Του Παναγιώτη Στάθη
Το "κουμπί" της ποινικής διερεύνησης των καταγγελιών του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, όπως αυτές προκύπτουν από το περιεχόμενο της υποκλαπείσας συνομιλίας του με τον τότε υπουργό επικρατείας Νίκο Παππά, πατά –πιθανότατα σήμερα– ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγ. Ιωαννίδης.
Η –υποχρεωτική κατά τον Ποινικό Κώδικα- αποστολή του υλικού στον εισαγγελέα, φέρνει ενώπιον των αρχών εκτός από το αντίγραφο της ηχογραφημένης συνομιλίας Παππά - Μιωνή και το συνοδευτικό έγγραφο του επιχειρηματία, τα πρακτικά της προχθεσινής συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής, τα πρακτικά της 2ήμερης κατάθεσης του Νίκου Παππά τον περασμένο Μάρτιο και τη χθεσινή κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του Νίκου Παππά.
Τα αδικήματα
Στην υπόθεση προφανώς πρέπει να τεθεί το πλαίσιο έρευνας. Αφενός υπάρχει το δεδομένο της υποκλοπής, την ευθύνη της οποίας ήδη ανέλαβε ο κ. Μιωνής. Βέβαια προ 6μηνου είχε ψηφιστεί διάταξη για δυνατότητα χρήσης παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων που αποκαλύπτουν εγκλήματα, η οποία είχε ψηφιστεί παλαιότερα με εισηγητή τον Δημ. Παπαγγελόπουλο αλλά ειχε καταργηθεί από την νέο Ποινικό Κώδικα του 2019.
Αφετέρου τίθεται το θέμα της ενδεχόμενης ψευδορκίας, καθώς ήδη από την πλευρά της ΝΔ έχουν τεθεί συγκεκριμένα ζητήματα μεταξύ της κατάθεσης του Νίκου Παππά στην Προανακριτική και όσων (φέρεται να ) λέει στην συνομιλία.
Σύμφωνα με πηγές της Προανακριτικής η ΝΔ θέτει τα εξής ζητήματα:
-Στο ηχητικό ακούγεται να λέει ο κ. Παππάς ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα και προσθέτει ότι βγάζουν "πολλά λεφτά". Όμως, στην κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής στις 5.3.2020, ο κ. Παππάς είχε πει πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε καμία των περιπτώσεων.
-Ο κ. Παππάς ακούγεται να ζητάει από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον κ. Παπασταύρου να μιλήσει αρνητικά κατά της συζύγου του κ. Μητσοτάκη. Στην κατάθεσή του, όμως, πάλι είχε αρνηθεί πως ζήτησε κάτι τέτοιο.
-Ο κ. Παππάς εμφανίζεται να γνωρίζει την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος. Στην κατάθεσή του, ωστόσο, είχε πει πως αδυνατεί να διανοηθεί πως αυτή η συνάντηση (σ.σ.: Μιωνή-Παππά) ήταν μια συνάντηση στην οποίο ο κ. Μιωνή ήταν υπό πίεση.
Παράλληλα η εισαγγελία θα μπορεί (εύκολα) να διαπιστώσει αν το υλικό εχει υποστεί αλλοιώσεις ή συρραφές.
Ο Μιωνής
Εφόσον διαταχθεί η έρευνα τότε ως πρώτος μάρτυρας προφανώς θα κληθεί ο κ. Μιωνής. Εκεί με την αναφορά στο πρόσωπο του Νικ. Παππά, θα πρέπει η δικογραφία να επιστραφεί στη Βουλή.
Παράλληλα τίθενται , πέραν των νομικών, και θέματα πολιτικής ορθότητας από τις αναφορές (πέραν των αποστροφών "βγάζουν λεφτά" και "μαγαζί") που σχετίζονται με τον τρόπο που φέρεται να μιλάει για την εισαγγελέα Τουλουπάκη ο τότε υπουργός: Η φράση "εγώ σου είπα τι θα κάνω. Θα ζητήσω από τον Παπαγγελόπουλο να μου φέρει την ίδια την τύπισσα (σ.σ προφανώς την κα Τουλουπάκη) και θα της πω ανοιχτά περί τίνος πρόκειται. Θα της πω "κορίτσι μου, έχεις καταλάβει τι πας να κάνεις;", είναι μια προβληματική απεικόνιση για το εισαγγελικό σώμα. Γιατί εμφανίζει έναν υπουργό να μπορεί να σε έναν άλλο υπουργό, να φωνάξει μια εισαγγελέα και να της πει "άκου κορίτσι μου….".
Αρχείο
Παράλληλα αποδεικνύεται άνευ αντικειμένου ουσιαστικά η σφοδρή αντίδραση (αντανακλαστική προφανώς) του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη των διαλόγων Παππά- Μιωνή. Η αντίδραση αυτή ειχε ως αντικείμενο την κατάθεση το 2015, τον Οκτώβριο, μιας κυρίας η οποία κατέθεσε πως ο Στ. Παπαστούρου προσπαθεί να ρίξει την τιμή της μετοχής ενός ορυχείου στα Σκόπια υπέρ ενός ξένου επιχειρηματία.
Η μάρτυρας δεν καταθέτει τίποτα στο κείμενο της μαρτυρίας για μίζες. Καταθέτει ένα σχεδιάγραμμα όπου μέσα σε κουτάκια "δείχνει" μια διαδρομή με ονόματα: "2,6 εκ στάλθηκαν στον Παπασταύρου, που ήταν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού μέσω της Fairwinds Assets. Πιστεύεται ότι η εταιρεία χρηματοδότησε την εκλογική καμπάνια του Σαμαρά τον Ιανουάριο του 2015”.
Και αυτό γιατί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να μαθευτεί τι έχει γίνει με την συγκεκριμένη κατάθεση έχει μια απάντηση: Πως έχει μπει στο αρχείο καθώς πέραν των φράσεων "πιστεύεται, εκτιμάται, εικάζεται κλπ" η μάρτυρας δεν εμφανίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες να πει τίποτε περαιτέρω ή να εισφέρει κάποιο στοιχείο.
Γι αυτό άλλωστε και παρέμεινε ανενεργή τόσα χρόνια στα γραφεία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, και δεν εστάλη καν αμελλητί στη Βουλή. Κρίθηκε δηλαδή εξ αρχής ως ανυπόστατη.