Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Ο Σαμαράς φαβορί για Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ιούνιος 18, 2019

Ο Σαμαράς φαβορί για Επίτροπος στην Ε.Ε.
«Φαβορί» για τη θέση του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο Αντώνης Σαμαράς,καθώς ο Μεσσήνιος πολιτικός διαθέτει όλο το «πακέτο» για να μεταβεί στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, μετα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής και τη φυγή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δέχεται εισηγήσεις από τη… Βενιζελική πτέρυγα της Ν.Δ. να μπει στην «εξίσωση» για την Ευρώπη και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία είναι προ των πυλών και το γεγονός αυτό έχει ανοίξει στο παρασκήνιο τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα, όπως είναι ο τρόπος διακυβέρνησης, η αξιοποίηση στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κατάργηση της απλής αναλογικής και οι απαραίτητες συμμαχίες για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.
Όλα αυτά είναι θέματα, που θα απασχολήσουν άμεσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πάντως, πρώτο στη λίστα είναι ο διάδοχος του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για …τεχνικούς λόγους.
Ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζει βαλίτσες για τις Βρυξέλλες και σε περίπτωση εκλογής του Μάνφρεντ Βέμπερ ενδεχομένως να παίξει ακόμη και για υψηλότερη θέση στην Ευρώπη.
Στα υψηλά κλιμάκια της Πειραιώς η υποψηφιότητα Σαμαρά είναι «κλειδωμένη» για μια σειρά από λόγους. Ο εκ Καλαμάτας πολιτικός έχει διατελέσει πρωθυπουργός, με καθαρό ευρωπαϊκό προφίλ και συμπαθής στο Βερολίνο, απ’ όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις που επηρεάζουν όλη την Ευρώπη.
Έχει στηρίξει σε όλα τα επίπεδα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι μάχιμος πολιτικός, ο οποίος εργάζεται για την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας από τη πρώτη γραμμή.
Παράλληλα, διαθέτει πολύ ισχυρά ερείσματα εντός της Νέας Δημοκρατίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διαπραγματευτική ισχύ του.
Όλα αυτά αναγνωρίζονται από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία παράλληλα έχει αποδείξει ότι τιμά τις ηγετικές προσωπικότητες της Παράταξης και δεν θέτει εν αμφιβόλω τις καθεστηκυίες ισορροπίες ετών, ούτε βάζει στη ίδια ζυγαριά στελέχη με μακρόχρονη ιστορία στη Νέα Δημοκρατία και πολιτικές μεταγραφές.
Ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Έχει μεγάλο ειδικό βάρος και πολιτικό εκτόπισμα και πολλούς φίλους εντός της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εκφράζουν το θαυμασμό τους για την προσωπικότητα του.
Τόσο εντός του ΚΙΝΑΛ, όσο και στη Νέα Δημοκρατία είναι κοινό μυστικό ότι Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αποστρατεύθηκε, αντίθετα έχει πολιτικό μέλλον, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το ποιο είναι αυτό θα αποφασιστεί από τον ίδιο αλλά απ’ ότι φαίνεται και σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι με το «μισό πόδι» εντός Νέας Δημοκρατίας και η υπόθεση του, θα απασχολήσει την ηγεσία της Ν.Δ., μετεκλογικά.
Μέχρι τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται να κάνει οποιαδήποτε κίνηση που θα αναταράξει τις ισορροπίες εντός της Νέας Δημοκρατίας, καθώς γνωρίζει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει φίλους, αλλά υπάρχουν και στελέχη που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη μεταπήδηση του στη Ν.Δ., έστω και σε μορφή συνεργασίας.
Το θέμα Βενιζέλου είναι υπαρκτό στην Πειραιώς και ορισμένοι εισηγούνται στον πρόεδρο τηςΝέας Δημοκρατίας να βάλει στο «κάδρο» για την Ευρώπη και τη θέση του επιτρόπου και το όνομα Βενιζέλου.
Το όλο «concept» στηρίζεται στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει στις προσωπικότητες, είτε αυτές ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, είτε εκτός.
«Ο τόπος δεν έχει πολυτέλειες να εξαιρεί κανέναν, που μπορεί να βοηθήσει την Πατρίδα, ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς», λέει συχνά στους συνεργάτες του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Μια αναφορά που εξάπτει τη φαντασία πολλών οι οποίοι μετέχουν σε διάφορες διεργασίες, αναφορικά με το τι θα συμβεί την επομένη των εκλογών.

Το προξενιό και το έντονο παρασκήνιο

Ένα παλαιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που γνωρίζει καλά τις παρασκηνιακές διαδικασίες εντός της Πειραιώς, βάζει και μια επιπλέον διάσταση που έχει ενδιαφέρον.
Στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν ήδη δυο στελέχη, ο Θοδωρής Πελαγίδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Δυο πρόσωπα που φέρονται να παίζουν κομβικό ρόλο στον καλά προετοιμαζόμενο «γάμο» Νέας Δημοκρατίας - Βενιζέλου.
Την ίδια στιγμή και ο βορειοελλαδίτης έμπειρος πολιτικός προχωρά με προσεκτικά βήματα, προς την Πειραιώς, γνωρίζοντας τις ισορροπίες, τις ιστορικές προσωπικότητες του χώρου, αλλά και τις «βαρονίες», έχει ρίξει γέφυρες εδώ και καιρό.
«Η Νέα Δημοκρατία με σέβεται για τον ιστορικό μου ρόλο, αλλά ξέρει ότι δεν ανήκω στον χώρο της», δηλώνει όταν ερωτάται σχετικά.
Παράλληλα, όμως, έχει πλέξει πολλάκις το εγκώμιο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, μιλώντας στο Ίδρυμα Καραμανλή και στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας.
«Αγκάθι» πάντως για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τα σχεδία του, τώρα που τελειώνει η θητεία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του στις Βρυξέλλες.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει στρατιώτης της Παράταξης, κανείς όμως δε ξέρει πως θα αντιδράσει, αν δεν μείνει ικανοποιημένος από τις εξελίξεις που τον αφορούν.
*Δημοσιεύτηκε στο "Καρφί" του Σαββατοκύριακου



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: