Του Θανάση Κ.
Τώρα που υπήρξε προσωρινή αποκλιμάκωση της τουρκικής πρόκλησης στην Ανατολική Μεσόγειο, άρχισαν πάλι οι ψίθυροι για «διάλογο» με την Τουρκία…
Τώρα που υπήρξε προσωρινή αποκλιμάκωση της τουρκικής πρόκλησης στην Ανατολική Μεσόγειο, άρχισαν πάλι οι ψίθυροι για «διάλογο» με την Τουρκία…
Μερικοί δεν βάζουν μυαλό, έτσι;
Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, μερικά πράγματα:
Την κρίσιμη στιγμή, όταν απέπλεε ο τουρκικός στόλος και εξαγγέλλονταν επίσημα γεωτρήσεις από το Oruc Reis στην Ελληνική ΑΟΖ, έγιναν πέντε κινήσεις που υποχρέωσαν τον Ερντογάν να αλλάξει τα σχέδια του:
Την κρίσιμη στιγμή, όταν απέπλεε ο τουρκικός στόλος και εξαγγέλλονταν επίσημα γεωτρήσεις από το Oruc Reis στην Ελληνική ΑΟΖ, έγιναν πέντε κινήσεις που υποχρέωσαν τον Ερντογάν να αλλάξει τα σχέδια του:
* Πρώτον, η Ελλάδα δήλωσε ευθέως ότι δεν θα ανεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών των δικαιωμάτων, και εξέφρασε την αποφασιστικότητά της να εμπλακεί σε θερμό επεισόδιο, αν το τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρήσει στο βυθό της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως του Καστελόριζου…
* Δεύτερον, η Γαλλία μπήκε δυναμικά στο παιγνίδι. Ιδιαίτερα στη Λιβύη, βέβαια, όπου όχι μόνο συμμάχησε ανοικτά με την Αίγυπτο που ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει με τα όπλα την τουρκική πρόκληση εκεί, αλλά έδωσε και ένα «προειδοποιητικό χτύπημα» στην τουρκική βάση της Αλ Βατίγια, στη δυτική Λιβύη – την οποία κατέστρεψε. Και εξήγγειλε κοινά αεροναυτικά γυμνάσια με το Αιγυπτιακό ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο. Με σαφή αντί-τουρκική αιχμή.
* Τρίτον, οι ΗΠΑ έστειλαν στην περιοχή στόλο με ένα αεροπλανοφόρο και δέκα σκάφη συνοδείας, για να διεξαχθούν κοινά γυμνάσια με την Ελληνική πολεμική αεροπορία νοτίως της Κρήτης. Κι εδώ η αιχμή, πιο διακριτικά ίσως, αλλά εξ ίσου σαφής: κατά της Τουρκίας.
* Τέταρτον, η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ, ειδοποίησε τον Ερντογάν, ότι πρώτον οι Έλληνες δεν αστειεύονται και θα χτυπήσουν αν προχωρήσει η Τουρκία σε ανοικτή πρόκληση. Και δεύτερον, ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα είναι αναπόφευκτες και πολύ αυστηρές…
* Πέμπτον, το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από ελληνικά αεροσκάφη γαλλικής κατασκευής (Μιραζ 2000), που φέρουν πυραύλους Scalp, όπως εκείνοι που έπληξαν από μεγάλή απόσταση (άνω των 100 μιλίων) την τουρκική βάση της Αλ Βατίγια στη Λιβύη. Μετά απ’ αυτό οι Τούρκοι μπορούν να θεωρούν βέβαιο, ότι αν προχωρήσει το γεωτρύπανο τους στην Ελληνική ΑΟΖ θα βρεθεί στον πάτο της θάλασσας, μαζί με το μισό στόλο της Τουρκίας που το συνοδεύει…
Τόσο απλά!
Η Ελληνική «Αποτροπή» ξεδιπλώθηκε αμέσως, και λειτούργησε πλήρως!
Η Τουρκία μάζεψε το στόλο της και αποχώρησε…
–Η Ελλάδα έπεισε τους πάντες ότι θα χτυπήσει…
–Όλοι οι σύμμαχοι και οι γείτονες πήραν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το μέρος της…
–Η Τουρκία βρέθηκε σε δύσκολη θέση.
Για δύο λόγους μάλιστα:
–Πρώτον, βρέθηκε σε δύσκολη θέση γιατί φοβάται πλέον κλιμάκωση στη Λιβύη, όπου μπορεί να υποστεί ταπείνωση χωρίς προηγούμενο.
Δεν αντιμετωπίζει πια εκεί τους «ατάκτους» του στρατηγού Χαφτάρ. Αντιμετωπίζει και την άμεση προοπτική επέμβασης του Αιγυπτιακού στρατού με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά και τα «αόρατα» χτυπήματα της Γαλλικής αεροπορίας από μεγάλη απόσταση, απέναντι στα οποία δεν μπορεί να αμυνθεί. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι ήδη συντριπτικός σε βάρος της τουρκικής επέμβασης στη Λιβύη.
–Δεύτερον, αντιμετωπίζει τη πιθανότητα για συνολικό πλήγμα από την Ελλάδα, αν κλιμακώσει.
Οι Ελληνικής ένοπλες δυνάμεις δεν είναι ούτε Κούρδοι μαχητές, στο Ιράκ ή στο Βόρεια Συρία, ούτε συνονθύλευμα πολιτιφυλάκων, όπως αυτά που αντιμετώπισε στη Λιβύη ή στο Ιντλίμπ.
Για πρώτη φορά η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα πλήρως εξοπλισμένο σύγχρονο στρατό που μπορεί να της καταφέρει, σε πολύ σύντομο χρόνο, συντριπτικό πρώτο πλήγμα. Κι αυτό αλλάζει τα πάντα…
Η Τουρκία δεν αντέχει συντριπτικό πρώτο πλήγμα από την Ελλάδα!
Γιατί δεν το αντέχει;
Για τους εξής λόγους:
–Πρώτον, για το λόγο που επισημαίνουμε εδώ και πολύ καιρό. Γιατί γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κλιμακώσει κατά της Ελλάδας σε πλήρη πολεμική σύρραξη. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Γάλλοι με τις πρόσφατες κινήσεις τους έχουν στείλει το «μήνυμα» ότι δεν θα αφήσουν τέτοια κλιμάκωση. Θα σταματήσουν την Τουρκία – κι έχουν τα μέσα να το κάνουν…
–Δεύτερον, και σπουδαιότερο: Φυσικά η Τουρκία μπορεί να ανταποδώσει ένα συντριπτικό πλήγμα κατά της Ελλάδας. Μέχρις εκεί, όμως…
Στη συνέχεια, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν χάσει ένα σημαντικό μέρος του ναυτικού και της αεροπορίας τους, σε δύσκολη θέση θα είναι κυρίως η Τουρκία, όχι η Ελλάδα!
Διότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε πέντε μέτωπα:
Στο Βόρειο Ιράκ (απέναντι των Κούρδων, που έχουν κηρύξει των αυτονομία τους).
Στη Βόρειο Συρία (επίσης απέναντι των τοπικών Κούρδων, που εξοπλίζονται συνεχώς και ψάχνουν την ευκαιρία να αντεπιτεθούν και να απωθήσουν τις φιλοτουρκικές δυνάμεις από εκεί).
Στο τελευταίο θύλακα του Ιντλίμπ, όπου οι δυνάμεις του Άσαντ και οι τοπικοί του σύμμαχοι καραδοκούν να πετάξουν έξω τους τζιχαντιστές που προστατεύει η Άγκυρα εκεί.
Στην ανατολική Λιβύη, όπου οι τζιχαντιστές τους οποίους απέστειλε ο Ερντογάν εκεί, θα σαρωθούν από τους Αιγυπτίους (και τα πυρά της Γαλλικής αεροπορίας).
Και βεβαίως στο Αιγαίο απέναντι στην Ελλάδα.
Η Τουρκία είναι ανοικτή σε πέντε μέτωπα. Αν σε ένα από αυτό υποστεί συντριπτικό πλήγμα, ακόμα κι αν το ανταποδώσει, είναι αδύνατο να μπορέσει να κρατήσει ταυτόχρονα τα άλλα τέσσερα μέτωπα. Στα οποία θα υποστεί ταυτόχρονη επίθεση απ’ όλους τους εχθρούς, που έχει δημιουργήσει ως τώρα.
Η Ελλάδα, αντίθετα, δεν είναι ανοικτή σε κανένα άλλο μέτωπο.
Στις σημερινές συνθήκες, μια «σύρραξη» Ελλάδας-Τουρκίας θα κρατήσει μερικές ώρες – το πολύ ένα δύο 24ωρα. Η Ελλάδα έχει πλήρως τη δυνατότητα να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στην Τουρκία! Και η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να κάνει ζημιά στην Ελλάδα. Με μία διαφορά, ωστόσο: Ότι η ζημιά που θα υποστεί η Τουρκία, θα της κοστίσει πολύ ακριβότερα, γιατί είναι ανοικτή σε τέσσερα άλλα μέτωπα. Ενώ η ζημιά της Ελλάδας δεν θα της «στοιχίσει» γεωπολιτικά, γιατί δεν έχει άλλο μέτωπο ανοικτό…
Επίσης, η Τουρκία δεν αντέχει πλήγμα ταπείνωσης ούτε στη Λιβύη. Διότι εκεί δεν θα είναι τόσο συντριπτικό από επιχειρησιακή άποψη (δεν έχει στείλει τακτικές δυνάμεις εκεί), αλλά η ταπείνωσή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Ακόμα κι αν ανταποδώσει το συντριπτικό πλήγμα κατά της Ελλάδας, η Τουρκία στη Λιβύη θα έχει χάσει ήδη! Η Γαλλία και η Αίγυπτος θα έχουν φροντίσει γι’ αυτό για δικούς τους λόγους η καθεμία…
Αν κλιμακώσει την επίθεσή της στη Λιβύη, χωρίς να έχει εμπλακεί με την Ελλάδα, η Τουρκία θα ηττηθεί στη Λιβύη. Τελεία!
Αν κλιμακώσει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας, η Τουρκία θα έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα από την Ελλάδα, θα το έχει ανταποδώσει, αλλά θα έχει ήδη συντριβεί στη Λιβύη, μπορεί και στο Ιντλίμπ, μπορεί και στη Βόρειο Συρία. Τελεία και παύλα…
Συμπέρασμα: αν η Τουρκία κλιμακώσει οπουδήποτε πλέον, κινδυνεύει να υποστεί συντριπτικά πλήγματα σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα!
Και κάτι ακόμα – ίσως το πιο σημαντικό: Η τουρκική διπλωματία και η διεθνής διπλωματία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εύσχημα υποχώρηση για την Τουρκία σε οποιοδήποτε άλλο μέτωπο. Κυρίως δεν μπορούν να την «απεμπλέξουν» από τη Λιβύη.
Διότι εκεί η Γαλλία και η Αίγυπτος (και μαζί με αυτές τις δύο κι όλος ο Αραβικός κόσμος πλην Κατάρ – δηλαδή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και η Ιορδανία και η Σαουδαραβία), αλλά και το Ισραήλ, θέλουν για διαφορετικούς λόγους να ξεριζωθεί πλήρως η Τουρκική επιρροή από τη Λιβύη!
Όχι μεσοβέζικα πράγματα! Να ξεριζωθεί πλήρως…
Ιδιαίτερα για τη Γαλλία και την Αίγυπτο αυτό είναι πια αδιαπραγμάτευτο. Και οι δύο αυτές μεγάλες χώρες έχουν μόνο να κερδίσουν, αν συντριβεί η Τουρκία στη Λιβύη ολοσχερώς κι έχουν μόνο να χάσουν, αν «συμβιβαστούν» μαζί της. Χώρια που μπορούν εύκολα και ανέξοδα πια, να την πετάξουν έξω…
Η Γαλλία πραγματοποιεί το μεγάλο όνειρό της για «Μεσογειακή ηγεμονία», που προσπάθησε κάποτε και απέτυχε ο ίδιος ο Ναπολέοντας (1798-1801)! Μόνο που αυτή τη φορά μπορεί να το επιτύχει δίχως κόστος και δίχως ρίσκο. Χώρια που μπαίνει για τα καλά στη Λιβύη (εκτοπίζοντας πλήρως την Ιταλία, τη Βρετανία και περιορίζοντας τη Ρωσική παρέμβαση).
Η δε Αίγυπτος, όπως και όλα τα κοσμικά καθεστώτα του Αραβικού κόσμου, πετυχαίνουν μια μεγάλη νίκη κατά του σουνιτικού φοντεμαντελισμού που υποστηρίζεται από το καθεστώς Ερντογάν και αποτελεί θανάσιμη απειλή για αυτά…
Άρα, κανείς τους δεν θα διευκολύνει την Τουρκία, να απεμπλακεί «ευσχήμως». Όλοι τους έχουν μεγάλη συμφέροντα να την ξεπατώσουν στη Λιβύη…
Το κρίσιμο είναι να μην βοηθήσουμε… εμείς την Τουρκία, να απεμπλακεί από την Ανατολική Μεσόγειο…
Να με δεχθούμε, για παράδειγμα, πρόωρα – και υπό τον ένοπλο εκβιασμό της Άγκυρας – «διάλογο» παραχώρησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων!
–Πρώτον, γιατί ποτέ δεν διευκολύνεις τον εχθρό σου, όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
–Δεύτερον, γιατί ποτέ δεν πας να κάνεις παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας, απέναντι σε εχθρό που έχει πολλά μέτωπα ανοικτά και κινδυνεύει να συντριβεί σε κάποια απ’ αυτά. Ή σε όλα μαζί…
–Τρίτον, γιατί αν πρόκειται να γίνει «διάλογος» με την Τουρκία, είναι προτιμότερο να γίνει αφού η Τουρκία έχει πάρει το μάθημά της κι αφού έχει τιμωρηθεί για την νέο-οθωμανική προκλητικότητά της σε κάποιο μέτωπο. Παρά όσο ακόμα νοιώθει και θέλει να δείχνει «ισχυρή». Που δεν είναι (με τόσους αφυπνισμένους εχθρούς τριγύρω της).
–Τέταρτον, γιατί ένα χοντρό ταρακούνημα της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσει και εσωτερικούς τριγμούς, με πιθανή ανατροπή (ή εσωτερική αποσταθεροποίηση) του Ερντογάν. Η καλύτερη στιγμή για κάποιου είδους «διάλογο» με την Τουρκία είναι ότι είναι η ίδια εσωτερικά αποδυναμωμένη και νοιώθει εξωτερικά απειλούμενη. Όχι πιο πριν…
–Πέμπτο: το χειρότερο που μπορεί να κάνουμε ή να υποχωρήσουμε σε αυτά που ζητάει η Τουρκία, αμαχητί. Όταν έχουν για πρώτη φορά συσπειρωθεί τόσες δυνάμεις γύρω της που εύχονται και απεργάζονται την καταστροφή του καθεστώτος Ερντογάν.
Συνεπώς, διάλογο τώρα με την Τουρκία ξεχάστε τον!
Η «Αποτροπή» της Ελλάδας λειτούργησε, όχι μόνο έναντι της Τουρκίας, αλλά και ως game changer σε όλη την γεωπολιτική δυναμική της περιοχής.
Μην καταστρέψουμε ότι μόνοι μας πετύχαμε!
ΥΓ. Στο λογαριασμό και στους σχεδιασμούς μας πρέπει επειγόντως να βάλουμε και το πως θα αντιμετωπίσουμε τη εσωτερική «Πέμπτη φάλαγγα» που έχει δημιουργήσει ο Ερντογάν με τους εργαλειοποιημένους λαθρομετανάστες που βρίσκονται ήδη μέσα στον Ελληνικό χώρο.
Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο. Συνεννοηθήκαμε…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου