Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Καμπανάκι για την ελληνική οικονομία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος σε πολυσέλιδη έκθεσή του ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη διάρκεια του Προγράμματος, μεταξύ των οποίων τα πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και η τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνες, ειδικά αυτούς που σχετίζονται με τις δημόσιες και οικονομικές πολιτικές.
Ταυτόχρονα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του αφορολόγητου ορίου σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να διασφαλιστούν και όχι να αντιστραφούν. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής ψήφισε διάταξη για τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.
Η Έκθεση του ESM είναι ιδιαίτερη αιχμηρή για τις δημοσιονομικές υπεραποδόσεις των προηγούμενων ετών. «Ενώ οι φόροι εισοδήματος ήταν εύρωστοι, οι χαμηλότερες από το προβλεπόμενο δημόσιες επενδυτικές δαπάνες, επίσης ώθησαν το υπερπλεόνασμα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχουν και αναφορές στην ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, που κατά τον ESM περιορίζει το δημοσιονομικό χώρο για φιλοαναπτυξιακές πολιτικές.
Ειδικότερα, η Έκθεση τονίζει ότι:
1. Τα δημόσια οικονομικά πρέπει να μείνουν σε βιώσιμο μονοπάτι και να ενσωματώσουν περισσότερα μέτρα προσανατολισμένα στην ανάπτυξη
2. Ήδη εφαρμοζόμενες ή θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή για την αγορά εργασίας και η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (μείωση του αφορολογήτου), θα πρέπει να διασφαλιστούν και δεν πρέπει να αναστραφούν
3. Στην περίπτωση που δικαστικές αποφάσεις (για τις συντάξεις) ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις- κλειδιά, η προκαλούμενη δημοσιονομική επίπτωση θα πρέπει να καλυφθεί κυρίως με μεταρρυθμίσεις στο ίδιο πεδίο .
4. Είναι αναγκαίες περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που να συμπληρώσουν την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, για να τονωθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα
5. Χρειάζεται να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, διατηρώντας τον στο σημερινό μέγεθος
6. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με ιδιωτικοποιήσεις και βελτιωμένη διαχείριση της κρατικής περιουσίας, είναι κρίσιμες για την προσέλκυση εγχώριων κι ξένων επενδύσεων, καθώς και για την ενίσχυση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα
7. Χρειάζεται να υποβοηθηθεί η προσπάθεια των τραπεζών με μια περιεκτική στρατηγική μείωσης των “κόκκινων” δανείων και ένα βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο, που θα τις βοηθήσει να δανείσουν και να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη.
8. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο φιλικό το επιχειρηματικό περιβάλλον
Η έκθεση έρχεται να αναδείξει τους λόγους για τους οποίους Αλ. Τσίπρας και Ευ. Τσακαλώτος έσπευσαν να στοχοποιήσουν τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και να τους εντάξουν στους κύκλους που αντιδρούν στις παροχές, αφού επί της ουσίας επιβεβαιώνει όλους όσοι επισημαίνουν ότι οι προεκλογικές παροχές και υποσχέσεις δύνανται να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό της οικονομία.
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου