Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Αυξάνεται θεαματικά η στήριξη στον EastMed…


Τη στήριξή τους στο έργο του αγωγού αερίου EastMed εξέφρασαν σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά από τηλεδιάσκεψη, την Πέμπτη, έξι Υπουργοί Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορειοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Ενέργειας, την στήριξή τους στο έργο του αγωγού αερίου EastMed εκφράζουν με κοινή τους δήλωση, οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας.

Οι έξι Υπουργοί Ενέργειας, μαζί με τον ομόλογό τους της Ρουμανίας, συναντήθηκαν σήμερα, διαδικτυακά, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, με θέμα συζήτησης την «Ενίσχυση της Ενεργειακής Συνεργασίας και Ευκαιρίες και Πλεονεκτήματα του Αγωγού Αερίου EastMed».

«Κατά τη Διάσκεψη, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τις ενεργειακές πολιτικές της κάθε χώρας, με την Υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου να παρουσιάζει στους ομολόγους της, τις στρατηγικές επιδιώξεις της Κύπρου στους τομείς των υδρογονανθράκων, των Ανανεώσιμων Πηγών και της Εξοικονόμησης Ενέργειας», αναφέρεται.

Όπως εξήγησε, με στόχο τη σταδιακή μετάβαση της χώρας μας στην πράσινη ενέργεια, προωθούνται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα 2030 συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, συμπεριλαμβανομένων Προγραμμάτων Στήριξης για την περίοδο 2021-2027, τα οποία ξεκινούν προσεχώς και ξεπερνούν τα €180 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην παρέμβασή της, η κ. Πηλείδου τόνισε, επίσης, ότι η Κύπρος εργάζεται για να πετύχει σύντομα άρση της ενεργειακής της απομόνωσης, μεταξύ άλλων μέσω των τριών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ: του αγωγού αερίου EastMed, των υπό κατασκευή υποδομών έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, γνωστής ως EuroAsia Interconnector.

Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε με το πέρας της Διάσκεψης, οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας συμφωνούν ότι ο αγωγός EastMed αποτελεί βιώσιμη και στρατηγική επιλογή για ενίσχυση της ασφάλειας προμήθειας φυσικού αερίου τόσο της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης όσο και της Μεσογείου, αξιοποιώντας υφιστάμενες και μελλοντικές περιφερειακές υποδομές αερίου.

Παράλληλα, τονίζουν ότι για τον ίδιο στόχο σημαντική, επίσης, είναι η διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου, το οποίο και αναγνωρίζουν ως κρίσιμο καύσιμο γέφυρα για τη μακροπρόθεσμη μετάβαση των χωρών τους σε ένα κλιματικά ουδέτερο ενεργειακό μείγμα.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, οι Υπουργοί Ενέργειας συζήτησαν, επίσης, τρόπους ενίσχυσης της μεταξύ τους συνεργασίας στους τομείς των ΑΠΕ και των εναλλακτικών καυσίμων, ενώ συμφώνησαν για την πραγματοποίηση σύντομα και δεύτερης Υπουργικής Συνάντησης, καθώς και για τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας τεχνοκρατών, με σκοπό να προσφέρει τεχνική υποστήριξη στους Υπουργούς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, HELLAS JOURNAL









Δεν υπάρχουν σχόλια: