Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Υπέρ των άμεσων Εκλογών στην Ελλάδα οι ξένοι οίκοι

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος έως τις Εκλογές προβλέπουν πολλοί διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Κυβέρνηση θα βάλει κάτω από το... χαλί τις δυσάρεστες αποφάσεις και θα δημιουργήσει κλίμα παροχολογίας για να διασωθεί.

Ενδεικτική είναι η αναφορά της DZ Bank, η οποία επισημαίνει ότι η επιτυχής έκδοση του 5ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, μπορεί να οδήγησε σε μείωση των spreads σε όλες τις κατηγορίες ομολόγων, ωστόσο, η ευφορία είναι φαινομενική, αφού τα δύσκολα είναι μπροστά.

Τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες. Να σημειωθεί, ότι το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου είναι 35 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας, η οποία ήταν σε πρόγραμμα!

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προγραμματίζει περισσότερες εκδόσεις για φέτος, αλλά το κόστος του χρήματος εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα που θα έπρεπε να είναι.


Οι ξένοι οίκοι επισημαίνουν την κόπωση έως και αδιαφορία του επενδυτικού κοινού για τους ελληνικούς τίτλους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τη σημερινή κυβέρνηση οι μεταρρυθμίσεις θα μείνουν στα χαρτιά, γεγονός που συνεπάγεται ότι η ανταπόκριση αναμένεται να είναι περιορισμένη.

Σε όλες τις εκθέσεις των ξένων είναι φανερό ότι η τρέχουσα σχετικά καλή εικόνα των ομολόγων δεν αναμένεται να διατηρηθεί. Και αυτό γιατί όσο θα πλησιάζουμε προς τις Εκλογές, θα εντείνεται το κλίμα παροχών και θα γίνονται γενναίες παραχωρήσεις προς διάφορες επιμέρους ομάδες του εκλογικού σώματος.

Πάντως, οι ξένοι έχουν διαμηνύσει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι όσο καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως τις αποκρατικοποιήσεις, οι αγορές ομολόγων θα παραμένουν αδιάφορες και θα ζητάνε περισσότερο ως λύτρωση τη διενέργεια εκλογών, από τις οποίες θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα.

https://dexiextrem.blogspot.com/2019/02/blog-post_932.html


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: