Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Αντ. Σαμαράς: «Όχι στην πολιτική κατευνασμού με την Τουρκία»


«Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο, τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις» δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών τη Δευτέρα. Παράλληλα ασκεί κριτική στη Γερμανία για τη στάση της έναντι της Τουρκίας και δηλώνει αντίθετος σε ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη.

Στη συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει πως «η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας» διότι «η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Ως προς το ενδεχόμενο σύνταξης συνυποσχετικού για παραπομπή στην Χάγη αναφέρει ότι «θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο», ενώ υπογραμμίζει ότι μπορούμε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας κατά το άρθρο 42 παρ.7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως προς τη στάση της Γερμανίας στο θέμα της Τουρκίας επισημαίνει ότι «μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι τώρα στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Και ούτε πολύ ευρωπαϊκά θα έλεγα».

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι «η Συμφωνία δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, απλώς το μετασχημάτισε και το έκανε πιο επικίνδυνο» και ουσιαστικά δείχνει πως δεν προτίθεται να ψηφίσει την κύρωση των σχετικών συμφωνιών

Έντονη είναι και η κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο δηλώνει ότι «ήταν τραγικός σαν κυβέρνηση και έχει καταντήσει κωμικός σαν αντιπολίτευση…ούτε καν οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα επανέλθουν», ενώ σχολιάζει και το θέμα της σκευωρίας της Novartis χαρακτηρίζοντάς την ως απόπειρα αλλοίωσης του πολιτεύματος.










Δεν υπάρχουν σχόλια: