Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Ντ. Τραμπ: Δεν θα πουλήσουμε τα F-35 στην Τουρκία

Ντ. Τραμπ: Δεν θα πουλήσουμε τα F-35 στην Τουρκία

Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΟΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου.
Ειδικότερα, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ο Ντ. Τραμπ ανέφερε:
«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται (σ.σ η Τουρκία) και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχουν βάλει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρ' όλα αυτά ωστόσο, δουλεύουμε πάνω σε αυτή την κατάσταση. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά πραγματικά δεν είναι δίκαιο. Και λέμε τώρα στην Τουρκία... δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».
Ερωτηθείς σχετικά ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ απέφυγε να απαντήσει αν οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία.
Αναφέρθηκε πάντως στην «πολύ καλή σχέση» που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς απέτυχε να πουλήσει στην Τουρκία την εναλλακτική των ΗΠΑ, τους πυραύλους Patriot.
Η Τουρκία «εξαναγκάστηκε να αγοράσει ένα διαφορετικό πυραυλικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει παραπάνω από 100 F-35 και έχουν σχέδια να αγοράσουν περισσότερα, αλλά επειδή έχουν ένα σύστημα πυραύλων που κατασκευάζεται στη Ρωσία, πλέον τους απαγορεύεται να αγοράσουν παραπάνω από 100 αεροσκάφη», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ανακοίνωσή του, μετά τις δηλώσεις Τραμπ, ότι ο αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξετάζουν τις επιλογές τους για να απαντήσουν στην πρόσφατη αγορά από την Τουρκία των S-400.
«Στοπ» και από Πεντάγωνο
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ, μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν η Τουρκία αναπτύξει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα δεν θα πάρει τα F-35.
«Η πολιτική μας, για την οποία ενημέρωσα τον Τούρκο ομόλογο μου, είναι ότι μπορείς να έχεις είτε τους S-400 είτε τα F-35, δεν μπορείς να έχεις και τα δύο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Έσπερ ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας για τα ζητήματα των ενόπλων δυνάμεων.
«Η απόκτηση του συστήματος των S-400 υπονομεύει θεμελιωδώς τις δυνατότητες των F-35 και την ικανότητα μας να διατηρήσουμε την στρατιωτική μας υπεροχή στον αέρα», πρόσθεσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας «απογοητευτική» και «λανθασμένη» την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει τη συγκεκριμένη συναλλαγή με τη Μόσχα.

liberal.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: