Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Σχέδιο πέντε σημείων από την κυβέρνηση να μη χαθούν τα 2 δισ. ευρώ

Σχέδιο πέντε σημείων από την κυβέρνηση να μη χαθούν τα 2 δισ. ευρώ
Συναγερμός σήμανε τις τελευταίες μέρες στο Υπουργείο Ανάπτυξης μετά την επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν που επισημαίνει την δραματική επιβράδυνση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, ο Μνημονιακός στόχος για την απορρόφηση κονδυλίων φέτος ήταν 2,8 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Ιούνιο είχαν απορροφηθεί μόνο 300 εκατ. Ευρώ (!) δηλαδή αυτή τη στιγμή το σύνολο του προγράμματος έχει τεθεί εκτός τροχιάς κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Αδιάψευστος μάρτυς των αναβολών και καθυστερήσεων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ όλες οι εκθέσεις της Κομισιόν τους τελευταίους μήνες προειδοποιούν την Ελλάδα για τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε ήδη να δημιουργήσει  έναν Ειδικό Μηχανισμό Παρακολούθησης όλων των επιμέρους προγραμμάτων. Σε κεντρικό επίπεδο θα εντοπίζονται ηλεκτρονικά και άμεσα οι καθυστερήσεις υλοποίησης των προγραμμάτων και οι αιτίες που τις προκαλούν ώστε να διορθώνονται άμεσα.
Ορισμένα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και τα κονδύλια αν δεν αξιοποιηθούν άμεσα θα χαθούν οριστικά. Στον τομέα των απορριμμάτων η κατάσταση είναι τραγική.
Ο νέος Γεν. Γραμματέας Διαχείρισης Συντονισμού Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος εξήγησε στο «L» ότι το συνολικό ποσό που είναι διαθέσιμο από το ΕΣΠΑ, μέσα από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΡΑ για τα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι 940 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα 125 εκατ. αφορούν κυρίως διαχείριση βιοαποβλήτων και ενίσχυση της ανακύκλωσης και δικαιούχοι είναι κυρίως οι ΟΤΑ, ενώ τα υπόλοιπα 815 αφορούν υποδομές σε εργοστάσια, σε δημιουργία ΧΥΤΥ, σε μονάδες διαχείρισης βιοαποβλήτων, σε Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και άλλες αναγκαίες υποδομές.
Για την απορρόφηση των 940 εκατ. ευρώ, έχουν βγει προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων από τους δικαιούχους, για τα 834 εκατ. ευρώ, όπου έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότησης για έργα προϋπολογισμού 517 εκατ. ευρώ. Σε αυτά οι υπογεγραμμένες συμβάσεις είναι 230 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές είναι μόλις 67 εκατ. ευρώ!!
Η Κυβέρνηση της ΝΔ ήδη ισχυροποίησε την αρμόδια Γεν. Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων μεταφέροντας την στο φυσικό της χώρο, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και πλέον στην ενιαία Γεν. Γραμματεία θα είναι οι μέχρι χθες αρμόδιες διευθύνσεις των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, στοιχείο που θα μηδενίσει τη γραφειοκρατία μεταξύ των μέχρι χθες δύο αρμοδίων υπουργείων.
Ο Μηχανισμός Παρακολούθησης όλων των προγραμμάτων που θα εγκατασταθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης αφορά την υλοποίηση του «Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ», τη λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την αποτυχία υλοποίησης έργων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τις μεταφορές των εμπορευμάτων (logistics).
Η τραγική καθυστέρηση αποδίδεται στον τρόπο παραγωγής δημοσίων έργων στη χώρα μας, είτε πρόκειται για την κεντρική διοίκηση είτε αφορά δήμους και περιφέρειες.
Καθυστερήσεις στον σχεδιασμό, στη δημοπράτηση, στη συμβασιοποίηση και τελικά στην υλοποίηση αποτελούν σταθερά εμπόδια που οδηγούν στην πλήρη ανατροπή των στόχων υλοποίησης του ΕΣΠΑ.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: