Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Το Όστιν, η λίμνη Κόμο με την Villa d' Este και ο συμβιβασμός του Αλέξη Τσίπρα

Το Όστιν, η λίμνη Κόμο με την Villa d\
Του Τάσου Ευαγγελίου
Η απάντηση του Π. Λαφαζάνη στις ερωτήσεις των Θ. Μαυρίδη και Κ. Χαροκόπου στην εκπομπή «Τέτοιοι είναι» έφερε μνήμες από το παρελθόν εγείροντας εκ νέου ερωτήματα για την πολιτική του Αλ. Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Πολιτική που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις κόστισε στη χώρα 100 δισ. ευρώ, έκλεισε τις τράπεζες, έφερε τα capital controls, ένα τρίτο μνημόνιο και μια υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Τι είπε; Οτι ο Αλ. Τσίπρας είχε συμβιβαστεί πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός.
Είχε συμβιβαστεί πριν γίνει πρωθυπουργός δήλωσε ο πάλαι ποτέ συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα προκαλώντας ερωτήματα για τη στάση που επέδειξε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τον Γιάνη Βαρουφάκη προκαλώντας μια κρίση.
Και πότε συμβιβάστηκε; Μετά από δύο ταξίδια, ένα στο Όστιν του Τέξας το 2013 και ένα στη λίμνη Κόμο, το γνωστό τουριστικό θέρετρο όπου μετέβη το 2014 προκειμένου να λάβει μέρος σε μια κλειστή συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε η τότε ευρωπαϊκή Ελίτ.
Το ταξίδι στο Τέξας

Ήταν Νοέμβριος του 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο αρχηγός του, Αλ. Τσίπρας, έφτανε στο Όστιν του Τέξας για να μιλήσει σε ένα συνέδριο στο διήμερο συνέδριο του Πανεπιστημίου και της Σχολής Διεθνών Σχέσεων «LBJ» που είχαν διοργανώσει οι οικονομολόγοι Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και Γιάννης Βαρουφάκης.
Στο πάνελ του συνεδρίου ήταν η Μόνικα Φρασόνι, συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (φίλος του Γ. Παπανδρέου), ο Λάντον Τόμας, δημοσιογράφος των «Νιου Γιορκ Τάιμς» γνωστός τότε για τα ρεπορτά σχετικά με την ελληνική κρίση, ο Νόρμαν Μπίρνμπαουμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, ο Ιβ Λετέρμ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ και πολλοί άλλοι.
Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε στην εκπομπή «τέτοιοι είναι» ότι ο Αλ. Τσίπρας συνάντησε τον Μπάρακ Ομπάμ. Εν τούτοις η ομιλία του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι τη στιγμή που στην Ελλάδα εμφανιζόταν αντιμνημονιακός και έτοιμος ακόμη και για ρήξη με τους «κακούς» Ευρωπαίους δανειστές στο Όστιν δήλωνε ούτε λίγο ούτε πολύ ακραίος υποστηρικτής του Ευρώ και της με κάθε τρόπο παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη
«Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος. Ωστόσο η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη» δήλωνε στο κοινό του και προσέθετε «Οι Συνθήκες και οι Χάρτες της ευρωζώνης είναι εσφαλμένες. Και πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς. Σήμερα όμως, η Ευρωζώνη υπάρχει. Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα - διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων»
Αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος; Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας,game on».
Επιστρέφοντας βέβαια στην Ελλάδα το λάβαρο της επανάστασης βρισκόταν στην Κουμουνδούρου και συνέχισε να καταγγέλλει την κυβέρνηση Σαμαρά, τα μνημόνια και την Ευρώπη δηλώνοντας ευθαρσώς ότι δεν θα αποφύγει τη ρήξη.
H λίμνη Κόμο και η Villa d' Este
Κεκλεισμένων των θυρών. Λίγοι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Ο Αλ. Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2014 βρισκόταν στη λίμνη Κόμο στην Ιταλία. ΤΟ γνωστό τουριστικό θέρετρο, στο οποίο όμως γίνονται και συναντήσεις υψηλού επιπέδου.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που όδευε, όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις της εποχής μετά την νίκη στις ευρωεκλογές, στην ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, περνούσε την πόρτα της Villa d' Este για να λάβει μέρος στο καθιερωμένο συμπόσιο του ευρωπαϊκού Οίκου Αμπροζέτι.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον τότε διευθυντή του γραφείου του Νίκο Παππά, είχε μιλήσει και στο πάνελ The European House - Ambrosetti at Villa d' Este. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου ανέπτυξε τις δικές του, τότε θέσεις, αλλά όπως εκ των υστέρων έγινε γνωστό είχε επισημάνει με έμφαση στους παρευρισκόμενους είχε εκφράσει έναντι όλων τη θέση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «απειλεί» το ευρωπαϊκό οικοδόμημα!
Εκείνο το Σαββατοκύριακο ο Αλ. Τσίπρας είχε επιλέξει να μεταβεί στο Κόμο και όχι στη Θεσσαλονίκη για να ηγηθεί όπως τα προηγούμενα χρόνια στην πορεία κατά της τότε κυβέρνησης και του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που εγκαινίαζε τη ΔΕΘ.
Στο συμπόσιο του Αμπροζέτι τον Σεπτέμβριο του 2014 άλλωστε μεταξύ άλλων είχαν λάβει μέρος ο Ζ. Μ. Μπαρόζο, ο Γ. Κατάινεν, ο Ζ.Κ. Τρισέ, ο Χ. Αλμούνια, ο Γ. Ασμουσεν, ο Ν. Ρουμπινί, οΛ. Μπολτρίνι, η Μ. Φεράρι, ο Ρ. Πρόντι και φυσικά ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ. Η ευρωπαική Ελίτ της περιόδου
Στην Αθήνα
Στην Αθήνα οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονταν σε μια φράση εκείνη την περίοδο: "καμία θυσία για το ευρώ". Και η επαναστατική γυμναστική έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος «για οποιαδήποτε εξέλιξη» προσθέτοντας με έμφαση πως «Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι, σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».
Αυτά, ίσως και άλλα που δεν ανέφερε στην εκπομπή, είδε ο Π. Λαφαζάνης. Επιμένει με κάθε ευκαιρία ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε συμφωνήσει έναντι του ανταλλάγματος της στήριξης προς αυτόν να μην προβεί σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια. Οπότε το ερώτημα είναι γιατί έγιναν όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015; Για τα «μάτια» του εσωκομματικού ακροατηρίου και μόνο; Ποιόν ωφέλησε αυτή η παράσταση που κόστισε δεκάδες δισ. Ευρώ ενώ έφερε τη χώρα πίσω με βαρύτατες επιπτώσεις για την πλειοψηφία του λαού;



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: