Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Μεταναστευτικό: Ο φόβος επιστροφών προκαλεί αντιδράσεις

Απόρροια των αλλαγών που έχει επιφέρει η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για το άσυλο από τις αρχές του χρόνου εκτιμάται ότι αποτελούν οι έντονες αντιδράσεις στη Μόρια τις τελευταίες ημέρες. Οσον αφορά την αναβολή των ραντεβού για όσους ήρθαν το 2019, η υπηρεσία ασύλου του νησιού απαντά ότι πραγματικά «δίνεται προτεραιότητα στις νέες αφίξεις αλλά γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετούνται τα παλαιά ραντεβού όταν υπάρχουν κενές θέσεις».

Ο κ. Μάριος Καλέας, επικεφαλής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Ασύλου στη Λέσβο, τονίζει ότι πλέον όλη η διαδικασία για την εξέταση του αιτήματος ασύλου καταλήγει σε απόφαση –σε πρώτο βαθμό– μέσα σε δυόμισι εβδομάδες από την καταγραφή του αιτούντος άσυλο. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας χθες στη Βουλή προανήγγειλε νέο νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία».

«Οι αντιδράσεις έχουν οξυνθεί όχι τόσο λόγω των καθυστερήσεων αλλά λόγω των αλλαγών που έχουν γίνει. Βλέπουν ότι η νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί και ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των απορριπτικών αποφάσεων και φοβούνται ότι θα επιστραφούν στην Τουρκία», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Καλέας.


Ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για προσωπική εκτίμηση, η οποία ωστόσο, όπως επισημαίνει, βασίζεται στα δεδομένα και στη συναναστροφή του με τους αιτούντες άσυλο. «Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στα πανό που ανήρτησαν έγραφαν “stop deporting”», επισημαίνει.

Από τις αρχές του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί 7 αποστολές επιστροφών στην Τουρκία και επεστράφησαν 85 άτομα (Σύροι, Αφγανοί και άτομα προερχόμενα από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής), ενώ ολόκληρο το 2019 επέστρεψαν στην Τουρκία 391 άτομα.

Με τις αλλαγές στη νομοθεσία δεν εξαιρούνται πλέον από τις επιστροφές στην Τουρκία οι ευάλωτοι, τονίζει ο κ. Καλέας. «Οταν φτάνει κάποιος στο νησί καταγράφεται από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής και την επόμενη ημέρα καταγράφεται από την υπηρεσία ασύλου και ορίζεται ημερομηνία ραντεβού για τη συνέντευξη κατά τη διάρκεια της οποίας ο αιτών αναπτύσσει τα επιχειρήματά του. Η απόφαση σε πρώτο βαθμό βγαίνει μέσα σε δυόμισι εβδομάδες», περιγράφει.

Αποχώρηση οργάνωσης

Χθες, το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (DRC), που βρισκόταν εδώ και τέσσερα χρόνια στη Λέσβο προσφέροντας βοήθεια, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από το νησί «λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, καθώς είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρεθούν χορηγοί». Αναφέρει πάντως ότι «μεγάλα –συχνά απειλητικά για τη ζωή– κενά εξακολουθούν να υπάρχουν στην παροχή υπηρεσιών και την προστασία των ανθρώπων στη Μόρια, όπου 19.000 ζουν περιορισμένοι». Η οργάνωση θα συνεχίσει να αναζητεί τρόπους υποστήριξης των ανθρώπων μέσω συνεργατών που εξακολουθούν να εργάζονται στη Λέσβο, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. «Η DRC ήταν εκεί για να υποστηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κατά την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίχθηκε στην Ελλάδα. Παρείχαμε νομική βοήθεια και υποστήριξη στους πιο ευάλωτους», λέει ο Κυριάκος Γιαγλής, διευθυντής της οργάνωσης στην Ελλάδα.

kathimerini.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: