Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Οι 3 κινήσεις «σφραγίδα» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι 3 κινήσεις «σφραγίδα» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή
“Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος” λέει η λαϊκή ρήση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε μόλις πέντε 24ωρα θέλησε να την επιβεβαιώσει. Είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί με τις επιλογές του πρωθυπουργού, ένα είναι βέβαιο: Ουδείς αμφισβητεί την επιμονή και προσήλωση στις απόψεις του.
Την πρώτη κιόλας εβδομάδα η νέα διακυβέρνηση φρόντισε να στείλει τα δικά της μηνύματα θέλοντας να δείξει ότι όλα όσα διατύπωνε προεκλογικά , επιθυμεί να τα κάνει πράξη. Με άλλα λόγια δηλαδή ο κ.Μητσοτάκης μέσα από μικρές ή μεγάλες πρωτοβουλίες έκανε αισθητή την αλλαγή στη λογική της διακυβέρνησης.
- Με την πρώτη επίσκεψη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού σε υπουργείο επιχείρησε να περάσει ένα διπλό μήνυμα. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης , επισκεπτόμενος το υπουργείο Παιδείας, θέλησε από την μία να “απευθυνθεί” στους γονείς λέγοντας τους ότι η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει χωρίς προβλήματα και από την άλλη ότι η μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τόσο κρίσιμο τομέα θα προχωρήσει άμεσα , με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η παιδεία αποτέλεσε μία από τις “σημαίες” της ΝΔ στον προεκλογικό αγώνα, θέση στην οποία θα επιμείνει και ως κυβερνητικό πλέον κόμμα.
- Σε μια κίνηση με ιδιαίτερη συμβολική σημασία η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργείου Εξωτερικών αναγνώρισε, όπως η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Μερικές μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία ο κ.Μητσοτάκης έδωσε εντολή στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την σχετική εντολή.

Μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απέφευγε να λάβει θέση δημιουργώντας εμπόδια αλλά και ψιθύρους στους διαδρόμους των Βρυξελλών μπλοκάροντας τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κίνηση αυτή του κ.Μητσοτάκη έρχεται να κλείσει ένα ανοιχτό θέμα που δημιουργούσε αντιδράσεις δεδομένου ότι το καθεστώς Μαδούρο έχει καταγγελθεί για την στάση που έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Βενεζουέλας να φύγουν από την χώρα τους.
- Η πλέον όμως χαρακτηριστική κίνηση ως προς την φιλοσοφία του νέου πρωθυπουργού είναι χωρίς αμφιβολία ο φάκελος που παρέλαβαν όλοι οι υπουργοί με τις προτεραιότητες για κάθε υπουργείο, αλλά και τις εκκρεμότητες που παραλαμβάνουν από την προηγούμενη κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.
Ο φάκελος περιελάμβανε τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε ορίζοντα έξι μηνών τόσο ως προς τον κάθε τομέα υπουργικής ευθύνης όσο και ειδικό έντυπο με προτάσεις και σκέψεις ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι κινήσεις με ειδικό σημειολογικό χαρακτήρα θα συνεχιστούν από τον κ.Μητσοτάκη τις αμέσως προσεχείς ημέρες , με τον πρωθυπουργό να δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει την μάχη με τον χρόνο.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: