Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Τουρκική προκλητικότητα: Σε πλήρη εξέλιξη το διπλωματικό πόκερ για την ανατολική Μεσόγειο

Νέα ταραχή στην Άγκυρα προκαλεί η έγκριση από την αιγυπτιακή Βουλή της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Ελλάδα - Σε Ιταλία και Ρωσία αναζητά στήριξη ο Τούρκος πρόεδρος - Η αινιγματική στάση του Βερολίνου
Εφτά ολόκληρες μέρες έχουν περάσει απ’ όταν στις 11 Αυγούστου το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, συνοδεία πολεμικών πλοίων, εισήλθε εντός της δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ με δικαιολογία την παράνομη τουρκική NAVTEX.

Έκτοτε, εξακολουθεί να πλέει στην περιοχή, με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να παρακολουθει κάθε του κίνηση. Παρ’ ότι η Αθήνα θεωρεί ότι ο εκ μέρους των Τούρκων πόλεμος νεύρων δεν θα τελειώσει σύντομα, εκτιμά ότι ο χρόνος δεν είναι εις βάρος της. Και αυτό διότι η Άγκυρα είναι που εκτίθεται, ενώ το διπλωματικό "μπλόκο" που χτίζει η Αθήνα εναντίον της ορθώνεται όλο και πιο ψηλό.

Ενδεικτικό παράδειγμα το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Liberation, το οποίο αναφέρεται
στην απόφαση Μακρόν να ενισχύσει τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, «σώζοντας την τιμή της Ευρώπης». Το άρθρο, το οποίο υπογράφεται από τον ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και τον διευθυντή της ελληνογαλλικής ορχήστρας Διονύση Δερβιτσιώτη-Μπουρνιά, επισημαίνει την αναγκαιότητα στήριξης της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ επιχειρεί να αποδομήσει τα επιχειρήματα του Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο «εκλεγμένο δικτάτορα».

Το Βερολίνο αποτελεί μία διαφορετική περίπτωση. Επέδειξε απροθυμία να εξεταστούν άμεσα κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ναι μεν χθες ο Ζοζέπ Μπορέλ κατηγόρησε την Άγκυρα για υπονόμευση της προσπάθειας διεξαγωγής διαπραγματεύσεων, αλλά το γεγονός είναι ότι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή αρνήθηκε να συζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Αυτή η άρνηση δεν επέτρεψε και την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για τη Λευκορωσία, μετά από ελληνικό βέτο. Η Αθήνα δεν είχε αντίρρηση επί της ουσίας, αλλά δικαιολογημένα θεώρησε υποκριτικό η ΕΕ να κόπτεται για μία τρίτη χώρα και να αδιαφορεί για επιθετικές ενέργειες κατά δύο κρατών-μελών της, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Η στάση αυτή της Αθήνας βαθαίνει το ρήγμα με το Βερολίνο, το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Είναι αξιοσημείωτο ότι φρόντισε να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής για τη Λευκορωσία, όταν συστηματικά μεταθέτει για μελλοντική σύνοδο τη συζήτηση για την Τουρκία.
Δεν είναι μυστικό, επίσης, ότι η Γερμανία αντιμετώπισε αρνητικά τη συμφωνία του Καΐρου, θεωρώντας την εμπόδιο στην έναρξη των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων. Η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει, αλλά θεωρεί ότι προϋπόθεση είναι η Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις με το Oruc Reis.

Εντωμεταξύ, η Άγκυρα ρίχνει βολές και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, συγκεκριμένα στον υποψήφιο πρόεδρο Μπάιντεν. «Μόνο το τουρκικό έθνος -όχι κάποιος από τις ΗΠΑ ή άλλη χώρα- μπορεί να αποφασίσει να αλλάξει την κυβέρνηση και τον πρόεδρό του» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είχε προηγηθεί συνέντευξή του Δημοκρατικού υποψηφίου στην εφημερίδα New York Times, που έχει μαγνητοσκοπηθεί και σε βίντεο, στην οποία χαρακτηρίζει τον Ερντογάν "αυταρχικό", ενώ επικρίνει την πολιτική του απέναντι στους Κούρδους.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να στηριχθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν, ώστε «να τον κερδίσουν, όχι με πραξικόπημα, αλλά μέσω εκλογών». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πάντως κάλεσε την Τουρκία να ρίξει τους τόνους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Πομπέο-Τσαβούσογλου στη Δομινικανή Δημοκρατία δήλωσε ότι «Είναι επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Ιταλία στέκεται επίσης με επιείκεια απέναντι στον Ερντογάν. Τη Δευτέρα το απόγευμα μάλιστα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε. Οι δυο ηγέτες επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, συμφωνώντας να συνεχίσουν τον διάλογο.

Επικοινωνία είχε και ο Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, χωρίς καμία επίσημη αναφορά στο ζήτημα της Ελλάδας. Τα προηγούμενα 24ωρα έγινε γνωστή η διαθεσιμότητα του Κρεμλίνου να μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της ρωσικής ιστοσελίδας rua.gr, σύμφωνα με το οποίο ελληνικό υποβρύχιο κατέστρεψε τον εξοπλισμό του Oruc Reis.

«Ενώ οι ελληνικές και οι τουρκικές φρεγάτες έκαναν ελιγμό γύρω από το Oruc Reis, το ελληνικό υποβρύχιο περνούσε κάτω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Οι ακριβείς πληροφορίες για το περιστατικό δεν έχουν αναφερθεί, αλλά, προφανώς, τα ελληνικά υποβρύχια έκοψαν τα καλώδια και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό». Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα διέψευσαν το εν λόγω δημοσίευμα. Από την πλευρά της η Αθήνα πάντως διαμηνύει ότι προτίθεται να κυρώσει τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή, δηλαδή μεταξύ 24-28 Αυγούστου.
protothema.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια: