Τάσος Ευαγγελίου
Όσο πλησιάζει ο καιρός για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ τόσο η Φώφη Γεννηματά δείχνει να μην επιθυμεί να τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα στην τακτική της έναντι της κυβέρνησης. Γυρνώντας την πλάτη στους ψηφοφόρους του κόμματός της που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται να στηρίζουν κυβερνητικές επιλογές, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας υψώνει διαρκώς τους τόνους ξεχνώντας και τα περί ίσων αποστάσεων. Η ρητορική της θυμίζει όλο και περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ως πρόσχημα για την οριστική εξόντωση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης» ήταν η κατακλείδα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης που είχε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ με εκπροσώπους των ενώσεων του λιανεμπορίου της εστίασης των επαγγελματικών και των βιοτεχνών
Ουδείς γνωρίζει πόθεν προκύπτει αυτό το συμπέρασμα της Φώφης Γεννηματά, όμως το να αναφέρει ως πρόσχημα την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις παραπέμπει ευθέως στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά του Αλέξη Τσίπρα, στο φλερτ του οποίου επιχειρεί να πείσει πως δεν ενδίδει υποστηρίζοντας πως το κόμμα της ακολουθεί αυτόνομη πορεία σε ένα είδος νέου τρίτου δρόμου.
Η τακτική της όμως έρχεται σε πλήρη σχεδόν αντίθετη με τους ψηφοφόρους του κόμματός της οι οποίοι ακόμη και στην τελευταία δημοσκόπηση που διενέργησε η Metron Αnalysis για τον κύκλο ιδεών και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ποσοστό περίπου 7 στους 10 εκτιμούν πως διαχειρίζεται την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παρά τις όποιες παραφωνίες και τα λάθη που καταγράφονται. Ακόμη περισσότερο 6 στους 10 δηλώνουν πως τα κόμματα δεν βοηθούν με τη στάση τους στην αντιμετώπιση της κρίσης
Και όμως η κ. Γεννηματά και η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ εμμένει σε αυτή την τακτική. Και εμφανίζεται ως ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική η περίπτωση Κουφοντίνα που χρειάστηκε η παρέμβαση του Α. Λοβέρδου για να διασωθεί η χαμένη τιμή του κόμματος που δηλώνει εκφραστής της κεντροαριστεράς και εμφανίζεται ως διεκδικητής του χώρου του κέντρου.
Δεν είναι η μόνη περίπτωση. Κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα παρεμβαίνει με τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: «Πού αποσκοπεί η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ;». Αν η πρόεδρός του επιλέγει με αυτό τον τρόπο να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του κόμματος στο δρόμο για τις εσωκομματικές κάλπες την ώρα που οι ίδιοι της στέλνουν διαφορετικό μήνυμα με κάθε ευκαιρία (ακόμη και μετά περί αστυνομοκρατίας που υιοθέτησε) τότε ενδεχομένως να απευθύνεται σε άλλους εν δυνάμει ψηφοφόρους.
Μόνο που αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφυγαν αναζητώντας στέγη στα αριστερά αλλά ευελπιστώντας πως ο Αλέξης Τσίπρας θα στρίψει το καράβι προς τη σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά. Δεν έγιναν ξαφνικά υποστηρικτές του Κουφοντίνα ούτε και τις πολωτικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Άλλωστε μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων επιλέγει κόμματα και με την εν δυνάμει κυβερνησιμότητάς τους.
Η στάση της Γεννηματά τους εγκλωβίζει και είτε τους μεταφέρει στους λεγόμενους αναποφάσιστους είτε αναμονή της δημιουργίας ενός φορέα που θα καλύψει το τεράστιο κενό που προκαλούν οι στάσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και του Αλ. Τσίπρα.
Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η κ. Γεννηματά επιλέγει να κλείσε το μάτι σε ψηφοφόρους που δύναται να μετακινηθούν προς το ΚΙΝΑΛ όχι για τις εθνικές αλλά για τις εσωκομματικές εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση η γραμμή του ΚΙΝΑΛ είναι θέμα της ηγεσίας του όμως όταν χαρακτηρίζονται πρόσχημα η πανδημία ή οι επιπτώσεις αυτές τότε χάνονται και τα... προσχήματα ως προς τον ρόλο που επικαλείται η κάθε πλευρά και ως προς την τοποθέτησή της στο λεγόμενο δημοκρατικό τόξο. Αν μη τι άλλο δείχνει πως δεν λαμβάνεται υπόψη μια πραγματικότητα. Η ύπαρξη μιας πανδημίας με ανυπολόγιστες ζημίες σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και η στήριξη που η κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα παράσχει σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Σημειώνεται πάντως πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την πανδημία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου