει ενδιαφέρον ότι αρνητικό με τη συμφωνία είναι το 40% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015.
Την ίδια στιγμή, σε δημοσκόπηση της RASS για λογαριασμό του in.gr και σε ερώτηση «τι από τα παρακάτω θα παίξει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην απόφασή σας για το κόμμα που θα ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές.
Το 47,5% λέει ότι θα παίξουν ρόλο οι θέσεις του κόμματος για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, το 21.4% η στάση του κόμματος στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπώνκαι το 15,8% οι θέσεις του κόμματος για το πώς θα βελτιωθεί η προσωπική οικονομική κατάσταση. Επομένως, οι επόμενες εκλογές εκτιμάται ότι θα κριθούν στο επίπεδο της καθημερότητας.
Το συντριπτικό 95,6% λέει ότι το κόμμα που θα ψηφίσει πρέπει να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που δείχνει ότι οι Ελληνες δεν θέλουν τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα στη Βουλή.

Δεν ξέρουν τι ψηφίζουν

Αυτό που κυριαρχεί, πάντως, από χθες είναι ότι οι βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν επί της ουσίας δεν γνωρίζουν τίποτε. Και το κυριότερο ότι οι συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ θα ισχύσουν μόνο μετά την κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και του Πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Και ο πρωθυπουργός επί της ουσίας δεν απάντησε γιατί έγιναν όλα αυτά, γιατί έκλεισε μια τέτοια συμφωνία που ακόμη κι αν έχει θετικά χάνονται στα τραγικά και βιαστικά λάθη που έκανε η κυβέρνηση.
Οι βουλευτές καλούνται το μεσημέρι να ψηφίσουν αν και υπάρχουν «αόρατες» συνταγματικές εγγυήσεις εκ μέρους των Σκοπίων. Κι αυτό είναι που προκαλεί εντάσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει ότι δεν μπορεί να συζητά η Βουλή των Ελλήνων για μια συμφωνία τέτοιας ιστορικής εμβέλειας δίχως να έχει στη διάθεσή της το τελικό, ενιαίο και κωδικοποιημένο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις που επήλθαν και με την κυβέρνηση να εμμένει στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπει κάτι τέτοιο η συνταγματική πρακτική των Σκοπίων, η μάχη κορυφώνεται απόψε αργά το βράδυ με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Η αντιπολίτευση διατυπώνει ηχηρές ενστάσεις καθώς έχει ανατραπεί το πλαίσιο της Συμφωνίας με ευθύνη της σκοπιανής πλευράς, αφού οι συνταγματικές αλλαγές που ενέκρινε η Βουλή της ΠΓΔΜ τελούν υπό αίρεση μέχρι να ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή όχι μόνο η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, κάτι που παραδέχθηκε ουσιαστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνοντας: «Προέβλεψαν μια διαλυτική αίρεση, που ναι μεν δεν προβλεπόταν στις Πρέσπες, αλλά ούτε απαγορεύεται, κατά την οποία εάν εμείς δεν κυρώσουμε τη Συνθήκη ή εάν εμείς δεν τους εντάξουμε στο ΝΑΤΟ, τότε και αυτοί θα επαναφέρουν το Σύνταγμά τους στην προηγούμενη μορφή, πράγμα που απορρέει από τη βασική αρχή των συμβάσεων, του pacta sunt servanda, ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόζουν αμοιβαία τις υποχρεώσεις τους».
lykavitos.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: