Tα αόρατα νήματα του σκοπιανού συνδέουν το τότε με το τώρα, επιβεβαιώνοντας ότι το project για τη λύση του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας ήταν από τότε στη στρατηγική του Βερολίνου, το οποίο αναζητούσε τους πρόθυμους και από τις δύο χώρες να το φέρουν εις πέρας.
Το Νewpost αποκαλύπτει σήμερα μια άγνωστη πτυχή των τεκταινόμενων στο παρασκήνιο, το δραματικό καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα έφτασε μια ανάσα από τη διπλή έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ, μετά την φρενήρη «βαρουφακιάδα».
Τα αόρατα νήματα του σκοπιανού συνδέουν το τότε με το τώρα, επιβεβαιώνοντας ότι το project για τη λύση του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας ήταν από τότε στη στρατηγική του Βερολίνου, το οποίο αναζητούσε τους πρόθυμους και από τις δύο χώρες να το φέρουν εις πέρας.
Το έγκυρο περιοδικό Politico αποκάλυψε ότι αρκετοί πρωθυπουργοί (και καγκελάριοι) επισκέφτηκαν την Αθήνα και τα Σκόπια τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να πείσουν και τα δύο μέρη ούτως ώστε να έρθουν σε συμφωνία.
«Όρμησε επίσης και ο Γιουνκέρ για να κάνει τα… μαγικά του σε αρκετά σημεία, περιλαμβανομένης και μίας περιόδου το 2015» ανέφερε χαρακτηριστικά το περιοδικό. «Τότε είχε πει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα –ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης- ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είχε την ευκαιρία να ξεπληρώσει ακόμη ένα πακέτο διάσωσης που ήταν στα σκαριά, αναφέρουν αξιωματούχοι» γράφει το Politico.
Εκείνη την περίοδο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος με εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά για να το οδηγήσει σε εσωκομματικές εκλογές μετά τη δεινή ήττα του Ιανουαρίου του 2015 και βρέθηκε να παίρνει δύσκολες και ιστορικές αποφάσεις για να σωθεί η χώρα.
Η ΝΔ με πολιτικό κόστος ψήφισε το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015, που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, για να μην πέσει η χώρα στο γκρεμό που την έσπρωξαν οι δύο εταίροι. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης οδήγησε τη ΝΔ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Τότε που ο Τσίπρας κορόιδεψε τους πολιτικούς αρχηγούς και παραβίασε τη δέσμευση που είχε αναλάβει απέναντι τους, όταν ψήφιζαν όλοι μαζί το μνημόνιο, ότι δεν θα πάει σε εκλογές αλλά πήγε γιατί οι βουλευτές του, του έφευγαν σωρηδόν (Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου κ.α).
Ο τότε πρόεδρος της ΝΔ στα τετ α τετ που είχε στο περιθώριο των Συνόδων του ΕΛΚ με την Άνγκελα Μέρκελ, του εξέφραζε την ανησυχία της για τα Βαλκάνια, επισήμανε την ανάγκη εκδημοκρατισμού τους και ζητούσε να μάθει την άποψη του για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια συμπεριλαμβανομένων και της FYROM.
Η άποψη του ήταν ξεκάθαρη και κατηγορηματική. Δεν έβλεπε θετικά την συγκεκριμένη προοπτική στη λογική ότι δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες και είχαν πολύ δρόμο να κάνουν ακόμη οι βαλκανικές χώρες και η FYROM, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από διπλωματικές πηγές. Η κ.Μέρκελ κατανόησε ότι ο κ.Μειμάρακης δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση ο πρόθυμος στην ελληνική πλευρά που αποζητούσε για να της λύσει το ονοματολογικό που επιθυμούσε διακαώς.
Η μαρτυρία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ του σκοπιανού και επιβεβαιώνει από άλλη πηγή, την αποκάλυψη του Politico ότι το Βερολίνο από τότε είχε στη στόχευση του την επίλυση του ονοματολογικού. Ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε επίσης ότι οι μυστικές διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει ενάμισι χρόνο πριν προχωρήσει η Συμφωνία. Ήταν η υλοποίηση ενός project που κτιζόταν αργά και μεθοδικά και στις δυο χώρες για να έρθει η Συμφωνία με τις ευλογίες του Βερολίνου, των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.
Όσον αφορά στα περί συναλλαγής σαφώς και υπάρχει γιατί αυτοί είναι οι όροι της διεθνούς διπλωματίας. Υπάρχει ένα δούναι και λαβείν. Εκεί που κάνει λάθος η ΝΔ είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξε το εθνικό ζήτημα. Αντάλλαγμα είναι κάτι που δίνεις χωρίς να το θέλεις για να πάρεις κάτι που θέλεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 1990 υποστήριζε το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των Σκοπίων. Πολλά στελέχη του αδυνατούν και σήμερα να κατανοήσουν τις ευαισθησίες των πολιτών για την μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επί μήνες ταύτιζε τους διαδηλωτές με «ετερόκλητο όχλο» και την ακροδεξιά. Άλλαξε την κασέτα τελευταία λόγω της προεκλογικής περιόδου. Άρα δεν έδωσε κάτι που δεν ήθελε...
Από τον Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2018 οι πηγές των Βρυξελλών διέρρεαν ότι με την θετική στάση Τσίπρα στο σκοπιανό οι δανειστές θα του έδιναν κάτι, το πιθανόν τις συντάξεις. Ασχέτως αν υποχρέωσαν τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ψηφίσουν δύο φορές το μέτρο των περικοπών. Τελικά, δέχθηκαν να αποσυρθεί το μέτρο σχεδόν στο παρά πέντε της εφαρμογής του, όταν όλως τυχαίως έμπαινε σε μη αναστρέψιμη πορεία η Συμφωνία για το σκοπιανό...
newpost.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου