Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Εντελώς ΔΩΡΕΑΝ η παραχώρηση των 1200 M1117 ASV Guardian!


Πριν λίγες μέρες οι ΗΠΑ έστειλαν LoA (Letter of Acceptance) στην Ελληνική πλευρά, για την παραχώρηση 1200 τροχοφόρων τεθωρακισμένων τύπου Μ1117 Guardian. H LoA είναι η απάντηση στη LoR for LoA που είχε στείλει το ΥΠΕΘΑ στις ΗΠΑ. Όσοι θυμούνται τις κινήσεις, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέβαλε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το θέμα της παραχώρησης των Μ1117. Αμέσως μετά την έγκριση, την ίδια μέρα ουσιαστικά, έφυγε η LoR για τις ΗΠΑ. Έτσι η Ελλάδα “κλείδωσε” τα 1200 Μ1117, και ήδη στο ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΣ είχε ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για να παραληφθούν άμεσα διαθέσιμα Μ1117 από αυτά που έχουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη (Γερμανία).


Το θέμα όμως είναι, πως οι διαπραγματεύσεις, έστω και δύσκολα λόγω κορωνοϊού, συνεχίζονταν κανονικά. Θα θυμούνται οι φίλοι μας πως οι ΗΠΑ είχαν στείλει, σαν τιμή προσφοράς, ένα ποσό λίγο κάτω από τα 100 εκ. δολάρια. Αυτό φυσικά δεν ικανοποίησε την ελληνική πλευρά, και οι πιέσεις, από το ΓΕΣ, το ΓΕΕΘΑ, τον ίδιο το ΥΠΕΘΑ, συνεχίστηκαν ασταμάτητα μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα που αναμέναμε. Έτσι, η παραχώρηση των Μ1117, μέσω Excess Defense Articles (EDA), αν και συνήθως γίνεται έναντι τιμήματος, έστω και μικρού, στην περίπτωση τώρα των Μ1117 θα γίνει δωρεάν.Έτσι, η LoA, που υπογράφεται και φεύγει πίσω για τις ΗΠΑ άμεσα, προβλέπει παραχώρηση των 1200 τεθωρακισμένων ουσιαστικά χωρίς κόστος, με τις ΗΠΑ μόνο να ζητούν τα έξοδα επιθεώρησης (πολύ μικρό ποσό, αρκετά κάτω από 1 εκ. ευρώ), και όπως πάντα, τα έξοδα μεταφοράς από τους χώρους που βρίσκονται τα οχήματα! Η μεταφορά βέβαια, και η αξιοποίηση των οχημάτων, όπως και ο οπλισμός τους θα έχει ένα σημαντικό κόστος, αλλά η ελληνική πλευρά κατάφερε το σημαντικότερο, την δωρεάν παραχώρηση!

Θα επανέλθουμε σύντομα, με περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με τον οπλισμό που θα φέρουν τα οχήματα, τον τρόπο αξιοποίησής τους, αλλά και το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων. Το σίγουρο είναι πως ο Ελληνικός Στρατός, με πολύ χαμηλό κόστος, αποκτά οχήματα που όχι απλά χρειάζεται, αλλά του έλειπαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

ptisidiastima.com





Δεν υπάρχουν σχόλια: