Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

La Repubblica: Βαθιά αντιδημοφιλείς οι "Πρέσπες"

Στον βαθιά αντιδημοφιλή χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα, ο οποίος αναμένεται να επηρεάσει τον αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων, τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στις εθνικές κάλπες, αναφέρεται η ιταλική εφημερίδα Repubblica, δημοσιεύοντας ανάλυση της Ιταλικής Εταιρείας Εκλογικών Μελετών (SISE).

Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά στις αντίστοιχες εκλογικές μάχες στην Ισπανία, όπου οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Απριλίου, περίπου έναν μήνα πριν τις ευρωεκλογές, εν μέσω έντασης γύρω από το ζήτημα της Καταλωνίας.

Όπως αναφέρεται, πολλοί Έλληνες θεωρούν το ζήτημα του ονόματος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά και ως ιδιαίτερα φορτισμένο με ιστορικό και συμβολικό βάρος σε σχέση με την ελληνική εθνική ταυτότητα.

"Η λύση που δόθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι βαθιά αντιδημοφιλής και οδήγησε το εθνικιστικό δεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ να σπάσει την κυβερνητική του συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ", σημειώνουν οι αναλυτές του SISE.


"Σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει τη συμφωνία ως επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα και την έχουν χρησιμοποιήσει για να εντείνουν τις επιθέσεις τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Μολονότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πώς αυτή η "εθνικιστική φλόγα" θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη βόρεια Ελλάδα", προσθέτουν.

Στο άρθρο σημειώνεται ακόμη ότι, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα είχε υποχωρήσει πολύ η διαχωριστική γραμμή Αριστεράς - Δεξιάς, γεγονός το οποίο επέτρεψε τη δημιουργία της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δώσει εκ νέου προτεραιότητα σε διαχωριστικές γραμμές τύπου "πρόοδος - συντήρηση".

https://www.capital.gr/politiki/3351290/la-repubblica-bathia-antidimofileis-oi-prespes


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: